Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi toimii veturina Ikä- ja muistiystävällinen taloyhtiö -hankkeessa.
ASUMINEN.
Ikä- ja muistiystävällinen taloyhtiö -hankkeessa kehitetään toimintamalleja haasteiden ratkaisemiseksi taloyhtiöiden, kuntien, hyvinvointialueiden ja sidosryhmien kanssa.
– Yksityisten taloyhtiöiden rooli siinä, että ikäihmiset voivat asua omissa asunnoissaan pidempään, kasvaa eri tavoin. Aiheeseen liittyy teknisiä ja sosiaalisia haasteita, joihin haetaan esteettömyysratkaisuja, kotihoidon toimintaa taloyhtiössä sekä apua muistisairauden kanssa pärjäämiseen, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Juuso Kallio toteaa.
Kiinteistöliiton verkkokyselyn tulosten perusteella yli puolet taloyhtiöistä on kohdannut haasteita liittyen asukkaiden heikentyneeseen toimintakykyyn.
Toimintakyvyn heikkeneminen näkyy taloyhtiöissä tyypillisesti esteettömyyteen liittyvinä korjaustarpeina. Myös muistisairauksiin liittyvät pulmat ovat yleistyneet taloyhtiöissä. Taloyhtiön puoleen käännytään monenlaisissa arkisissa askareissa, kuten lampun vaihtoon liittyvissä vaikeuksissa silloin, kun asukkaan oma toimintakyky ei enää riitä näiden hoitamiseen.
Yhtenä keskeisenä aiheena hankkeessa on taloyhtiöiden korjausrakentaminen ja hankkeiden suunnittelu.
Esteettömyyden parantamiseksi kerätään ja jaetaan tietoa sekä hyviä käytäntöjä helposti saavutettavaksi. Mallia jaetaan valtakunnallisesti kouluttamalla eri alueiden toimijoita.
Suomen väestöstä lähes joka kymmenes on vähintään 75-vuotias, ja heistä yli 90 prosenttia asuu omissa kodeissaan, pääosin tavallisissa taloyhtiöissä. Yli 40 prosenttia ikäihmisistä asuu kerrostalossa, mutta vain noin joka toisessa kerrostalossa on hissi.
– Liikkumiseen haasteita voidaan helpottaa pienilläkin toimilla, jotka eivät tule taloyhtiölle kalliiksi. Kaiteet, rampit ja levähdyspaikat helpottavat ikäihmisten turvallista kulkemista. Pihan on tärkeää olla talvella hyvin hiekoitettu sekä valaistu, sanoo Ikä- ja muistiystävällinen taloyhtiö -hankkeen turkulainen hanketyöntekijä Maura Tiuraniemi.
Kyselyn vastaajat kertoivat asukkaiden toivovan, että heidän taloyhtiöissään parannettaisiin esteettömyyttä asentamalla tai päivittämällä hissejä, ovien automatisoinnilla sekä erilaisten ramppien ja luiskien avulla. Taloyhtiöissä yleisten tilojen esteettömyyttä on parannettu erilaisilla kahvoilla ja kaiteilla sekä kiinnittämällä huomiota valaistukseen esimerkiksi asentamalla liiketunnistimia.
Väestön ikääntyessä yhä useammassa taloyhtiössä kohdataan myös muistisairauksiin liittyviä tilanteita.
Asukas esimerkiksi toistuvasti unohtaa avaimet kotiinsa tai vaarantaa toiminnallaan paloturvallisuuden. Koska muistisairaudet yleistyvät, taloyhtiöissä tarvittaisiin tietoa muistisairauksien oireista ja niiden vaikutuksista asumiseen.
Suomessa arviolta 150 000 ihmistä sairastaa muistisairautta. Väestön ikääntyessä määrä tulee lisääntymään. Vuosittain noin 23 000 henkilöä sairastuu muistisairauteen.
– Tarvitaan tietoa, miten kohdata muistisairas, minne ilmoittaa huolesta ja mikä on taloyhtiön rooli sairastuneen asumisen tukemisessa. Pitäisi myös pohtia miten taloyhtiön, omaisten ja viranomaisten välinen yhteistyö olisi mahdollista, Maura Tiuraniemi kertoo.
Valtakunnallinen ikääntyvien asumiseen liittyvä neuvontapuhelin Kiinteistöliiton jäsentalojen edustajille on avautunut hankkeen tiimoilta. Kiinteistöliiton verkkosivuille kerätään kaikille avoin aineistopankki hankkeen teemoista sekä tiedotetaan koulutuksista. Hankkeen koulutuskiertue 2024–2025 saapuu Turkuun marraskuussa.
Kiinteistöliiton jäsenyhdistysten sekä ympäristöministeriön Ikä- ja muistiystävällinen taloyhtiö -hanke toteutti keväällä 2024 Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöille verkkokyselyn, johon tuli noin 3 000 vastausta eri puolilta Suomea.
Katariina Mäkinen-Önsoy
Tiesitkö?
• Neuvontapuhelin Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöiden edustajille: Hanketyöntekijä Maura Tiuraniemi ma–pe klo 9–15 puh. (02) 724 9203.