Kaarina-talossa Aarteita syvyyksistä

Mauri Kosonen tunnetaan Kaarinassa Piispanristillä olevasta julkisivu- ja valotaideteos Big Bluesta. Big Blue/2020/Mauri Kosonen.

KAARINA

Kaarina-talon syyskuun näyttelyssä on esillä kuvataiteilijapuolisoiden Mauri Kososen ja Inga Ikipyyn taidetta.

Aarteita syvyyksistä -näyttely kurkistaa niin taideteosten kuin ihmisten pinnan alta avautuviin syvyyksiin, josta kärsivällinen etsijä voi löytää kallisarvoisen, aineettoman aarteen.

Mauri Kososen veistospainotteiset teokset yhdistyvät näyttelyssä Inga Ikipyyn värikylläisiin maalauksiin.

Taiteilijoita yhdistää intuitiivinen työskentelytapa ja ihmisyyden pohtiminen eläinhahmojen kautta. Tavoitteena on taltioida taideteokseen jotain taianomaista ja tarinallista. Näyttely sukeltaa myös paikallisille tutun sinivalasteoksen syntyvesiin.

– Taidetta tehdessä mielikuvat, idea ja ajatusmaailmani muovautuvat taideteokseksi. Pyrin kauneuteen ja moniulotteisuuteen sekä ajatusten ja tunteiden herättämiseen. Vesi elementtinä on usein läsnä teoksissani sekä ihmisen ja luonnon vinoutunut vuorovaikutus, kuvaa Mauri Kosonen taidettaan.

Mauri Kosonen on turkulainen kuvataiteilija, joka työskentelee monipuolisin menetelmin julkisen taiteen, kuvanveiston ja maalauksen parissa. Hän on valmistunut Kankaanpään taidekoulusta kuvataiteilijaksi 2016.

Piispanristillä Kaarinassa sijaitseva sinivalasaiheinen, 835-neliöinen julkisivu- ja valotaideteos Big Blue on tuorein hänen julkisista töistään. Big Blue valittiin Vuoden lasirakenteeksi 2022. Teoksen alkuperäiset puu-vesivärimaalaukset ovat nyt ensimmäistä kertaa esillä näyttelyssä. Kosonen tekee myös musiikkia Mauri Dark -artistinimellä.

– Maalaan kuvia ymmärryksen tuolta puolen, uskon ja intuition varassa. Näkymätön maailma on minulle yhtä todellinen kuin näkyväkin ja usein se ilmestyykin kuviin pieninä vihjeinä ja tunnelmina. Pidän siitä, että maalauksiin jää jokin mysteeri, kertoo Inga Ikipyy omasta taiteestaan.

Inga Ikipyy on lähtöisin Saarijärveltä, Keski-Suomesta. Hän valmistui kuvataiteilijaksi Kankaanpään taidekoulusta 2010. Inga toimi taiteilijana pitkään Etelä-Pohjanmaalta käsin. Nykyisin hän asuu ja työskentelee Turussa. Hän maalaa tempera-, öljy- ja akryylimaalauksen tekniikoin. Inga on erikoistunut perinteiseen temperamaalaukseen ja hän on myös toiminut maalauksen opettajana.

Taiteilijapariskunta tapasi toisensa Ingan temperakurssilla 2014 ja nyt heidän teoksiaan nähdään ensimmäistä kertaa yhteisnäyttelyssä.