Itämeren säveltämä kantaesitys Turun Kaupunginteatterissa

Puristettu aika on tanssillinen syväsukellus mikroskooppiseen merielämään Itämerestä kairatun sedimenttinäytteen säveltämän partituurin tahdissa.

TURKU.

Tiede-taidekollektiivi Fern Orchestran uutuusteos Puristettu aika koetaan Turun Kaupunginteatterin Sopukka-näyttämöllä 7.–28. syyskuuta.

Puristettu aika -esitys yhdistää nykytanssi- ja sirkuselementtejä, valo- ja äänitaidetta sekä sisältää piilotettuja salaisuuksia. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen Itämeren säveltämä teos. Sen aikajänne ulottuu 1800-luvulta nykyhetkeen ja esityksen kiivaassa rytmissä pisara paisuu valtamereksi.

– On ollut todella mielenkiintoista uppoutua Itämeren pohjasta kairatun sedimenttinäytteen dataan. Näytteen tuottama graafinen notaatio toimii esityksen muotona, ja sekä ääni- että videosuunnittelussa on Itämeren päättämää materiaalia, kertoo konseptista vastaava Vespa Laine tiedotteessa.

Tiede-taidekollektiivi Fern Orchestra on tutkinut töissään mikro-organismeja aiemminkin esityksissä Mareld (2020), Love Between Species -happening (2023) ja Vedenjakaja (2023) samalla popularisoiden tiedettä ja sen tuloksia.

Vespa Laineen työryhmässä on jälleen kollektiivista tuttuja tekijöitä, kuten äänisuunnittelija Markus Heino ja Åbo Akademin meribiologi Conny Sjöqvist. Puristetussa ajassa esiintyvät tanssijat Ilona Salonen, Kalle Suominen, Timo Tamminen ja Tuukka King-Piitulainen.

Fern Orchestra antaa katsojan valita itse, minkä neljästä lipputyypistä ostaa. Lippukategoriat ovat Katsoja 10 euroa, Tiedostava 29 euroa, Vaikuttaja 39 euroa ja Toimija 69 euroa. Työryhmä on sitoutunut lahjoittamaan lipputuotot Luonnonperintösäätiölle. Merien rakkaudenteot kun tehdään pääosin maalla.

Esityksen ovat tuottaneet Fern Orchestra, Läntinen tanssin aluekeskus ja Turun Kaupunginteatteri.

Katariina Mäkinen-Önsoy