Vallis Gratiae -mitali Pro Luolalanjärvi ry:lle

Luolalanjärvi. Kuva: Jouko Räikkönen.
Pro Luolalanjärvi ry palkittiin Luolalanjärven ja sitä ympäröivän luontopolun eteen tehdystä työstä. Kuva: Jouko Räikkönen.

Naantalin kaupungin syntymäpäivää vietettiin 23. elokuuta. 

NAANTALI.

Naantali-päivän juhlapiknikillä 23.8. kotiseutuyhdistys Vallis Gratiaen puheenjohtaja Henri Nevari jakoi Vallis Gratiae -mitalin Pro Luolalanjärvi ry:lle, ja kukittamassa oli yhdistyksen johtokunnan jäsen Auli Urponen.

Pro Luolalanjärvi ry palkittiin pitkäjänteisestä suojelutyöstä Vallis Gratiae -mitalilla. Kuva: Naantalin kaupunki.
Pro Luolalanjärvi ry palkittiin pitkäjänteisestä suojelutyöstä Vallis Gratiae -mitalilla. Kuva: Naantalin kaupunki.

Mitalin sinnikkäästä taistelusta Luolalanjärven ja sitä ympäröivän luontopolun kunnostamisesta vastaanottivat Pro Luolalanjärven puheenjohtaja Janette Räikkönen, sihteeri Jouko Räikkönen ja toiminnanjohtaja Eeva Ståhle.

Pro Luolalanjärvi on verrattain uusi yhdistys Naantalissa, sillä se sai alkunsa elokuussa 2020, kun Eeva Ståhle sai ajatuksen etsiä kuuluisaa Viluluodon lähdettä. Paikka tarkentui Luolalanjärven rannalle, josta löytyivät myöhemmin myös Viluluodon lähteen ympärille syntyneen Nådendals Hälsokällan -kylpylän ja Naantalin ensimmäisen Kaivohuoneen sekä hevostallin ja vaunuvajan perustukset. Alue on nykyään Museoviraston suojelualue.

Kun toimivaa lähdettä ei enää ollut, katse kääntyi Luolalanjärveen.

Yhdistyksen puheenjohtajaksi kutsuttiin Janette Räikkönen ja sihteeriksi Jouko Räikkönen, ainoat järven alueen asukkaat. Yhdistys kasvoi vähitellen muutamasta jäsenestä kymmenien jäsenten yhdistykseksi, joka rekisteröitiin vuoden 2021 alussa.

Yhdistyksen alkumetreillä järveä tutkittiin useampaan kertaan, esim. järven pohjasedimenttien ja kalojen kuntoa kartoittamalla. Kalat todettiin syömäkelpoisiksi ja pohjasedimentti  eläväksi näytteenottimista löytyneiden pohjaeläinten perusteella.

Yhdistyksen toimintaa rahoitettiin alkuun kuntalaiskeräyksellä. Kaupunki lähti mukaan kunnostustalkoisiin vuonna 2022 Luolalanjärven kosteikon ja uuden luontopolun rakentamisella.

Kosteikko ja luontopolku toteutuivat keväällä 2023 kaupungin ja ELY-keskuksen rahoittamana. Vuosille 2023–2025 on saatu ELY-keskukselta kunnostusmäärärahaa, jolla järveä hoitokalastettu jo kahtena peräkkäisenä vuotena, rakennettu ponttonilautta vedessä olevan kasvillisuuden keräämistä varten ja jatkettu järven tilan seurantaa vesitutkimuksin ja seurantakäynnein. Tänä vuonna aloitettiin seuraamaan kosteikon toimivuutta ravinteiden pidättäjänä, koska kasvillisuus altaissa on jo rehevää.

Naantali-päivän juhlapiknikillä palkittiin myös Naantalin kaunein kotipiha 53. pihamestarilaatalla.

Jaetulle toiselle sijalle sijoittui tänä vuonna kolme pihaa, jotka vastaanottivat Naantalin palkintopiha -laatat. Ensimmäistä kertaa kisassa palkittiin neljä pihaa kunniakirjalla, näistä kolme ovat omakotitalojen pihoja ja yksi taloyhtiön.

Kilpailu käytiin kuntalaisten ehdottamien pihojen kesken. Ilmoitettujen joukossa oli ilahduttavasti eri-ikäisiä ja erityylisiä pihoja, ja monissa näkyi jo joitakin vuosia jatkunut luonnonmukaisempi suuntaus. Koskematon luonto jäsentyi yleensä luontevasti rakennettuun alueeseen. Ehdotuksia tuli noin 20 eri pihasta. Kaikki ilmoitetut pihat huomioitiin ja ne arvosteltiin omissa sarjoissaan. Kotipihatoimikunta vieraili pihoissa touko-kesäkuussa.

Tärkeänä kauneimman pihan valintakriteerinä pidettiin paitsi pihanhoidon pitkäjänteisyyttä, myös pihan sulautuvuutta rakennuksiin ja ympäristöön. Tämän vuoden voittajapiha on oiva esimerkki näiden elementtien toteuttamisesta. Voittajapihassa on kaksi selkeää osaa: täsmällinen ja raamikas etupiha sekä luonnonmukaisempi puistometsään sulautuva takapiha.

Yhteistä kaikille palkittaville pihoille oli omistajiensa ja asukkaidensa kiinnostus pihaan ja puutarhaan. Monissa näkyivät tavalla tai toisella myös muut omistajiensa harrastukset, mikä teki pihasta persoonallisen ja mielenkiintoisen.

Naantali-päivää vietettiin torilla, kaupungintalon opastetuilla kierroksilla ja perinteisellä juhlapiknikillä Kirkkopuistossa. Juhlapiknikin musiikista vastasivat Tuula Amberla & Pieni Jazzorkesteri sekä Reija Kortet. Iltaa vauhditti myös Tanssistudio All-Starsin Kiara Crew -K-pop-tanssiryhmän esitys. Nuorille suunnattu Naantali-päivän skeittitapahtuma järjestettiin Kuparivuoren skeittiparkilla.

Turun Seutusanomat