Turun Taiteiden yön ohjelmaa seurakuntayhtymässä: urkumaratonista potrettikuvaukseen

Seurakunnan perustamisen jälkeen meni 12 vuotta ennen kuin Martinkirkko valmistui puutalojen keskelle vuonna 1933.
Seurakunnan perustamisen jälkeen meni 12 vuotta ennen kuin Martinkirkko valmistui puutalojen keskelle vuonna 1933.

Taiteiden yö valtaa Turun 15.8. ja monipuolista ohjelmaa ovat mukana järjestämässä ja elämyksiä jakamassa myös seurakunnat.

TURKU.

Vartiovuorella järjestetään kello 17–20 maksuton koko perheen tapahtuma, jonka koordinoi Turun kesäteatteri yhteistyössä lastenjärjestöjen ja -yhdistysten, vapaan kulttuurikentän toimijoiden sekä kaupungin että Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa.

Kardemumman karnevaaleilta löytyy ympäri puistoa monenlaisia toimintapisteitä ja teatterin lavalla nähdään upeita esityksiä. Seurakuntayhtymän toimipisteellä voi askarrella oman soittimen ja musisoida yhdessä lastenohjaajien opastuksella.

Myös Turun tuomiokirkossa on toimintaa lapsille kello 18–19.30. Pienet kirkonrotat piilottelevat eri puolilla kirkkoa ja perheen pienimmät saavat seikkailla katedraalin sopukoissa etsien heitä. Tapahtuma on kaksikielinen.

Tuomiokirkossa on avoimet ovet teemalla Ilon ja surun puutarha. Kirkosta löytyy ihmisten elämäntilanteisiin sopivia pysähdyspaikkoja ja pääalttarilla pääsee siunattavaksi.

Katedraalissa on luvassa myös musiikkia. Kello 22 alkaa The Garden of Joy and Sorrow -konsertti, jossa kuullaan huilua, alttoviulua ja harppua. Esityksen aikana Tuomiokirkossa voi kuljeskella vapaasti.

Tuomiokirkon vierustalla, Mikael Agricolan patsaan luona on mahdollisuus otattaa maksutta potretti kello 18–20 välisenä aikana itsestään tai vaikka perheesi tai ystäväsi kanssa. Kuvia ottavat ammattivalokuvaajat Mika Okko ja Timo Jakonen. Jono katkaistaan kello 19.30, jotta kaikki jonottavat ehditään kuvata kello 20:een mennessä.

Martinkirkossa järjestetään Taiteiden yönä urkumaraton kello 18–22.30 yhdessä Organum-seuran kanssa.

Kaikkiaan urkupenkille istahtaa kahdeksan urkutaiteilijaa Turusta, muualta Suomesta ja Italiasta. Jokainen heistä soittaa noin 25 minuutin ohjelman, ja tapahtumassa on mukana myös juontaja, joka kertoo esiintyjistä ja musiikista.

– Urut taipuvat monenlaiseen musiikkiin ja maratonissa kuullaan kappaleita laidasta laitaan, varhaisbarokista 2000-luvun urkumusiikkiin, kertoo Martinseurakunnan kanttori Julia Tamminen.

Ohjelmassa on myös kamarimusiikkia, ja lisäksi maratonissa kuullaan urkuri Julia Tammisen ja huilisti Oleg Sytiankon duoa.

– Martinkirkon urut kuuluvat ehdottomasti maamme parhaimpiin ja kiinnostavimpiin soittimiin, joka vie kuulijan jännittävälle musiikkimatkalle, Tamminen sanoo.

Urkumaratonia voi tulla kuuntelemaan pidemmäksi aikaa tai vain hetkeksi, ja tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Mikaelinkirkossa kajahtaa Taiteiden yönä huippusuosittu Bachista Nightwishiin -konsertti kello 21. Ohjelmisto sisältää musiikkia laajalla skaalalla, niin Karl Jenkinsiltä, Hans Zimmeriltä kuin Coldplayltäkin sekä monilta muilta. Aboa Gospel -kuoroa johtaa Silvia Koski, ja bändissä soivat muun muassa viulu, rummut, trumpetti ja urut. Konserttiin on vapaa pääsy.

Turun Seutusanomat