Kotiseutuyhdistys Raisio-Seuran toiminnassa herätetään tänä vuonna Suuren Postitien merkitystä korjaamalla tien merkintöjä ja opasteita Raisiossa.
RAISIO.
Raisio-Seuran talkooryhmällä on ollut työn alla iso projekti, jonka myötä kaupungin alueella olevat Suuri Postitie -merkit on uusittu.
– Ensimmäisenä kunnostuskohteena oli Jertantien ja Haunistentien risteyksessä sijaitseva merkki. Kyseinen merkki oli Raision osuuden Suuri Postitie -opasteista kaikkein parhaimmassa kunnossa, mutta sen verran aikaa nähnyt ja haalistunut, että päätimme uusia senkin, Raisio-Seuran talkooryhmän vetäjä Seppo Kärnä sanoo.
Talkooryhmä poisti Raision alueella olleet vanhat Postitie-merkit viime syksynä ja teki talven aikana kokonaan uudet merkit niiden tilalle. Uusien tolppien valmistuksessa on kiinnitetty erityistä huomiota säänkestävyyteen. Tolpan juuressa oleva metalli ehkäisee puun pehmenemistä ja pidentävät tolppien kestävyyttä.
Kaikki kolme merkkiä uusittiin samanaikaisesti Raisio-Seuran talkoohallilla. Kaksi merkkiä pystytettiin omille paikoilleen Kerttulantiellä ja Maskuntiellä heinäkuun lopulla.
– Alun alkaen projektin ideointi lähti liikkeelle jo monta vuotta sitten. Meillä on vain ollut kaikenlaista muuta tässä välillä, mutta viime syksynä sitten saimme projektin kunnolla alkuun kaupungin puutavaralahjoituksen myötä, Erkki Sillanpää Raisio-Seuran talkooryhmästä kertoo.
Kauniin kulttuurimaiseman läpi kulkevalla tieväylällä on mielenkiintoinen historia.
Ruotsi-Suomessa 1600-luvulla käyttöön otettu Suuri Postitie Turusta Ahvenanmaan kautta Tukholmaan kulki myös Raision alueella.
Yleinen Ruotsi-Suomen postilaitos perustettiin 1636 ja sen toiminta ulotettiin Suomeen 1638. Postitieksi nimetty tie avattiin Tukholmasta Roslagenin kautta Grislehamniin, sieltä vesitse Eckeröön Ahvenanmaalle, josta se jatkui Kustaviin, sieltä Taivassalon Helsinginrantaan ja Vehmaan Vinkkilän kautta Raisioon ja edelleen Turkuun.
Tien kunnossapitäminen oli alkujaan talollisten vastuulla. Postitilalliset muodostivat Turun saaristossa ja Ahvenanmaalla sekä Eckerön ja Grisslehamnin välisessä kuljetuksessa 5–6 -miehiset ruodut, joiden oli omilla jahdeillaan huolehdittava postin- ja matkustajienkin kuljetuksesta.
Tänä päivänä Postitietä voi kulkea pyörällä, autolla, bussilla, jalan ja vesiteitse niin matkustaja-aluksilla kuin omatoimisesti veneillen.
Katariina Mäkinen-Önsoy