Presidentti Tarja Halonen ja runoilija Aulikki Oksanen Naantalin Kirjajuhlille

Presidentti Tarja Halonen sekä kirjailija ja toimittaja Meri Valkama. Kuva: Perttu Saksa.
Presidentti Tarja Halonen sekä kirjailija ja toimittaja Meri Valkama. Kuva: Perttu Saksa.

Nelipäiväiset Naantalin Kirjajuhlat käynnistyy koko perheen Lukuiloa koko elämä -tapahtumalla torstaina 8. elokuuta.

NAANTALI.

Lauantaina 10. elokuuta Naantalin Kaivohuoneen lavalle nousevat presidentti Tarja Halonen sekä kirjailija ja toimittaja Meri Valkama. Valkamalta ilmestyi maaliskuussa teos Perinnönjako – keskusteluja Tarja Halosen politiikasta.

Vuosi Ukrainan sodan alkamisen jälkeen Valkama ryhtyi käymään Halosen kanssa keskusteluja maailmanpolitiikasta sekä seurasi Halosen työtä Suomessa ja maailmalla. Valkama halusi selvittää, mitä Halonen itse ajattelee vanhoista päätöksistään – ja mikä saa kahdeksankymppisen presidentin edelleen kiertämään maailmaa ja sen kriisipesäkkeitä. Halosta ja Valkamaa haastattelee toimittaja Esa Silander.

Rakastettu runoilija ja prosaisti Aulikki Oksanen esiintyy Kaivohuoneella lauantai-iltana. Oksanen on Pro Finlandia -mitalilla palkittu taiteilija, jonka mittavaan tuotantoon sisältyy muun muassa romaaneja, novellikokoelmia, näytelmiä, runoja ja lastenkirjoja. Yksi Oksasen tunnetuimmista runoista on Sinua, sinua rakastan, jonka on säveltänyt Kai Chydenius.

Tämänvuotiset Naantalin Kirjajuhlat käynnistyy Lukuiloa koko elämä -tapahtumalla torstaina 8. elokuuta kello 17 Naantalin Kirkkopuistossa.

Koko perheelle suunnatussa maksuttomassa tapahtumassa juhlistetaan lukemisen riemua.

Tapahtumassa esiintyvät muun muassa Suomen Kulttuurirahaston toimitusjohtaja Susanna Pettersson, kirjailija ja äidinkielenopettaja Tommi Kinnunen sekä tubettaja ja lasten ja nuorten tietokirjoja kirjoittava ZoneVD eli Joona Leppälä.

Naantalin Kirjajuhlia vietetään viidettä kertaa, ja tänä vuonna tapahtuman teemana on intohimo. Sunnuntaihin asti kestävässä monitaiteisessa kulttuuritapahtumassa esiintyy Suomen eturivin kirjailijoita ja taiteentekijöitä, kuten Sirpa Kähkönen, Anna-Riikka Carlson, Heli Laaksonen, Juha Hurme sekä Sinikka Sokka ja Miiko Toiviainen.

Naantalin Kirjajuhlat huipentuu sunnuntai-iltana järjestettävään päätöstapahtumaan, jossa esiintyvät oopperalaulaja Helena Juntunen, kirjailija Petri Tamminen sekä pianisti Eveliina Kytömäki. Kirjajuhlien kävijämäärä on kasvanut vuosi vuodelta, ja lipunmyynti on nytkin edennyt ennätysvauhtia. Koko ohjelma löytyy osoitteesta naantalinkirjajuhlat.fi.

Naantalin Kirjajuhlien järjestäjänä on naantalilainen Jöns Budde -seura ry. Seura perustettiin vuonna 2019 huolehtimaan siitä, että Jöns Budden kulttuuriperintö elää ja lukemisen kulttuuri säilyy elinvoimaisena. Jöns Budde oli Naantalin luostarin munkki, ja hänet mainitaan usein Suomen ensimmäisenä kirjailijana.

Turun Seutusanomat