Mielenkiintoisia kohteita mukana Varsinais-Suomen museopäivässä

Liedon Vanhalinna
Liedon Vanhalinnassakin vietetään 25.8. Varsinais-Suomen museopäivää ja valmistaudutaan 31.8. järjestettävään Linnavuoren yöhön. Kuva: Turun Seutusanomien arkisto.

Perinteisesti aina elokuun viimeisenä sunnuntaina järjestettävä tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden tutustua maksutta Varsinais-Suomen monipuoliseen museotarjontaan.

MUSEOT.

Varsinais-Suomen museopäivänä sunnuntaina 25.8. kaikkiin tapahtumapäivään osallistuviin museoihin on vapaa pääsy.

Liedon Nautelankosken museon auditoriossa on kaksi näyttelyä: Eva Branderin Keramiikkafiguurit ja Eija Tähkäpään PApeRIkengät.

Turkulainen kuvataitelija ja kuvataideopettaja Eija Tähkäpää aloitti uusiopaperin valmistuksen vuonna 1990 ja ihastui heti paperin monipuolisuuteen.

PApeRikengät kuvaavat ihmisten keskinäisiä suhteita, parisuhteita ja ihmisen suhdetta
itseensä. Maailma on täynnä pareja ja parittomia. Tarinat ovat yksilöllisiä, ainutlaatuisia ja
kuitenkin niin samankaltaisia, taiteilija pohtii.
– Huumori on minulle elinehto ja tapa käsitellä elämää kaikkineen. Löydän asioita, esineitä
ja ilmiöitä, joita käytän omissa tulkinnoissani, taiteilija jatkaa.

Masku-seura viettää museopäivää lammassunnuntain ja neuletapaamisen merkeissä.

Lemun Kotiseutumuseo Kemppien tupa on elokuussa auki sunnuntaisin kello 11–14.

Mynämäessä sijaitseva Tavastilan kotiseutumuseo osallistuu Varsinais-Suomen museopäivään kello 12–15. Kyseinen sunnuntai on myös kotiseutumuseon kesän viimeinen aukiolo. Karjalan kunnan koulut kautta aikojen -näyttelyyn pääsee tutustumaan kello 11–14 Karjalan kotiseutumuseossa.

Mynämäen museo, Mynämäen maatalousmuseo ja Korvensuun konepajamuseo ovat niin ikään auki Varsinais-Suomen museopäivänä.

Naantalin museo tarjoaa 25.8. kello 13 maksuttoman virtuaaliopastuksen Naantalilaisten Kultaranta -teemanäyttelyn oheisohjelmana. Paikat täytetään saapumisjärjestyksessä.

Paimiossa August Pyölniitun museo on avoinna Varsinais-Suomen museopäivänä 25.8. kello 12–16. August Pyölniitun museo on omistettu paikalliselle itseoppineelle tiedemiehelle ja kyläoriginellille. Museossa voi tutustua Pyölniitun asuin- ja työskentely-ympäristöön sekä vaatimattomaan perheen elämään. Museo on ikkuna Pyölniitun ainutlaatuiseen elämäntyöhön luonnontieteilijän, keksijän ja kirjoittajan roolissa.

Vielä ehtii tutustua Raision museo Harkossa esillä olevaan Keramiikkabiennaali-kesänäyttelyyn.

Sen näyttelyaika päättyy 25. elokuuta, eli Varsinais-Suomen museopäivänä. Näyttelyssä on esillä yhdeksän varsinaissuomalaisen keraamikon käyttö- ja taidekeramiikkateoksia. Raisiossa vietetään samaan aikaan Mun Raisio -viikkoa 22.–28. elokuuta.

Sauvon kotiseutumuseon Tul ten ny – Tuutha siekii -kesänäyttely on auki vielä Varsinais-Suomen museopäivänä sunnuntaina 25. elokuuta. Kysymyksiä Karjalasta -nukketeatteriesitys Selku-teatterissa on osa Sauvon museon Varsinais-Suomen museopäivän ohjelmaa. Paikkoja on rajallinen määrä.

Turun Lasarettimuseo on normaalien aukioloaikojensa ulkopuolella avoinna Varsinais-Suomen museopäivänä, Turun päivänä (syyskuun kolmas sunnuntai), Lasarettimuseon perustamisen vuosipäivänä 30.10. ja Turun lasaretin perustamisen vuosipäivänä 17.12.

Varsinais-Suomen museopäivää vietetään vuosittain elokuun viimeisenä sunnuntaina. Useat paikallismuseot ovat tuolloin auki kello 12–15. Tapahtumapäivä toteutetaan yhteistyössä Turun museokeskuksen ja Varsinais-Suomen museot ry:n kanssa.

Katariina Mäkinen-Önsoy