Meripelastajat kilpailevat Naantalissa syyskuussa

Naantalissa pidetään 37. valtakunnalliset meripelastustaitokilpailut.

TAPAHTUMAT.

Naantalin Seudun Meripelastajat järjestää yhteistyössä Suomen Meripelastusseuran kanssa valtakunnalliset meripelastustaitokilpailut Naantalissa lauantaina 7. syyskuuta.

Kilpailu kokoaa vapaaehtoisia meripelastajia ja meripelastusviranomaisia eri puolilta maata testaamaan taitojaan jo 37. kerran. Samana päivänä pidetään myös nuorten oma meripelastustaitokilpailu. Mukaan odotetaan yhteensä yli 20 joukkuetta.

Meripelastustaitokilpailujen kuudesta tehtävärastista koostuva rata kulkee aivan Naantalin vanhan kaupungin rannan tuntumassa ja yleisö pääsee seuraamaan joukkueiden suorituksia lähietäisyydeltä. Rastien aiheina ovat ensiapu, merenkulku, vedenvarasta nosto, viestiliikenne, merimiestaito sekä ajankohtainen meripelastustehtävä.

– Meripelastustaitokilpailuissa arvioidaan tietoja ja taitoja, jotka ovat keskeisiä, kun vesillä pelastetaan ihmisiä. Tarkoituksena on myös kehittää miehistöjen pelastustaitoja, kasvattaa motivaatiota sekä verrata alan toimijoiden tasoa keskenään. Verkostoitumista ja mukavaa yhdessäoloa unohtamatta, kertoo Meripelastusseuran toimitusjohtaja Jori Nordström.

Kilpailujoukkueet lähetetään matkaan porrastetusti kello 8 alkaen ja radan kiertoon kuluu noin kaksi tuntia.

Kilpailukeskus toimii Naantalin vierasvenesatamassa. Meripelastustaitokilpailujen tulokset julkistetaan noin kello 16.

– Erityisen hyviä paikkoja joukkueiden suoritusten seuraamiseen ovat Nunnalahti, Kirkkopuisto sekä vanhan kaupungin sataman laiturit. Toivomme kuitenkin työrauhaa rastihenkilöstölle ja kilpailijoille, sanoo kilpailunjohtaja Kalle Hartikainen.

Naantalin meripelastustaitokilpailujen yhteistyökumppaneita ovat Finnlines Oy, Naantalin Kaupunki, Sunborn Group, Naantalin Satama, Stevena Oy, Mann Lines Oy, Lilaco Offshore Oy sekä Finnsteve Oy Ab.

– Olemme erittäin iloisia, että alueen yritykset ovat lähteneet näin innokkaasti mukaan. Ilman heidän tukeaan kisojen järjestäminen ei olisi mahdollista, kiittää yhdistyksen puheenjohtaja Heikki Lindgren.

Kilpailun suojelijana toimii Kansanedustaja Pauli Aalto-Setälä.

Aalto-Setälä on itsekin vapaaehtoisena meripelastusalusten miehistöissä.

Meripelastustaitokilpailut on järjestetty jo vuodesta 1986 lähtien vuosittain lukuun ottamatta koronavuosia 2020–2021. Vuorovuosin kilpaillaan rannikolla ja sisävesillä. Viime vuonna kisat pidettiin Heinolassa.

Naantalin Seudun Meripelastajat ry on perustettu 1965 ja on viime vuosina suorittanut yli 100 tehtävää kaudessa. Yhdistys on yksi aktiivisimmista toimijoista koko Suomessa.

Suomen Meripelastusseura ry on vuonna 1897 perustettu vapaaehtoisten meri- ja järvipelastusyhdistysten keskusjärjestö. Meripelastusseuralla on rannikolla ja sisävesillä yhteensä 59 pelastusasemaa, 135 pelastusvenettä ja yli 1 400 vapaaehtoista miehistönjäsentä. Viime vuonna apuun lähdettiin yhteensä 1 784 kertaa ja apua sai yli 3 000 ihmistä. 

Turun Seutusanomat