Maskun Rosariumissa voi lähteä mielenkiintoiselle kulttuuripolulle

Maskun museo Maskun Rosarium
Rosariumiin johdattaa Hemminki Maskulaisen Polku Maskun museon kohdalla.

Kauneimpiin paikallisnähtävyyksiin Maskussa kuuluvan Rosariumin yhteyteen avautuneen kulttuuripolun taulujen teemat vaihtuvat muutaman kuukauden välein.

MASKU.

Kulttuuripolulle pääsee nyt Maskun museon vieressä sijaitsevassa Rosariumissa, jonne on pystytetty kahdeksan taulua. Elokuussa ja syyskuussa kulttuuripolun tauluista voi lukea Rosarium-tietoutta ja -historiaa. Lokakuusta marraskuuhun teemana on 100 vuotta Kirsi Kunnaksen syntymästä – loikkia loruihin.

Toiminnallinen tonttupolku Oletko nähnyt tontun? ilahduttaa Rosariumin kävijää joulukuun ja tammikuun ajan. Taulujen teemat vaihtuvat 2–3 kuukauden välein.

Kuntalaisten ideoita kulttuuritaulujen sisällöksi ottaa vastaan Maskun kirjaston pedagoginen informaatikko Eija Pelkonen, eija.pelkonen@masku.fi. Sisällöksi voi tarjota esimerkiksi kuva- tai sanataidetta, koululaisten piirustuksia tai ainekirjoituksia, kuntalaisen matkakertomuksia kuvin ja sanoin, loruleikkejä tai toimintapolkuja.

Rosariumin perustivat Masku-Seuran aktiiviset ruusuharrastajat Ruusumatami Toini Grönqvistin ohjauksessa vuonna 1998. Rosarium sijaitsee Maskun keskustassa kirkon lähellä Maskuntien varressa. Ruusutarhaan kuljetaan Hemminki Maskulaisen Polkua Maskun museon aittojen luota ja kävelysiltaa Maskujoen yli. Rosariumiin tutustuminen on omatoimista ja se on aina avoinna.

Maskun Rosariumissa on noin 250 eri ruusulajia ja -lajiketta.

Suurin osa ruusuista on vanhanajan pensasruusuja, jalostettuja lajikkeita, mutta ruusutarhassa on myös löytöruusuja. Löytöruusut ovat peräisin muun muassa Maskun taloista, pappiloista, kartanoista ja muutama myös luovutetusta Karjalasta.

Rosarium valittiin yhdeksi kohteeksi Maskun asukasbudjetin kuntalaisäänestyksessä ja kunta varasi Masbu-rahaa Rosariumin kunnostamiseen vuonna 2022. Tänä kesänä suurin osa ruusuista sai uudet nimikyltit Masku-Seuran pienkeräyksen turvin. Pitkän tähtäimen tavoitteena Masku-Seurassa on saada Rosarium ja keskuspuisto vapaa-ajan keitaaksi viimeistään vuodeksi 2032, kun Maskun kunta viettää 800-vuotisjuhliaan.

Rosarium-vierailun yhteydessä voi tutustua Maskun museoon sen aukioloaikojen puitteissa. 50-vuotisjuhliaan tänä vuonna viettävän museon perusnäyttely kertoo rakennuksen historiasta kestikievarina. Museo on elokuussa vain sunnuntaisin kello 12–15, johon myös Varsinais-Suomen Museopäivä 25. elokuuta ajoittuu. Masku-seura viettää museopäivää pehmeissä tunnelmissa lammassunnuntain ja neuletapaamisen merkeissä.

Katariina Mäkinen-Önsoy