Löytöretki Wirmoon -teos vie katselijansa mielikuvamatkalle Mynä-Mynä-Maahan

Mynämäkeen liittyvä uusi teos juhlii kotiseutua ja kutkuttaa samalla mielikuvitusta.

MYNÄMÄKI.

Mynämäen vierailluimpiin kohteisiin kuulunut Mynä-Mynä-Maa purettiin keväällä, mutta nyt tarjoutuu mahdollisuus päästä tunnelmoimaan yhteisötaideprojektia jälkikäteen. Lizeliuskodin purkutaidekokonaisuutena tunnettu Mynä-Mynä-Maa esittäytyy uudessa Löytöretki Wirmoon -kirjassa.

Elokuun alussa ilmestyneen kirjan tekijöinä ovat Sophia Bartsch ja Katja Mahal. Tarinaan keskeisesti liittyvä Hilma-dinosaurus perustuu Bartschin Mynä-Mynä-Maahan valmistamaan Käpypalmumetsä-installaatioon. Dioraamaansa varten hän rakensi muiden veistosten lisäksi kaksimetrisen Hilma-brachiosauruksen pääasiassa kierrätysmateriaaleista, muun muassa pöydästä, patjoista, pahviputkista ja paperimassasta.

Katja Mahal sen sijaan toteutti Mynä-Mynä-Maa-taidekokonaisuuteen Onnenläntti tai joku muu – maataloustuottajan maailma -teoksen yhdessä Mietoisten MTK-yhdistyksen kanssa.

Tekijöiden mukaan kirjan jokaisella aukeamalla voi löytää oman Mynä-Mynä-Maan maailmansa.
Mielikuvamatkustamo Mynä-Mynä-Maassa tarjoaa jännittävää katseltavaa kaikenikäisille.
Mielikuvamatkustamo Mynä-Mynä-Maassa tarjoaa jännittävää katseltavaa kaikenikäisille.

Bartsch on yhdistänyt kirjan kuvituksessa akvarelleja valokuviin, joiden lopputuloksena syntyi moniulotteinen katselukirja. Kirja on sanaton ja sopii siksi hyvin erilaisille ja eri-ikäisille ihmisille.

Turkulainen Sophia Bartsch toimii kuvittajana ja graafisena suunnittelijana, toteuttaa seinämaalauksia, valmistaa erikokoisia veistoksia eri materiaaleista sekä rakentaa installaatioita. Lisäksi Bartsch on työskennellyt suunnittelijana ja ohjaajana yhteisötaiteellisissa projekteissa. Hänen erityisalaansa ovat vesivärimaalaukset luontoaiheista, joihin hän ammentaa inspiraationsa erityisesti historiallisista kasviokuvista.

Rabbit Visuals teki 360-kameratekniikalla Mynämäen kunnan ja Saaren kartanon residenssin yhteisötaiteellisena projektina syntyneestä Mynä-Mynä-Maasta virtuaalisen version, johon voi tutustua Koneen säätiön verkkosivuilla. Klikkaamalla pohjapiirroksessa olevia pisteitä saa esille tarkempia tietoja tekijöistä sekä teoksista. Sivuilla voi myös lukea sanataiteilija Veera Vähämaan sanataideteoksia, jotka kertovat Mynä-Mynä-Maasta ja sen huoneista.

Vuosien 2022–2024 aikana Mynä-Mynä-Maassa ehti käydä lähes 14 700 vierailijaa. Kirjan lopussa löytyy tietoisku valokuviin tallentuneesta Mynä-Mynä-Maasta. Mynä-Mynä-Maa on ollut Euroopan tasollakin merkittävimpiä yhteisötaideteoksia.

Katariina Mäkinen-Önsoy