Linnateatterin syksyssä metsästetään alfaurosta ja sukelletaan Raunistulan menneisyyteen

Alfaurous: Tom Petäjä ja Mika Räinä. Kuva: Linnateatteri.
Alfaurous: Tom Petäjä ja Mika Räinä. Kuva: Linnateatteri.

Syksystä alkaen Linnateatterin katsomo on numeroitu.

TEATTERI.

Linnateatterin syksyn ensimmäinen tuotanto Alfauro[u]s saa ensi-iltansa 5. syyskuuta. Näyttelijät Tom Petäjä ja Mika Räinä pohtivat alfauroksen määritelmää: onko se vain myytti, vai voiko sen oikeasti saavuttaa? Jos voi, millainen on todellinen alfauros?

Perinteistä komediaa ja stand upia sekoittavan esityksen ohjaa Ilari Johansson, joka on myös käsikirjoittanut esityksen yhdessä Räinän kanssa.

Räinä ja Johansson ovat aikaisemmin esittäneet Linnateatterin suursuosiota nauttinutta Miesflunssa-komediaa Turussa ja kiertueella syksystä 2022.

Musiikkikomedia Raunistula vie katsojat kieltolain ajan pahamaineisen Raunistulan kaduille.
Raunistula: Joonatan Perälä, Leena Rousti ja Sanni Lehto. Kuva: Linnateatteri.
Raunistula: Joonatan Perälä, Leena Rousti ja Sanni Lehto. Kuva: Linnateatteri.

Luvassa on kurkistus Turun historiaan, tarttuvaa musiikkia ja mieleenpainuvia hahmoja. Syksystä alkaen teatterin katsomo on numeroitu.

Kauan ennen kuin Raunistulasta tuli ihastuttava kaupunginosa leveine bulevardeineen ja tyylikkäine taloineen, se oli rauhaton ”vapaavaltio” Turun kyljessä. Sen kaduilla virtasi pimeä viina, rikollisuus rehotti ja ilotalo lohdutti yksinäisiä.

Viranomaisille Raunistula oli mätäpaise, joka piti puhkaista hinnalla millä hyvänsä. Asemakaavaton röttelöalue ei uljaan kivikaupungin vieressä vaikuttanut hyvältä. Vielä muutama vuosikymmen sitten alueelta on voinut ostaa muun muassa pimeää viinaa.

Kieltolain ajan Raunistulan herää henkiin lokakuussa Linnateatterissa!

Katuja hallitsee jälleen omankädenoikeus, väkijuoma humalluttaa varomattoman ja laulu raikaa rakkaudesta.

Raunistula saa ensi-iltansa 17. lokakuuta. Näytelmän ohjaa ja käsikirjoittaa Heikki Sankari. Myös Sankarin poika Aleksis Sankari on ollut käsikirjoittamassa esitystä. Rooleissa nähdään Antti L. J. Pääkkönen, Joonatan Perälä, Leena Rousti, Sanni Lehto ja Mikko Nuopponen.

Sankari tuo lavalle mielenkiintoisia ihmisiä ja paikkoja, jotka ovat osa alueen historiaa.

– Lavalla nähdään muun muassa ilotalo Honolulun emäntä, kuuluisan sekatavarakaupan pitäjä Marjanen sekä turkulaisia byrokraatteja. Tavoitteena on tuoda entisajan Raunistulaa tutuksi katsojille sekä tarjota tietysti viihteellinen ilta pikkujouluja viettäville, Sankari valottaa tulevaa syksyä.

Sankari korostaa, että historiakatsausta ei nähdä, mutta käsikirjoitusta tehdessä hän on tehnyt paljon taustatyötä Raunistulasta ja paikallisten elämästä noin sata vuotta sitten.

Syksystä alkaen Linnateatterin katsomo on numeroitu.

Tähän asti katsomo on täyttynyt saapumisjärjestyksessä.

– Muutoksella on pyritty vastaamaan asiakaspalautteisiin ja toiveisiin. Lähdemme teatterissa seuraamaan mielenkiinnolla, miten numeroitu katsomo otetaan vastaan. Salissa on erilaisia paikkavaihtoehtoja, kuten kahden, neljän ja viiden hengen pöytäpaikkoja sekä perinteisempiä rivistöjä. Myös salin muiden paikkojen näkyvyyttä on parannettu. Tavoitteena on lisätä viihtyvyyttä ja antaa ihmisille mahdollisuus varata mieleisensä paikat hyvissä ajoin, kertoo Linnateatterin taiteellinen johtaja Jussi Vahvaselkä.

Kahden oman tuotannon lisäksi Linnateatterin ohjelmistossa nähdään tuttuun tapaan erilaisia vierailuesityksiä ja konsertteja.

Syksyn ensimmäiset vierailut koetaan syyskuussa. Näyttelijä Ilkka Heiskanen säväyttää itse alusta loppuun asti tuottamallaan monologilla Pari sanaa parisuhteesta 12. syyskuuta. Oopperalaulaja Jyrki Anttila esiintyy pianistin kanssa 14.9. ja Taikapeili-yhtyeestäkin tunnettu Nina Tapio esiintyy Taikapeilin takana -kiertueellaan Linnateatterissa 26. syyskuuta.

Turun Seutusanomat