Kaarinan kaupungin sisäiset Fölin K-linjat uudistuivat

Föli-bussi Kaarinan keskustassa.
Föli-bussi Kaarinan keskustassa.

Lisää Kaarinaa Fölissä!

KAARINA.

Uudistuneet K-linjat aloittivat Kaarinassa maanantaina 5.elokuuta. Muutosten myötä Kaarinan sisäisten linjojen linjakilometrit kasvavat noin 20 prosenttia. Samalla liikenteeseen saadaan muun muassa lauantailiikennettä, arkipäiviin pidemmät palveluajat sekä uusi yhteys Piikkiöstä Littoisten kautta Varissuolle.

Fölin Kaarinan sisäiset K-linjat palvelevat kaikkia kaupunkilaisia. Se tarkoittaa niin koululaisia, työmatkalaisia, shoppailijoita, senioreita, harrastuksiin liikkuvia – kuin kaikkia muitakin matkantekijöitä.

Uusien reittien varsille on kesän aikana tehty paljon uusia pysäkkejä.

– Joidenkin pysäkkien viimeistelytyöt ovat vielä kesken, mutta ne pyritään saamaan valmiiksi ja siistityiksi mahdollisimman pian. Uusille pysäkeille asennetaan pysäkkimerkit helpottamaan pysäkin löytämistä, kertoo toimistoinsinööri Elise Tuomola Kaarinan teknisistä palveluista.

Osa pysäkeistä on ajoratapysäkkejä, jolloin matkustajille on kadun varressa pieni odotustila ja bussi pysähtyy ajoradalle. Osa pysäkeistä on isompia pysäkkilevennyksiä. Kaikilla haja-asutusalueilla ei ole pysäkkejä lainkaan.

– Hepojoentien, Toivonlinnantien ja Littoistentien haja-asutusalueelta kyytiin voi nousta tien varresta lähes mistä kohtaa tahansa kättä heiluttamalla, Tuomola vinkkaa.

Linjan K1 Auranlaakso–Littoinen–Oskarinaukio palvelu paranee vuorovälin lyhentyessä arkipäivinä puoleen tuntiin. Samalla linjan reittiä suoristetaan niin, että linja ei enää aja Kesämäen kautta. Lauantaisin liikennöidään kello 9–16.

Lemunniemen, Oskarinaukion ja Kuusiston välillä liikennöineen pikkubussilinjan K2 liikenne päättyi keväällä 2024.

Uudet linjat K2 ja K3 kulkevat Kaarinan keskusta-alueen tuntumassa kahdeksikon muotoista reittiä.

K2 kulkee aina myötäpäivään ja K3 vastapäivään. Linjoja ajetaan yhteensä kahdella pikkubussilla niin, että linjat kohtaavat puolen tunnin välein Kaarinan keskustassa.

Arkipäivien palveluaika paranee, linjat liikennöivät arkisin kello 6–20. Lauantaisin linjoja liikennöidään aikavälillä 9–16. Linjoilla katetaan mm. keskeisimmät koulut, kauppakeskittymät, keskustan työpaikka-alueet ja harrastuspaikat. Itälenkki kulkee kasvavien asuinalueiden kuten Hulkkion – Kesämäen ja Voivalan – Rauhalinnan kautta. Länsi-lenkki kulkee mm. tiheästi asuttujen alueiden kuten Kairiskulman ja Koriston sekä uuden Sorron asuinalueen kautta.

Piikkiön alueella liikennöinyt linja K5 liikennöi jatkossa koulupäivinä.

Se kuljettaa oppilaita Hepojoelta ja Kirismäestä Piikkiön yhtenäiskoululle koulun alkamis- ja päättymisaikoina. Linja on kaikille avoin ja ajaa lisäksi kutsuliikennettä keskellä päivää.

Linja K6 jatkaa Toivonlinnan linjana palvellen sekä Piikkiöön että Toivonlinnaan kulkevia koululaisia. Linjan toinen pää jatketaan Piikkiöstä Varissuolle, millä vastataan kysyntään yhteydestä Littoisista Varissuolle. Linja K6 liikennöi arkipäivinä kello 6–20, mutta Piikkiö-Toivolinnan välinen liikenne päättyy jo noin kello 17. Päiväsaikaan linja ajaa Piikkiössä linjan K5 kutsuliikenteen apuna.

Seutulinja 701 jatkaa pienin muutoksin myös Toivonlinnaan liikennöintiä, jotta Toivonlinnassa sijaitsevan Suomen Kristillisen Yhteiskoulun oppilaat mahtuvat paremmin kyytiin mm. iltapäiväruuhkassa. Linjan 701 liikennöidessä Toivonlinnaan linja K6 ajaa Piikkiön ja Varissuon väliä.

Seutulinjojen 900-alkuiset vuorot palvelevat Kaarinan ja Piikkiön välistä liikennettä ja 800-alkuiset Kuusiston ja Kaarinan välistä liikennettä, jatkaen edelleen Kaarinasta Turkuun.

Uudistuksen takana ovat kaarinalaisten toiveet ja poliittinen tahtotila kehittää joukkoliikennettä.

– K-linjoja uudistamassa ovat olleet teknisen lautakunnan joukkoliikennetyöryhmän lisäksi Kaarinan nuorisovaltuusto,  vanhus- ja veteraanineuvosto sekä vammaisneuvosto, kuvailee yhteistyötä Kaarinan kaupungin tekninen johtaja Jyrki Haapasaari.

Joukkoliikennetyöryhmän ehdotukseen sai vaikuttaa myös avoimen kommenttikierroksen kautta. Lopullinen päätös uudistuksesta tehtiin Kaarinan kaupunginvaltuustossa.

Turun Seutusanomat