Kaarina-talolla vietetään Turku Priden ennakkotapahtumaa

Turku Pride -kulkue marssi kaupungin keskustan läpi. Kuva: Anastasia Korpelainen, Turku Pride 2022.
Turku Pride -kulkue marssi kaupungin keskustan läpi. Kuva: Anastasia Korpelainen, Turku Pride 2022.

Turku Pride viettää 10-vuotisjuhlavuottaan – seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien puolesta marssitaan kuun lopulla. 

TAPAHTUMAT.

Turku Pridea juhlitaan lauantaina 31.8. ja Kaarinassa järjestetään omat etkot tapahtumalle keskiviikkona 28. elokuuta. Kaarina-talo myös valaistaan Pride-lipun värein elokuun viimeisellä viikolla.

Kaarina-talon aulassa järjestetään keskiviikkona 28.8. askartelu- ja pinssityöpaja, jossa pääsee tekemään queer-teemaisia pinssejä sekä maalaamaan lauantain Turku Pride -kulkuetta varten oman kantaaottavan kyltin. Kirjasto tarjoaa materiaalit askarteluun.

Lisäksi tapahtumassa luodaan kaikkien yhteinen, Pride -teemainen banderollitaideteos, joka asetetaan esille kirjaston nuortentila Hyttiin. Taideteokseen voi osallistua itse valitsemallaan tavalla. Mukaan voi tulla myös vain hengailemaan ja aistimaan sateenkaarevaa tunnelmaa.

Työpajan jälkeen Kaarina-salissa järjestetään Sateenkaarikino, jossa elokuvana nähdään Minä, Simon (2018).

Romanttinen draamaelokuva kertoo lukioikäisestä Simonista, joka ei ole vielä paljastanut kenellekään olevansa homo. Simon rakastuu netissä anonyymiin koulukaveriinsa, jonka henkilöllisyyttä hän yrittää kuumeisesti selvittää.

Samaan aikaan hän joutuu kuitenkin kiristäjän uhriksi, joka uhkaa paljastaa Simonin seksuaalisen suuntautumisen koko koululle. Elokuva on sallittu kaikenikäisille ja siinä on suomenkielinen tekstitys.

Elokuva perustuu Becky Albertallin menestysromaaniin Minä, Simon, Homo Sapiens. Elokuva voitti vuonna 2019 muun muassa Humanitas -palkinnon parhaasta komediaelokuvasta sekä GLAAD Media -palkinnon. GLAAD Media -gaalassa palkitaan vuosittain elokuvia, jotka kuvaavat erinomaisesti LGBTQIA+ hahmoja sekä teemoja.

Tämän vuoden Pride-tapahtumaa suunniteltaessa kohderyhmäksi valikoituivat erityisesti lapset ja nuoret.

– Yleisillä kirjastoilla on lakiin kirjattu tehtävä toimia niin, että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet sivistykseen ja kulttuuriin sekä edistää aktiivista kansalaisuutta, demokratiaa ja sananvapautta. Priden tunnustaminen ja viettäminen kirjastossa on konkreettinen teko siitä, että todella haluamme sitoutua näihin asioihin, kertoo nuortenkirjastonhoitaja Ana Rantala.

– Tasa-arvo ei ole valmis ja sateenkaariyhteisöä kohtaan hyökätään yhä sekä sanallisesti että fyysisesti lähellä ja kaukana. On tärkeää, että kaarinalaisilla lapsilla ja nuorilla olisi turvallinen olo siitä, että ainakin meidän kirjastossamme jokainen heistä on nähty ja ihana juuri sellaisena kuin on, tiivistää Rantala.

– Meille on tärkeää, että jokainen kokee olevansa tervetullut tapahtumiimme ja olemme kulttuuri- ja kirjastopalveluissa sitoutuneet luomaan tapahtumistamme turvallisen ympäristön kaikille, toteaa tapahtumatuottaja Emma-Liina Sutinen.

Elokuun viimeinen viikko on täynnä sateenkaarevaa ohjelmaa, joka huipentuu Pride-kulkueeseen ja Puistojuhlaan lauantaina 31.8. Turku Priden 10-vuotisjuhlavuoden teemana on Yhteisö.

Turun Seutusanomat