Lukuiloa koko elämä -tapahtuma käynnistää Naantalin Kirjajuhlat

Naantalin Kirjajuhlien ohjelmajohtaja Katri Tuominen. Kuva: Viestintätoimisto Jokiranta Oy
Naantalin Kirjajuhlien ohjelmajohtaja Katri Tuominen. Kuva: Viestintätoimisto Jokiranta Oy.

Nelipäiväinen kultuuritapahtuma monipuolisine esiintyjineen ja teoksineen tarjoaa oivalluksia ja inspiraatiota.

TAPAHTUMAT.

Naantalin Kirjajuhlia vietetään jälleen 8.–11. elokuuta. Koko perheelle suunnattu maksuton avajaistapahtuma Lukuiloa koko elämä järjestetään torstaina 8. elokuuta kello 17 Naantalin Kirkkopuistossa.

Lukemisen riemua juhlistavassa tapahtumassa esiintyvät muun muassa Suomen Kulttuurirahaston toimitusjohtaja, taidehistorioitsija Susanna Pettersson, kirjailijat Tommi Kinnunen ja Reetta Niemelä, Merimaskun koulun lukuraati sekä tubettaja ZoneVD eli Joona Leppälä.

– Lukuharrastusta ei tarvitse aloittaa klassikoista tai kriitikoiden ylistämistä teoksista. Kirjallisuuden kenttä on valtavan laaja, joten mielenkiintoista luettavaa löytyy varmasti jokaiselle, muistuttaa Naantalin Kirjajuhlien ohjelmajohtaja Katri Tuominen.

Tuomisen mukaan aikuisilla on tärkeä rooli siinä, että lukuinto siirtyy sukupolvelta toiselle.

– Yksi elämäni ensimmäisistä muistikuvista liittyy lukemiseen: tulimme vanhempieni kanssa kirjastosta, ja kädessäni oli Babar-kirja. Kirjat ovat tuoneet minulle iloa pienestä tytöstä alkaen – toivon, että kirjojen maailma avautuisi mahdollisimman monelle, Tuominen toteaa.

Viidettä kertaa järjestettävä kulttuuritapahtuma kutsuu jälleen Suomen eturivin kirjailijoita ja taiteentekijöitä merelliseen Naantaliin.

Monitaiteisessa tapahtumassa kuullaan inspiroivia kirjailijahaastatteluja sekä nautitaan monipuolisesta iltaohjelmasta.

Kirjailijavieraiksi saadaan edellä mainittujen lisäksi muun muassa Sirpa Kähkönen, Meri Valkama, Risto Uimonen, Juha Ruusuvuori, Johanna Venho, Mari Leppänen, Liisa Väisänen, Minna Lindgren, Heli Laaksonen, Suvi Ahola, Arttu Tuominen, Vilja-Tuulia Huotarinen, Roope Lipasti ja Anna-Riikka Carlson.

Intohimo-teemaisten Kirjajuhlien päiväohjelma koostuu kirjailijahaastatteluista. Iltaohjelmissa on luvassa muun muassa musiikkia ja runoutta.

– Intohimo toistui monen ilmestymässä olevan kirjan esittelytekstissä. Oli kiinnostavaa huomata, kuinka monenlaisiin asioihin ihmiset suhtautuvat intohimoisesti. Intohimo on voima, joka saa merkityksellisiä asioita toteutumaan, Naantalin Kirjajuhlien ohjelmajohtaja Katri Tuominen kertoo tiedotteessa.

Juhlaviikonlopun päätapahtumapaikka on Naantalin Kaivohuone.

Ohjelmaa järjestetään myös Naantalin Kirkkopuistossa, Merisalissa ja Naantalin seurakuntakeskuksessa. Naantalin Kirjajuhlien kirjallisessa musiikki-illassa ja päätöskonsertissa sunnuntaina 11.8. kello 18 kuullaan kirjailija Petri Tammista, sopraano Helena Juntusta ja pianisti Eveliina Kytömäkeä.

Liput Naantalin Kirjajuhlille ovat myynnissä Visit Naantalin verkkosivuilla sekä Pienessä Kirjapuodissa. Lippuja myydään ovella, mikäli niitä on vielä jäljellä.

Naantalin Kirjajuhlat on vuosi vuodelta kasvanut kulttuuritapahtuma, jota vietetään Naantalissa, Suomen ensimmäiseksi kirjailijaksi mainitun Jöns Budden kotikaupungissa. Naantalin Kirjajuhlien järjestäjänä on Jöns Budde -seura ry.

Seura perustettiin vuonna 2019 huolehtimaan siitä, että Jöns Budden kulttuuriperintö elää ja lukemisen kulttuuri säilyy elinvoimaisena. Jöns Budde oli Naantalin luostarin munkki, ja hänet mainitaan usein Suomen ensimmäisenä kirjailijana.

Katariina Mäkinen-Önsoy