Inspehtorinkadulle rakentuu Turun ensimmäinen kylätie

Inspehtorinkadulle Ylioppilaskylään on rakentumassa kylätie.

TURKU

Inspehtorinkadulle Ylioppilaskylään on rakentumassa kylätie. Uudenlaisen katutyypin rakentaminen on edennyt hyvää vauhtia ja kylätien arvioidaan valmistuvan syys-lokakuussa. Inspehtorinkadun kylätien tarkoituksena on parantaa alueen liikenneturvallisuutta sekä liikenteen sujuvuutta.

Inspehtorinkatu toimii itäisen Ylioppilaskylän pääkatuna, jolla liikkuu runsaasti jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Koska kadulla liikkuu runsaasti liikennettä, on nykyinen yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä osoittautunut riittämättömäksi. Uusi kylätie parantaa jalankulkijoiden, pyöräilijöiden ja sähköpotkulautailijoiden kulkureittejä tarjoamalla turvallisemman ja sujuvamman liikenneympäristön.

Kylätie on uudenlainen katutyyppi, jossa on vain yksi ajokaista molempiin suuntiin ajaville autoille. Tien reunoilla on yksisuuntaiset pyöräkaistat, johon autot siirtyvät, kun väistävät vastaantulevaa liikennettä.  Kylätiet ovat yleistyneet erityisesti harvaan asutuilla alueilla Suomessa. Esimerkkejä toteutetuista kyläteistä löytyy muun muassa Vantaalta, Espoosta, Tampereelta, Rymättylästä ja Mathildedalista.

Inspehtorinkadulla on keskellä yksi ajokaista autoille, jota ajetaan molempiin suuntiin. Reunoilla on yksisuuntaiset punertavasta asfaltista rakennetut pyöräkaistat, joille autot siirtyvät väistäessään vastaantulevaa liikennettä. Kadun reunoilla on jalkakäytävät jalankulkijoille. Nopeusrajoitus on laskettu uudella kylätiellä aiemmasta 40:stä nykyiseen 30:een kilometriin tunnissa.

Kylätien rakentaminen on vielä kesken, ja työmaan läheisyydessä kulkijoita muistutetaan liikkumaan varovasti, noudattamaan tehtyjä liikennejärjestelyjä ja kiinnittämään huomiota työmaa-alueen merkintöihin.