Sauvon Vahtistenmäellä Peter Pan -seikkailu SELKU-mausteilla

Sauvon Kesäteatterin Peter Pan -työryhmä asettui yhteiskuvaan Vahtistenmäelle hyvää vauhtia valmistuvissa lavasteissa lämpimänä harjoituspäivänä toukokuun lopulla.
Sauvon Kesäteatterin Peter Pan -työryhmä asettui yhteiskuvaan Vahtistenmäelle hyvää vauhtia valmistuvissa lavasteissa lämpimänä harjoituspäivänä toukokuun lopulla. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Kolmen ystävyksen käsikirjoittamassa versioinnissa on viitteitä Suomen kansantarustoon.

TEATTERI.

Peter Pan -näytelmän Sauvon Kesäteatterille ohjaa Sauvon Elävän Kulttuurin Seurassa (SELKU ry) pitkään näytellyt Wille Heino. J. M. Barrien vuonna 1911 kirjoittaman klassikkosadun inspiroimana Heino on valmistanut näytelmään uuden käsikirjoituksen yhdessä Aada Sevónin ja Ronja Juustin kanssa.

SELKUn Peter Pan -version käsikirjoituksesta vastaavat paikalliset teatterivaikuttajat Aada Sevón, Ronja Juusti ja Wille Heino.
SELKUn Peter Pan -version käsikirjoituksesta vastaavat paikalliset teatterivaikuttajat Aada Sevón, Ronja Juusti ja Wille Heino. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

– Mikä-Mikä-Maassa luonto on yhtä hahmojen kanssa. Metsänkansan puvuissa on aitoa kaarnaa, mikä on irronnut puista, Juusti kertoo.

– On ollut inspiroivaa lähestyä aihetta luonnon kautta, koska kesäteatterissa luonto tulee lavalla iholle, ulkona kun ollaan, Sevón jatkaa.

Sauvon Kesäteatteri kutsuu näytelmällään kaikki mukaan leikkiin. Leikki edustaa tässä Peter Pan -versiossa upeaa kokonaisuutta, johon kuuluu perinteisen teatterin lisäksi laulua, tanssia sekä nukketeatterin elementtejä.

– Toivottavasti iso osa näytelmäämme katsomaan tulevista on tälläkin hetkellä leikkimässä. Vanhempia katsojia sen sijaan kannustamme pohtimaan, voisiko tähän hetkeen ammentaa lapsuudesta jotakin, mikä on unohtunut vuosien saatossa, Heino toteaa.

SELKUn Peter Pan on tarina kasvamisesta, sisäisen lapsen kohtaamisesta ja oman paikan löytämisestä – seikkailun riemua unohtamatta.

Musiikin, tanssin ja laulun siivittämä 24-henkinen energinen työryhmä muuntautuu lavalla niin merirosvolaivan kannella kovisteleviksi merirosvoiksi, kuin Peterin kanssa eläviksi kadonneiksi lapsiksi.

Ronja Juusti esittää Peter Pania ja Aada Sevón Helinä-keijua.

– Ystävyytemme on kestänyt pitkään, samoin kuin Peterin ja Helinänkin. Tutustuimme alle kouluikäisinä Paimiossa. Harrastimme siellä myös lasten- ja nuortenteatteria silloisessa Apilateatterissa, Sevón ja Juusti hymyilevät.

Lavalla nähdään kaiken kaikkiaan 24 näyttelijää, joten näytelmässä on valtava hahmogalleria. Joukkokohtauksissakin esiintyvillä hahmoilla on kuitenkin jokaisella oma tehtävänsä.

– Tekemistä todella riittää. Jokainen harrastaja pääsee laulamaan, tanssimaan ja käyttämään kehollista ilmaisua roolityönsä tueksi, Juusti ja Sevón kiteyttävät harrastajateatterin idean.

– Peter Pan -tarinasta tuttujen hahmojen lisäksi meillä on Kapteeni Koukun oikeana kätenä papukaija. Meillä on vedenväki-kohtaus Ahteineen sekä alkuperäiskansojen tilalla metsänkansa puumaisine hahmoineen, jotka ammentavat teemoja suomalaisesta kansantarusta, ohjaaja Wille Heino kertoo.

Lauluohjaajana toimii Ann-Marie Heino ja koreografina Salla Anttonen.

Akrobatiasta vastaa Essi Airio ja taistelukoreografiasta Tapio Ekqvist. Pukusuunnittelu on Sari Stenlundin käsialaa. Oman ammattitaitonsa näytelmään tuo nukketeatteritaiteilija Timo Väntsi.

– Nukketeatterin keinoin toteutetaan näytelmässä näyttävä osuus, josta emme paljasta tässä kohtaa vielä enempää, Wille Heino sanoo arvoituksellisesti.

– Kaikki näytelmässä kuultavat kahdeksan biisiä on sävelletty tätä teosta varten. Mikko Väärälä on hoitanut kappaleiden sovitukset, sävellykset ja tuotannon, lisää Heino.

Vahtisten kulttuurikesän ilta 4. heinäkuuta on myös varattu Peter Panille. SELKU-salissa pidettävä luentosarja alkoi 6.6. jatkuen 13.6. Karjalan evakot -teemalla, joka on aiheena myös Sauvon Kotiseutumuseon tämänkesäisessä näyttelyssä.

Tapahtumasarjan huipennuksena kuullaan Tom Linkisen Peter Pan – Tarina joka ei koskaan vanhene -luento. Tilaisuudessa nähdään myös tervehdys ja pieni näytelmämaistiainen SELKUn Peter Pan -työryhmältä.

Esityskausi: 5.7.–31.8.2024

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Sauvon Kesäteatterilla vietetään 15. kesäkuuta Peter Pan -päivää. Mikä-Mikä-Maa-seikkailuun otetaan varaslähtö riemukkaan ja ilmaisen koko perheen tapahtuman merkeissä tulevana lauantaina kello 1114. Ohjelmassa on muun muassa ongintaa merirosvojen kanssa, kasvomaalausta Helinä-keijun seurassa ja Peter Panin seikkailurata. Seikkailujen välissä voi herkutella kioskissa ja hattarapisteellä.