Rikolliset rakastavaiset Suomen ensi-illassa Samppalinnassa

Samppalinnan Kesäteatterin Bonnie & Clyde -musikaalissa nähtävät, muista teattereista lainassa olevat, historialliset autot toimivat lavasteina.
Samppalinnan Kesäteatterin Bonnie & Clyde -musikaalissa nähtävät, muista teattereista lainassa olevat, historialliset autot toimivat lavasteina. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Maailmanhistorian kuuluisimpiin etsintäkuulutettuihin pareihin kuuluvan Bonnie & Clyden elämä päättyi 90 vuotta sitten Yhdysvaltojen Louisianassa.

TEATTERI.

Bonnie & Clyde -musikaalin ohjaajana toimiva Samppalinnan Kesäteatterin taiteellinen johtaja Jukka Nylund toivoo teosvalinnan houkuttelevan myös nuorempia katsojia Samppalinnan mäelle.
Bonnie & Clyde -musikaalin ohjaajana toimiva Samppalinnan Kesäteatterin taiteellinen johtaja Jukka Nylund toivoo teosvalinnan houkuttelevan myös nuorempia katsojia Samppalinnanmäelle. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Turkulaisessa Samppalinnan Kesäteatterissa saa ensi-iltansa 19. kesäkuuta ainutlaatuinen versiointi Broadwaylta tutusta musikaalista Bonnie & Clyde. Ensiesityksensä nyt Suomessa saavan teoksen ohjaa ja suomentaa viime kesän tapaan teatterin taiteellinen johtaja Jukka Nylund, joka palkittiin vuonna 2023 Vuoden Musiikkiteatterintekijä -palkinnolla.

Ensisijaisena haaveena Nylundilla oli tehdä näyttämöteos, jossa aidosti hyödynnetään ulkotilaa.

– Kesäteatterissa kun on se etu sisäteattereihin, että ollaan ulkona. Miksi siis lavastaisimme sisätiloja tähän miljööseen, Nylund toteaa.

– Samppalinnan kesäteatterin lähtökohta on siinä, että teemme musiikkiteatteria täysin ammattilaisvoimin. Täällä on tehty paljon Suomen kantaesityksiä kansainvälisistä musikaaleista, jatkaa Nylund.

Bonnie & Clyde on aihepiiriltään yllättävä kesäteatteriesitys Suomessa – ja se on Jukka Nylundin mukaan tietoinen valinta.

– Tuomme jotain erilaista kesäteattereiden luvattuun maahan, jossa tehdään erikokoisissa kokoonpanoissa yleensä hyvin samantyyppistä kesäteatteria. Haluamme tarjota korkealaatuista, draamallista musikaalia silloin, kun muut musikaaliteatterit ovat kesälomalla, ohjaaja sanoo.

– Kun puhutaan valmiista, olemassa olevista musikaaleista, suurin osa on yleensä Amerikasta. Musikaali on vahvasti amerikkalainen taidemuoto. Tarinat ovat kuitenkin universaaleja, eli samat teemat koskettavat ihmisiä ympäri maailman, lisää Nylund.

Päärooleissa Bonniena nähdään Marketta Tikkanen sekä Clydenä Karlo Haapiainen.
Turkulaisjuuret omaava näyttelijä-laulaja Maria Lund tekee Samppalinnan Kesäteatterin Bonnie & Clyde -musikaalissa Blanche Barrowin roolin.
Turkulaisjuuret omaava näyttelijä-laulaja Maria Lund tekee Samppalinnan Kesäteatterin Bonnie & Clyde -musikaalissa Blanche Barrowin roolin. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Debyyttinsä Samppalinnassa tekee Jonas Saari Buck Barrowin eli Clyden veljen roolissa. Hänen vastaparinaan paluun Samppalinnaan ja samalla kotiseudulleen tekee näyttelijä-laulaja Maria Lund keskeisessä Blanchen roolissa.

– Suomessa on pitkä ja arvokas kesäteatterikulttuuri, ja jokaisessa kesäteatterissa on jotain hyvää, mutta pitkään toimineessa Samppalinnan Kesäteatterissa on omanlaistansa historian havinaa. Toki turkulaiset sukujuureni vetävät minua myös tännepäin, Lund kertoo.

Maria Lundin mukaan kesäteatterin tekemistä voi verrata leiriin, sillä työryhmä kerätään kasaan kautta maan vaikuttavista alan ammattilaisista.

– Kaikki saapuvat paikalle omien pakaasiensa kanssa. Bonnie & Clyde -työryhmässä on vain muutama minulle entuudestaan tuttu henkilö, joten on ollut mukava tavata kesäteatterin parissa jälleen uusia ihmisiä, Lund iloitsee ja luonnehtii Blanche Barrow -hahmoaan makeaksi karakterirooliksi.

Musikaalin käsikirjoitus lähtee liikkeelle Bonnien ja Clyden lapsuudesta.

Työryhmään kuuluu siis myös lapsia. Nuoren Bonnien roolissa vuorottelevat turkulainen Iina-Emilia Sokka sekä lietolainen Ethel Ånäs ja nuoren Clyden roolissa taas turkulainen Ralf Nyberg sekä uusikaupunkilainen Viljami Nurmi. Nämä Turun Nuoren Teatterin kasvatit lunastivat paikkansa musikaalissa tekemällä komeat koe-esiintymiset.

Bluesin, gospelin ja kantrin sävelin soivaa musikaalia säestää Samppalinnassa tuttuun tapaan huippumuusikoista koostuva livebändi.

Kun Bonnie Parkerin ja Clyde Barrowin tiet ristesivät, syntyi parivaljakko Bonnie & Clyde – intohimoiset rakastavaiset ja häikäilemättömyydessään yksi maailmanhistorian kuuluisimmista rikollispareista. Heistä tuli köyhän kansan supersankareita, esikuvia ja tarkkaan seurattuja julkisuuden henkilöitä, joiden elämä päättyi parikymppisinä etsintäkuulutettuina 23. toukokuuta 1934.

Esityskausi: 15.6. – 17.8.2024. 

Katariina Mäkinen-Önsoy