Raisio Pride -tapahtuma näkyy Raision Taiteiden yössä

Raisio Pride
Kokoomus Raisiota edustava Tuija Aso ja Raision teatteriyhdistyksen hallitukseen kuuluva Hanna Mehto vinkkaavat, että Raisio Pride -kulkueeseen voi valmistautua esimerkiksi osallistumalla Nuortenkeskus Nopassa 5.6. järjestettävään kylttipajaan. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Kesäisten ja värikylläisten perheystävällisten tapahtumien superpäivää vietetään Raisiossa viikon päästä. Kylttipaja pidetään Nuortenkeskus Nopassa 5. kesäkuuta.

RAISIO.

Historian ensimmäinen Raisio Pride -kulkue järjestetään keskiviikkona 12. kesäkuuta. Samana iltana Raisiossa on muutakin mielenkiintoista tapahtumaa, kun jo perinteeksi muodostunut Raision Taiteiden yö valloittaa kaupungin.

Keskuspuistoa kohti lähdetään Raision Alppiruusupuistosta, jossa kokoontuminen tapahtuu kello 17.30. Matkan varrella ylitetään Nesteentie näyttävästi Keonsiltaa pitkin. Kulkureitti on esteetön ja tapahtuma kokonaisuudessaan sopii koko perheelle.

– Keskuspuistossa kuullaan Turun seudun Setan ja Suomen Setan edustajien puheenvuorot. Myös Pekka Haaviston tervehdys luetaan siellä, Raision Teatterin aktiivina paikalliseen Pride-yhteisöön kuuluva Hanna Mehto kertoo.

Kulkueen saavuttua määränpäähänsä järjestäjät kannustavat osallistujia nauttimaan ympäri kaupunkia levittäytyvistä Taiteiden yön tapahtumista.

– Jos vaikka aloittaa illan kulkueeseen osallistumalla, niin siitä on helppo jalkautua tutustumaan Taiteiden yön tarjontaan, Raisio Pride -yhteisössä Kokoomus Raisiota edustava Tuija Aso sanoo.

Tapahtuman suojelijoina toimivat kansanedustaja Pekka Haavisto ja Setan puheenjohtaja Pekka Rantala.

Raisio Pride on paikallisten yhdistysten, yritysten, päättäjien ja kuntalaisten yhteisponnistus tasa-arvon puolesta.

Pride-tapahtumasta on tarkoitus muodostua perinne Raisioon.

– Tilaisuuden järjestelyt lähtivät nopeasti liikkeelle Raision kaupunginvaltuustossa syksyllä käydyn keskustelun jälkeen. Heille, jotka pohtivat vielä priden tarkoitusta, muistuttaisimme yhdenvertaisuuden ja tasa-arvoisuuden merkityksestä, sekä jokaisen hyväksymisestä juuri sellaisena kuin on, Tuija Aso kommentoi.

– Paras tilanne olisi tietysti sellainen, että Pride-kulkueita ei enää edes tarvittaisi, vaan järjestäisimme Pride-puistojuhlia. Yhteiskunta ei asenteineen valitettavasti vain vielä ole sellainen, että olisi aihetta pelkkään juhlaan, Hanna Mehto toteaa.

– Siksi Pride-ajatusta tulee pitää esillä. Näin voimme edesauttaa tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja erilaisuuden hyväksymisen toteutumista yhteiskunnassa, Mehto ja Aso jatkavat.

Tapahtumaa järjestämässä ovat monet paikalliset yhdistykset ja yritykset.

Heihin kuuluvat Ihalan ihanat pihat ry, MLL Raisio, MLL Varsinais-Suomen piiri, Ote-säätiö, Raision KilliNallit ry, Raision nuorisopalvelut, Raision nuorisovaltuusto, Raision Pinskut ry, Raision Teatteri, Raision vanhemmat ry, SPR Raisio, Turun seudun Seta ry, Kokoomus Raisio, Raision Keskusta, Raision SDP, Raision Vasemmistoliitto ja Raision Vihreät. Tapahtuma on saanut apua näkyvyyteen Raision kaupungilta, Kauppakeskus Myllyltä ja Cybershopilta.

Raision kaupunki on tapahtuman yhteistyökumppani ja kulkueeseen osallistuvat ainakin kaupunginjohtaja Eero Vainio ja henkilöstöjohtaja Piia Syvänen. Kaupunki juhlistaa tapahtumapäivää sateenkaarilipuin.

– Kaupungin tehtävänä on edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Se tarkoittaa sitä, että kohtelemme jokaista kaupunkilaista tasa-arvoisesti riippumatta hänen taustoistaan, yhteiskunnallisista ajatuksistaan tai ominaisuuksistaan. Kaupungintalon sateenkaariliputuksella osaltaan haluamme viestiä, että kaupunkiorganisaatio ja kaupunkitila ovat kaikille kaupunkilaisille eikä ketään saa syrjiä. Liputus on sinänsä pieni ele, mutta kertoo siitä, että olemme rohkeasti kaikkien asukkaidemme puolella, sanoo Vainio.

Aivan kaikki voivat osallistua Raisio Priden kannattamiseen ja tapoja on monenlaisia. Yrityksissä ja yhdistyksissä voidaan esimerkiksi jakaa eteenpäin tiedotetta ja tietoa tapahtumapäivästä, osallistua kulkueeseen tai kiinnittää lippu ikkunaansa.

Raision historian ensimmäiseen Pride-kulkueeseen voi valmistautua esimerkiksi osallistumalla Nuortenkeskus Nopassa 5. kesäkuuta kello 15–18 järjestettävään kylttipajaan.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Raision Taiteiden yö tarjoaa 12.6. kulttuuriohjelmaa ympäri kaupunkia. Tapahtumapäivänä on myös historian ensimmäinen Raisio Pride.

• Taiteiden yönä ohjelmaa on useassa eri paikassa kello 17–22 välisenä aikana.

• Raisiolaiseen kulttuuritarjontaan voi illan aikana tutustua muun muassa Kirjastotalossa, Raision museo Harkossa, Nuortenkeskus Nopassa, Raision Teatterissa, Krookilan kotiseutukeskuksessa, Raision kirkossa ja kirkkomaalla, Alppiruusupuistossa ja Friisilän verstasalueella.