Kierrätysteema näkyy vahvasti sauvolaisen tekijän askartelukirjassa

Kaisa Sillanpään mukaan askartelu on mukavaa ajanvietettä, joka vie mennessään ja aika kuluu kuin siivillä.

KIRJALLISUUS.

Sauvolainen tietokirjailija ja kuvataiteilija Kaisa Sillanpää on julkaissut kymmenennen kirjansa. Suuri askartelukirja -nimisessä teoksessa on 424 sivua ja noin 130 erilaista askarteluohjetta.

– Useimpiin kirjan askarteluohjeisiin olen saanut inspiraation luonnosta ja eläimistä. Monissa askarteluissa on vahva kierrätysteema, esittelee Sillanpää.

Suurimman osan kirjan askarteluohjeista hän on ideoinut ja toteuttanut itse.

– Loput eli noin 10 prosenttia askarteluista on oman perheeni kanssa ideoituja ja toteutettuja. Olen kuvannut vaihekuvat ja valmiit työt. Kirjassa ei ole kaupallista tai muuta yhteistyötä minkään tahon kanssa, Sillanpää kertoo.

Suuri askartelukirja on suunnattu kaikille askartelusta kiinnostuneille.

Kirjasta löytyy runsaasti ohjeita, jotka sopivat vasta-alkajillekin, mutta haastetta on tarjolla myös pidempään harrastaneille. Käsillä tekeminen on hyvää vastapainoa arkiselle aherrukselle ja työn teolle. Ohjeet ovat helposti seurattavia ja kuvasarjoista voi seurata työn etenemistä.

Suuressa askartelukirjassa esitellään paljon erilaisia menetelmiä – tuftauksesta neulahuovutukseen ja silkkimaalauksesta linoleikkaukseen. Kirjasta löytyy monipuolisia projekteja eri materiaaleja käyttäen. Mukana on ohjeita esimerkiksi kirjonta- ja tilkkutöihin, keppareihin, nalleihin ja muihin pehmeisiin hahmoihin, keramiikkanukkeihin sekä itse tehtyihin muovailumassoihin.

Kirjasta saa vinkkiä villatupsueläimiin, koruihin, kyltteihin, pieniin puu- ja metallitöihin, soittimiin sekä paperi- ja pahviaskarteluihin, joissa muun muassa annetaan uusi elämä kirjoille.

Kaisa Sillanpään julkaisemat aiemmat kirjat ovat olleet ruoka- ja matkailuaiheisia.

Nyt kirjan kansiin koottu innostus askarteluun pohjautuu hänen taidealan töihinsä.

– Ehdotin minulle läheistä aihetta kustantajalle ja keskustelujen jälkeen päädyimme siihen, että tällainen tehdään, hän sanoo.

– Olen toiminut kuvataiteilijana vuodesta 1990. Monipuolisena tekijänä kokeilen mielelläni uutta ja käytän mielikuvitustani luovasti. Aluksi tein pääasiassa öljymaalauksia. Vuosien varrella olen tehnyt myös akvarelleja ja metalligrafiikkaa. Viime vuosina olen maalannut lähinnä akryyliväreillä, hän jatkaa.

Taidenukkeja Sillanpää on tehnyt useita satoja.

– Olen tehnyt myös kymmeniä näköisnukkeja tilauksesta. Nukeissa yhdistyy kuvanveisto, maalaaminen ja ompeleminen. Maalauksiani, grafiikkaani ja nukkejani on ollut esillä omissa näyttelyissä ja yhteisnäyttelyissä vuosin varrella useilla eri paikkakunnilla, hän taustoittaa.

Kustantaja kaikissa julkaistuissa kirjoissa on Readme.fi (osa Werner Söderström Osakeyhtiötä).

Katariina Mäkinen-Önsoy