Valtakunnallinen pyhiinvaelluskauden avajaistilaisuus on 11.5. Turun tuomiokirkossa, josta lähdetään pyhiinvaelluspoluille pyörällä ja kävellen.
SEURAKUNTA.
Vuoden 2023 John Vikström -liikuttajapalkinto on myönnetty Pyhiinvaellushankkeelle. Pyhiinvaellustoiminta Suomessa on käynnistynyt Turun kaupungin ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon yhteistyöhankkeena vuonna 2020. Sen myötä on aloitettu Suomessa aivan uudentyyppistä koordinoitua pyhiinvaellustoimintaa sekä perustettu Suomen ensimmäinen Pyhiinvaelluskeskus Turun tuomiokirkkoon.
Vuoteen 2025 kestävän jatkoprojektin keskeisenä tavoitteena on vakauttaa pyhiinvaellustoiminnan ja Pyhiinvaelluskeskuksen koordinointi.
Pyhiinvaellus on vaellusta, jossa yhdistyy kulttuurihistoria, luontokohteet, liikkuminen, hengellisyys tai henkisyys, pienet polut, historialliset tiet ja erilaiset kohteet, kuten kirkot ja muut pyhät paikat.
Palkitsemisperusteissa todetaan, että pyhiinvaellushanke on tuonut näkyväksi ja julkiseen keskusteluun hienolla tavalla armollisen näkökulman hyvinvoinnin ja liikkumisen lisäämiseen. Pyhiinvaellus edistää ajassamme tarpeellisia hiljaisuuden, vapauden, kiireettömyyden ja huolettomuuden näkökulmia sekä huomioi ihmisen tarpeet kokonaisvaltaisesti. Pyhiinvaellus on myös mahdollisuus matalan kynnyksen liikuntaan, eikä sen toteuttamiseen tarvita juurikaan taloudellisia resursseja.
Kirkkohallitus on perustanut Kirkon John Vikström -liikuttajapalkinnon vuonna 2014. Palkinnon myöntämisen perusteina ovat eettisten arvojen edistäminen liikunnassa ja urheilussa, kirkon liikunta- ja urheiluyhteistyön edistäminen, inhimillisyyttä ja ihmisen arvoa edistävä, pitkäjänteinen työ tai uusi innovaatio liikunnassa sekä syrjäytymisen ehkäisy liikunnan ja urheilun keinoin.
Kirkkohallitus myöntää palkinnon Kirkon liikunta- ja urheiluneuvottelukunnan esityksestä. Palkinto voidaan myöntää henkilölle tai yhteisölle.
Pyhiinvaelluskesän alkua juhlitaan lauantaina 11.5. kello 10.
Valtakunnallinen pyhiinvaelluskauden avajaistilaisuus alkaa Turun tuomiokirkossa pyhiinvaeltajien siunauksella Miika Aholan johdolla. Kaksikielinen tapahtuma striimataan, jonka kautta pyhiinvaelluskauden avausta on mahdollista seurata myös etänä.
Pyhiinvaeltajien siunauksen jälkeen tapahtuma jatkuu pyhiinvaelluspoluilla. Tuomiokirkon edestä lähtee ohjattu pyhiinvaellus sekä pyörällä että kävellen.
Pyhiinvaelluspastori Kalle Elonheimo järjestää ohjatun seitsemän kirkonpaikan pyöräilyn kello 10–14.50. Noin 40 kilometrin pyörävaelluksella käydään seitsemällä keskiaikaisella kirkolla ja kirkonpaikalla: Turun tuomiokirkko – Raision kirkko – Ruskon kirkko – Ravattulan Ristimäki – Maarian kirkko – Koroistenniemi – Pyhän Katariinan kirkko – Tuomiokirkkotori. Vauhtina on 15 – 20 km/h, ryhmän kyvyistä ja kalustosta riippuen. Pyöräileminen kestää 2½ – 3 tuntia, lisäksi aloitus sekä tauot kirkoilla ja kirkonpaikoilla vievät kaikkiaan runsaan tunnin, joten kokonaiskestoksi varataan 4–5 tuntia.
Siunauksen jälkeen lähdetään myös ohjatusti kulkemaan noin kahdeksan kilometrin mittaiselle Helenan polulle. Osallistuminen on maksutonta, eikä pyhiinvaelluksille tarvitse ilmoittautua etukäteen.
Katariina Mäkinen-Önsoy