Museoiden yö kutsuu nauttimaan museoiden tarjonnasta pitkälle iltaan saakka

Historian havinaa Luostarinmäellä. Kuva: TMK
Historian havinaa Luostarinmäellä. Kuva: TMK

Turun Museoiden yönä 18. toukokuuta suuri osa museoista on avoinna puoleen yöhön asti.

MUSEOT.

Jo kolmatta kertaa järjestettävä Museoiden yö -tapahtumakokonaisuus kutsuu viihtymään alkusuven illassa 18. toukokuuta, jolloin suuri osa turkulaismuseoista on avoinna puoleen yöhön asti.

Tänä vuonna mukana olevat yhdeksän museota sekä Taiteen talon galleriat tarjoavat mielenkiintoista ohjelmaa rennolla otteella kulttuurin, taiteen, musiikin ja viihtyisien museokahviloiden antimien äärellä. Museoihin on vapaa pääsy kello 18 alkaen.

Forum Marinumin jokilautta Pikkuföri liikennöi Aurajoessa koko tapahtuman ajan kello 18–24. Jokilautta on tunnelmallinen tapa liikkua jokirannan läheisyydessä sijaitsevien museoiden, kuten Turun Linnan, Forum Marinumin, Apteekkimuseon & Qwenselin talon, Aboa Vetuksen ja Taiteen talon välillä.

Virallisia pysäkkejä tai aikataulua Pikkuförille ei ole, vaan kyytiin pääsee olemalla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kutsu lauttaa jokirannassa kättä heilauttamalla. Kyyti on ilmainen ja lauttaan mahtuu enintään 38 henkilöä kerralla.

Museoiden yö -tapahtumaan osallistuvat myös Turun taidemuseo, Sibelius-museo sekä Ett Hem -museo, joka avaa ovensa yleisölle jälleen 15.5. alkaen tauon jälkeen.

Piispankadulla sijaitseva Ett Hem -museo on ollut suljettuna vuodesta 2021 naapuritontilla tehtävien rakennustöiden vuoksi.

– Olemme erittäin iloisia siitä, että voimme vihdoin avata museon jälleen yleisölle. On mukavaa nähdä museovierailijoita tiloissamme. Tämä on paikka, jossa taide ja historia kohtaavat, ja odotamme innolla, että voimme jälleen jakaa tämän kokemuksen vierailijoillemme, kertoo museoamanuenssi Maria Solin.

Museon ollessa suljettuna osa kokoelmasta on konservoitu ja museokokoelmat on digitoitu. Kokoelmat ovat nyt saatavilla valtakunnallisessa Finna-hakupalvelussa, ja kotimuseon sisustukseen voi tutustua digitaalisesti Digimuseossa.

– Olemme työskennelleet paljon kokoelman ja digitaalisen saavutettavuuden parissa museon ollessa suljettuna. Itse museon kokonaisuus on kuitenkin säilynyt muuttumattomana, kuten pitääkin, jatkaa Solin.

Museo Ett Hem oli alun perin konsuli Alfredin ja Hélène Jacobssonin yksityiskoti, jonka pari lahjoitti Åbo Akademin säätiölle. Museon kokoelmiin kuuluu muun muassa taidetta, tekstiilejä ja posliinia. Museon seiniä koristavat pääasiassa vuosisadan vaihteen taiteilijoiden kuten Albert Edelfeltin, Helene Schjerfbeckin, Elin Danielson-Gambogin ja Victor Westerholmin teokset.

Kotimaisen Vuoden museo -tunnustuspalkinnon saajaksi ehdolla oleva Luostarinmäen museo kutsuu kävijöitä myös Museoiden yönä.

Vuonna 2022 uudistettuna avatun Luostarinmäen museokorttelin sisäänkäyntialueen saavutettavuutta on parannettu, ja alueelle on lisätty opasteita, valaistusta sekä levähdyspaikkoja.

Tapahtumailta houkuttelee syömään yhdessä Luostarinmäen museokorttelin idyllisissä pihoissa kello 18–21. Vaihtoehtoisesti voi pakata mukaansa piknik-eväät kotoa tai ostaa ne museon pääportilla sijaitsevasta Kahvila Kisällistä.

Museon pääportilta voi napata lyhdyn mukaansa ja lähteä tunnelmalliselle myöhäisillan kävelylle musiikintäyteiselle Luostarinmäelle. Yhteistyössä on mukana Varsinais-Suomen kansanmusiikkiyhdistys.

Iltaan voi hiljentyä myös Turun tuomiokirkossa, jonka varttiopastuksilla pääsee tutustumaan Tuomiokirkon monisatavuotiseen historiaan kiehtovien esineiden kautta. Kirkkosalista löytyvään toivepuuhun voit ripustaa ajatuksia ja toiveita tulevaisuuden Tuomiokirkkomuseosta.

Museoiden yö 18.5. on osa kansainvälisen museopäivän viettoa.

Katariina Mäkinen-Önsoy