Lohen vapaa-ajan kalastukseen rajut rajoitukset

Kirsi Sariola sai vielä viime vuonna upeita saaliita, kuten tämän kuvassa näkyvän 12-kiloisen. Tänä vuonna vastaavat saaliit jäävät vapaa-ajan kalastajilta saamatta, kun esimerkiksi Ahvenanmerellä saa pyytää vain yhden eväleikatun lohen päivässä kalastajaa kohti.

KALASTUS

Maa- ja metsätalousministeriö on tiedottanut merkittävistä vapaa-ajan kalastuksen rajoituksista lohenpyyntiin. Vuonna 2024 vapaa-ajan kalastaja saa Perämeren eteläpuoleisilla merialueilla ottaa saaliikseen ainoastaan yhden eväleikatun lohen päivässä. Kaikki leikkaamattomat luonnonlohet on vapaa-ajan kalastajan palautettava mereen.

Suomenlahdella saa kuitenkin päätöksen mukaan yhä kalastaa kaksi lohta päivässä, mutta esimerkiksi Saaristomerellä ja Ahvenanmerellä rajoitus on yksi eväleikattu lohi per kalastaja per päivä.

Raju rajoitus on saanut etenkin harrastuskalastajat ja saariston matkailuyrittäjät varpailleen.

– Tämä päätös siirtää kalastusturismia Suomen rajojen ulkopuolelle ja vähentää kalastusharrastusta. Kärjistetysti voisi sanoa, että meitä vapaa-ajan kalastajilta viedään iso osa harrastuksestamme pois ja kalaturismista eläneiltä yrittäjiltä viedään bisnes, jyrähtää Saaristomeren Uistelijoiden Timo Sariola.

Muutos viime vuoteen on merkittävä, sillä vielä vuonna 2023 vapaa-ajan kalastaja sai nostaa saaliikseen kaksi lohta päivässä – myös leikkaamattomia luonnonlohia.

– Kasvatettuja eväleikattuja lohia on aivan liian vähän. Olen kalastanut lohta vuodesta 1992 alkaen ja keskimäärin joka 12:s saaliksi saatu lohi on ollut eväleikattu. Uusien rajoitusten vuoksi me vapaa-ajan kalastajat emme enää saa minkäänlaista lohisaalista.

Timo Sariola kertoo esimerkin viime vuodelta.

– Olimme Ahvenanmaalla kalastamassa 13 päivää ja saaliiksi saimme kahdeksan lohta. Niistä yksikään ei ollut eväleikattu. Eli tämän vuoden rajoituksilla saalis olisi ollut pyöreä nolla.

Timo Sariola on yksi lukuisista harrastuskalastajista, jotka ovat päättäneet olla lähtemättä kesällä Ahvenanmaalle kalastamaan.

– Ahvenanmaa on ollut meille paras paikka lohenpyyntiin. Tänä vuonna reissu jää tekemättä rajoitusten vuoksi. Kun jutteliin Ahvenanmaalla toimivien matkailuyrittäjien kanssa, he kertoivat, että 90 prosenttia kesän varauksista on jo peruttu.

Tiukan rajoituksen vuoksi Ahvenanmaalle suunnattuja kalareissuja on siis peruttu valtavat määrät ja se tarkoittaa rahallisia menetyksiä matkailualalle ja matkailusta hyötyneille paikallisille palveluille.

– Kokonaisvaikutuksen on laskettu olevan noin 4-5 miljoonaa euroa; matkailun kärsimät tappiot ja lisäksi tappiot paikallisille palveluille sekä laivamatkoille.

Timo Sariola on epäileväinen myös siitä, onko Catch and Release- eli kalan vapauttaminen takaisin veteen pyynnin jälkeen toimiva lohen kohdalla.

– Nythän vapaa-ajan lohenkalastuksesta tulee valtaosin CR-kalastusta, kun leikkaamattomat lohet pitää palauttaa veteen. Ongelmana tässä on se, että lohta pitää väsyttää usein pitkiä aikoja, jopa puolesta tunnista tuntiin, ja kala on veneeseen nostettaessa lopen uupunut. Itse en ole nähnyt tieteellistä näyttöä siitä, että tällainen lohi toipuu ja säilyy elossa veteen palattuaan.

Vapaa-ajan kalastajilla onkin yleisesti toiveena, että rajoitusta höllennettäisiin edes sen verran, että kalastajat saisivat ottaa saaliikseen yhden lohen per päivä – oli lohi eväleikattu tai ei.