Livian Tuorlan toimipiste valmistautuu vuoden päätapahtumaansa

Tuorla’24 – avoimet ovet, Livia-tori 25. toukokuuta

Livia-tori ja avoimet ovet
Hyötykasveja Livian Tuorlan toimipisteen kasvihuoneessa. Tomaatin taimet ja mansikka-amppelit ovat esimerkiksi hyvin kysyttyjä Livia-torin tuotteita vuodesta toiseen.

TAPAHTUMAT.

Ammattiopisto Livian Tuorlan toimipaikan puutarhatuotannon tiiminvetäjä Jaana Jaakola-Joento kertoo, että luonnonvara-alojen koulutustarjonnan esittely on pitkän historian omaavien avoimien ovien pääasiana. Livia-tori on uudempi osa tapahtumaa, joka järjestetään seuraavan kerran lauantaina 25. toukokuuta kello 10–15.

Livia-tori ja avoimet ovet
Kotimaisten avomaalla kasvavien leikkokukkien kysyntä on kasvussa. Ammattiopisto Liviassa tuotantopuutarhuriksi opiskeleva Rosa Engberg valmistelee tässä istutuspenkkejä kevään istutuksia varten. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

– Reilun viiden vuoden verran Livia-tori on ollut brändinimenä tapahtumille. Niissä mennään niin ikään koulutuslähtöisellä teemalla, eli opiskelijat saavat myydä kasvattamiaan tuotteita. Projektiopetus tarkoittaa sitä, että he saavat suunnitella mitä kesäkukkia kasvatetaan sekä olla mukana viljelyssä. Opiskelijat myös hoitavat ja kastelevat viikon mittaisilla päivystyksillä kukkia kasvihuoneilla, Jaakola-Joento sanoo.

– Kaikki ohjelma on opetuslähtöisesti ja opiskelijapainotteisesti toteutettua. Opiskelu huipentuu Avoimet ovet ja Livia-tori -tapahtumaan, jossa opiskelijat saavat myydä viljelynsä tuotoksia, Jaakola-Joento jatkaa.

Piikkiön keskustassa samaan aikaan järjestettävään Piikkiö Päivään pääsee Tuorlasta maksuttomalla bussikuljetuksella.

Kuljetus lähtee Tuorlan Majatalon kulmalta puolen tunnin välein.

– Myös Livian tapahtuma-aluetta kiertää nonstoppina omat pikkubussit. Henkilöautot suositellaan jättämään kauemmas osoitetuille parkkialueilla, joilla on jaossa alueen karttoja. Pyöräparkki on Floristiikkatalolla, josta pääsee helposti siirtymään kasvihuoneille, joka on päätapahtuma-aluettamme, Jaana Jaakola-Joento toteaa.

Tuorla’24 – avoimet ovet, Livia-tori -tapahtumakokonaisuuden alueena toimii Tuorlan kartanon miljöö sekä aito opetusmaatilaympäristö traktoreineen, eläimineen, kasvihuoneineen, lähiruokaviljelmineen ja upeine viheralueineen.

Tapahtumassa suositaan korttimaksua ja omia kesto-ostoskasseja. Alueella palvelee myös opiskelijoiden ylläpitämä taimiparkki, johon voi jättää ostoksensa odottelemaan alueella kiertelyn ajan.

– Tämä on oppilaitoksellemme vuoden kohokohta, päätapahtuma, johon osallistuvat lähes kaikki opiskelijat ja opettajat, Jaakola-Joento kertoo.

Viime vuonna avoimissa ovissa ja Livia-torilla oli ennätyksellisesti yli 3 000 kävijää.

Tapahtuma on siis kasvanut vuosi vuodelta.

Livia-tori ja avoimet ovet
Kosmoskukka houkuttelee pörriäisiä.

– Perheet otettu huomioon lapsille suunnatulla ohjelmalla, johon kuuluu kepparirataa, polkutraktoreita sekä linnunpönttöjen ja hyönteishotellien rakentamista. Lisäksi on kanoja, lampaita ja lehmiä ulkona sekä maatalouskoneita näytillä, listaa Jaana Jaakola-Joento.

– Ohjelmassa on myös muun muassa kukkakoruja ja -tatuointeja sekä pölyttäjäkasvien ruukutusta, jonka yhteydessä opiskelijat kertovat pölyttäjäkasvien hyödyistä. Esittelyssä ja myynnissä on perennoja, eli monivuotisia koriste- ja hyötykasveja, sekä kesäkukkia, lisää Jaakola-Joento.

Tilaisuudessa pääsee myös tutustumaan Ammattiopiston Livian tiloille Tuorlaan suunnitteilla olevaan maatalouden vesistöpolku -ulkoilureittiin. Se on kaikille avoin, vapaasti kierrettävä vesistöpolku. Hankkeen päätoteuttaja on Ammattiopisto Livia ja osatoteuttajina ovat Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto, Kaarinan kaupunki ja Valonia.

Katariina Mäkinen-Önsoy