Koululaiskisoissa suuren urheilujuhlan tuntua

Hese-koululaiskilpailut
Kupittaan urheiluhalli oli 25.4. täynnä iloisia tsemppihuudahduksia ja karnevaalitunnelmaa vappuhuiskuineen, kun varsinaissuomalaiset koululuokat mittelivät Hese-kisan finaalipaikasta.

Viides- ja kuudesluokkalaisten Hese-kisa täyttää pyöreät 20 vuotta. Piiri- ja etäkisoissa parhaiten sijoittuneiden koululaisjoukkueiden finaali kilpaillaan 21.5. Tampereella.

LIIKUNTA.

Ympäri maata 10.4. alkaen järjestettyjen Hese-koululaiskilpailujen kiertue saapui 25. huhtikuuta Turun Kupittaan urheiluhalliin. Viimeiset piirikisat pidetään Hämeen ja Kainuun alueilla 10. toukokuuta.

Viides- ja kuudesluokkalaisten valtakunnallinen kouluyleisurheilukilpailu toteutetaan nyt toista kertaa hybridinä.

Hybridi tarkoittaa sitä, että luokkien on ollut mahdollista osallistua koululaiskilpailuihin myös etänä. Etäkisassa liikuntatuntisuoristusten tulokset on pitänyt ilmoittaa 3.5. mennessä. Innokkaimmilla 5.–6.-luokkalaisilla on siis ollut mahdollisuus osallistua kisaan molemmilla tavoilla.

Tampereella 21.5. järjestettävään Hese-koululaiskilpailujen 20-vuotisjuhlafinaaliin pääsyn lisäksi viisi parasta etäkisan luokkaa saa palkinnoksi mitalit ja välinepaketit avuksi liikuntatunneille sekä bussimatkan finaaliin.

Juhlavuottaan viettävien Hese-kisojen piirikilpailuja järjestetään tuttuun tapaan 17:ssä Koululiikuntaliiton piirissä. Kisat ovat kouluille täysin maksuttomia.

– Turun Urheiluliitto on ollut järjestämässä piirikisoja ainakin koko Hese-koululaiskilpailujen 20-vuotisen historian ajan. Koululaiskilpailujen historia seurassamme on kaiken kaikkiaan vieläkin pidempi, Turun Urheiluliiton yleisurheilun toimistopäällikkö Riitta Hyvärinen kertoo.

Yleisurheiluintoa ja tsemppifiilistä täynnä ollut Turun piirikisa 25.4. päättyi Loimaan Kirkonkylän oppilaista koostuneen joukkueen voittoon. Lajeina piiri- ja etäkisoissa on sukkulaviesti 12×60 m, pituushyppy, junnukeihäs sekä kierrosviesti 12×400 m.

Hese-koululaiskilpailut
Hesburgerin viestintäpäällikkö Petteri Pohjonen sujautti mitalit kaulaan Hese-koululaiskilpailujen Varsinais-Suomen Hese-piirikisan voitokkaimmille 5.–6.-luokkalaisille.

– Finaaliin etenee yhteensä 22 luokkaa, eli 17 piirikisoista ja viisi joukkuetta etäkisoista. Tämä on iso panostus kouluilta, että luokat pääsevät osallistumaan koululaisten omiin yleisurheilukisoihin, Hesburgerin viestintäpäällikkö Petteri Pohjonen sanoo.

Hese-kisat ovat osa vuonna 2004 käynnistynyttä Suomen Urheiluliiton (SUL) ja Hesburgerin kouluyleisurheilun H-hetki-yhteistyöohjelmaa, joka tarjoaa tukea ja opetusmateriaaleja liikunnanopettajille.

Suomen Urheiluliiton seurakehityspäällikkö Mika Tyrkkö on järjestänyt Hese-kisojen piirikisoja vuodesta 1998 lähtien joka vuosi ja vastaa SUL:n puolesta myös Hese-kisan valtakunnallisesta finaalista.

– Urheilin itse koululaisyleisurheilukilpailussa vuonna 1982. Silloin lajit olivat 60 metrin sukkulaviesti, kuulantyöntö ja pituushyppy. Kävin koulua Parkanossa. Harjoittelimme salissa pituushyppyä patjalle ja työnsimme kumikuulaa. Sijoituimme piirikisassa toiseksi ja jäimme harmittavan niukasti finaalista, Tyrkkö muistelee.

Hese-kisakonseptissa jokaisessa lajissa on kultakin luokalta kuusi tyttöä ja kuusi poikaa.

Kuulan tilalle otettiin vuonna 1997 turbokeihäs, ja vuonna 2010 keihäs muuttui junnukeihääksi. Kierroksen viesti lisättiin ohjelmaan vuonna 2015. Nykyiset lajit ovat 12 x 60 metrin sukkulaviesti, pituushyppy, junnukeihäs ja 12 x 400 metrin viesti.

Hese-kisojen finaali Tampereella
Hesburgerin ja Suomen Urheiluliiton H-hetki-koululaisliikuntaohjelma ja Hese-kisat liikuttavat vuosittain 85 000 alakoululaista.

– Lajit ovat sellaisia, joita voidaan suorittaa missä tahansa. Pituushyppy voi olla vauhditon pituushyppy, ja viestiosuuksien pituudet voidaan soveltaa tilojen mukaan, Hese-kisan valtakunnallisesta finaalista vastaava Mika Tyrkkö toteaa.

Tämänvuotinen Hese-koululaiskilpailujen finaali käydään Tampereen Ratinan stadionilla 21. toukokuuta.

Kupittaan urheiluhallissa kaksi viikkoa sitten käyty Varsinais-Suomen Hese-piirikisa oli täynnä iloisia lapsia, liikunnanriemua ja karnevaalimaista tunnelmaa. Viides- ja kuudesluokkalaiset oppilaat muun muassa kaarinalais-, raisiolais-, ruskolais-, sauvolais- ja turkulaiskouluista mainitsivat, että parasta kisoissa on se, että ollaan koulun ulkopuolella, eikä ole läksyjä. He myös kiittelivät Turun Urheiluliiton järjestelyjä onnistuneiksi.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Turun Urheiluliitto valittiin valtakunnallisessa Urheilugaalassa 11 1.2024 Vuoden urheiluseuraksi 2023.
• Vuosittain vaihtuvana teemana vuoden urheiluseuran valinnassa oli tällä kertaa ”Urheiluseura kaiken kansan liikuttajana”.