Klassikkosatu vie katsojansa Aladdinin taianomaisiin seikkailuihin

Ruskon Kesäteatteri
Aladdin ja taikalamppu -näyttelijäporukka kokoontui Ruskon Kesäteatterille aurinkoisiin harjoituksiin ensi-illan kynnyksellä. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Tuhannen ja yhden yön tarinoihin perustuva Aladdin ja taikalamppu lumoaa Ruskolla.

TEATTERI.

Ruskon Kesäteatterissa saa ensi-iltansa 2. kesäkuuta Aladdin ja taikalamppu. Timo Väntsin käsikirjoittaman näytelmän sovituksesta ja ohjauksesta vastaa Valtteri Roiha.

Näyttelijöitä on kaiken kaikkiaan 27, joista suurin osa on lapsia ja nuoria.

Sulttaani, Peripanu ja hoviväkeä. Kuva: Katri Alajärvi.

– Kaikkia tarvitaan aina teatterin tekemiseen, mutta keskeisimpinä rooleina on syytä nostaa esiin Aladdin, jota esittää Venla Pääskynen. Taikurina meillä on Mikko Jäästö, lampunhenkenä Hannu Pajunen ja rakkauden kohteena olevaa prinssiä esittää Eeli Sainio, Roiha sanoo.

– Varsinkin pienimmillä esiintyjillä on useampia rooleja tänä vuonna esimerkiksi kaartilaisina, viidakon eläiminä, hovineitoina ja kansalaisina, Roiha lisää.

Mukana on harrastajia, jotka ovat palanneet Ruskon Kesäteatteriin kymmenien vuosien jälkeen, sekä jonkun verran myös aivan uusia. Musiikit on säveltänyt ja harjoituttanut Jouni Lehtonen, joka tekee paluun Ruskolle parin välivuoden jälkeen.

Puvustuksen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Tarja Siirtola-Virta. Koreografia on Jatta Pirisen käsialaa.

Ammatti- ja harrastajateatterien ohjaustöiden lisäksi Valtteri Roiha tunnetaan näyttelijänä ja käsikirjoittajana.

Hän kuvailee itseään teatterin sekatyöläiseksi, joka välillä hoitaa tekniikkaa, ajaa ääniä ja vastaa projisoinneista, sekä suunnittelee ja rakentaa lavasteita. Freelancerin töitä hän on tehnyt aina eri teattereille.

– Tänä kesänä teen kolmannet peräkkäiset ohjaustyöt Ruskolle ja Mynämäelle. Maaseudun harrastajateattereissa on oma viehätyksensä. Se on mukavaa, että he ovat pyytäneet minut ohjaajaksi uudelleen, eikä sijaintikaan ole ollenkaan huono, Maskussa asuva Roiha kertoo.

– Harrastajateatterien esityskaudet ovat lyhyitä siksi, että tekijät ehtisivät pitää lomaakin. Liput käyvät hyvin kaupaksi, joten jos näytelmän mielii nähdä, niin suosittelen toimimaan nopeasti, vinkkaa Roiha.

Esityskausi: 2.–19.6.2024

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Ruskon Nuorisoseura valmistautuu juhlavuoteen

Ruskon Kesäteatteria ylläpitää Ruskon Nuorisoseura ry, joka täyttää ensi vuonna 130 vuotta. Ruskon kunnanhallitus päätti huhtikuisessa kokouksessaan myöntää nuorisoseuralle käyttöluvan Ruskon vanhaan kansakouluun syksyn 2024 ja kesän 2025 osalta 31.7.2025 asti.

– Tässä mennään vuosi kerrallaan, eli ei ole vielä tietoa ensi vuoden kesän jälkeisestä tilanteesta. Tarkoituksena on, että viime syksynä suosiota saavuttanut Murhamysteeri vanhalla kansakoululla -näytelmä saisi jatkoa. Ensi vuoden kesänäytelmä toimii samalla Ruskon Nuorisoseuran juhlavuosinäytöksenä, Ruskon nuorisoseuran puheenjohtaja Katri Alajärvi toteaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy