Eurovaalien ennakkoäänestys alkaa vajaan viikon päästä

Eurovaalien ennakkoäänestyksen lopullinen äänestysprosentti oli 25,3.

VAALIT 

Europarlamenttivaalit lähestyvät, sillä ennakkoäänestys alkaa jo 29. toukokuuta, kestäen 4. kesäkuuta asti. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 9. kesäkuuta. 

Ennakkoon voi äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa. Äänestyspaikkoina palvelevat yleisesti kuntien kunnantalot, kirjastot ja palvelupisteet, mutta myös esimerkiksi kauppakeskukset ja monet päivittäistavarakaupat. 

Äänestettäessä ennakkoon äänestäjällä on oltava mukanaan kuvallinen henkilöllisyystodistus; eli passi, ajokortti tai poliisin myöntämä kuvallinen henkilökortti. Kotiin tulleen äänioikeusilmoituksen voi ottaa mukaan, mutta se ei ole välttämätön. 

Ehdolla on yhteensä 232 ehdokasta. Suomi muodostaa eurovaaleissa yhden vaalipiirin, eli kaikki 232 ehdokasta ovat ehdolla koko maassa – toisin kuin esimerkiksi eduskuntavaaleissa. 

Eduskuntapuolueilla on täydet 20 ehdokkaan listat, paitsi Kristillisdemokraateilla ja Liike Nyt:llä, jotka ovat vaaliliitossa ja ovat yhdessä asettaneet 20 ehdokkaan listan – kymmenen ehdokasta kumpikin. 

Täysi ehdokaslistan ovat asettaneet myös pienpuolueet Vapauden liitto, jonka riveissä on muun muassa perussuomalaisissa aiemmin vaikuttanut Teuvo Hakkarainen, sekä Kommunistinen Puolue ja Liberaalipuolue. 

Avoimella puolueella on 11 ehdokasta ja Totuuspuolueella yksi ehdokas. 

Turkulaisia on ehdolla yhdeksän; Juha Paasonen (lib.), Tommi Terä (kd.), Li Andersson (vas.), Paco Diop (vas.), Perttu Helin (kesk.), Piia Elo (sd.), Ville Niinistö (vihr.), Niina Ratilainen (vihr.) ja Sauli Seittenranta (kok.). 

Turun Seutusanomien ilmestymisalueilta ehdolla ovat myös Katriina Hiippavuori (kd.) Maskusta, Vilhelm Junnila (ps.) Naantalista ja Piia Koriseva (kesk.) Paimiosta.