Runosmäen monitoimitalo Riimi on valmis – toiminta käynnistyy toukokuussa

Tiloja voivat varata myös yhdistykset ja seurat. Riimistä halutaan luoda kaikille runosmäkeläisille avoin kylätalomainen kohtaamispaikka, johon on helppo tulla.

TURKU.

Runosmäkeläisiä yhdistävän monitoimitalo Riimin toukokuussa alkavasta toiminnasta vastaavat Turun kaupunki ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä.

Monitoimitalo Riimin rakennustyöt alkoivat alkuvuonna 2022. Hanke valmistuu täysin suunnitelmien mukaisesti ja on pysynyt tilaajan määrittelemässä kokonaisbudjetissa. Rakennusta valmistellaan käyttäjiä varten kevään mittaan. Monet toiminnot käynnistyvät jo ennen kesää. Ensimmäisten joukossa tiloissa aloittaa Monitoimitalo Riimin päiväkoti. Myös kirjasto avautuu toukokuussa.

Piiparinpolulla sijaitsevaan rakennukseen sijoittuu monipuolisia palveluita. Taloon tulee päiväkodin lisäksi neuvola, perhekeskus, kirjasto ja nuorisotila. Lisäksi Riimiin on sijoitettu Maarian seurakunnan tiloja: kirkkosali, seurakuntasalit, sakaristo, diakonian vastaanottotila ja kerhotilat.

Riimi on keskeinen osa Runosmäen lähiön parantamista.

Riimi toteutettiin Runosmäki yhdessä -ryhmittymän yhteistoimintaurakkana, jossa monitoimitalon rakentaminen yhdistyy aluekehityksen tavoitteisiin. Keskeisen Piiparinpolun varrella sijaitsevat kaupunginosan julkiset rakennukset, joiden toimintoja siirtyy nyt Riimiin. Tilalle on tarkoitus rakentaa monipuolisesti erilaisia asumismuotoja mahdollistavia asuinrakennuksia sekä palveluja. Runosmäen kaavoitusprosessi etenee vähitellen ja rakentaminen alkaa tulevina vuosina.

Riimin arkkitehtuurisuunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto Konkret, joka on osa A-Insinöörit-konsernia (AINS Groupia).

– Edelläkäyvä tapa yhdistää kirkon ja kaupungin palveluja mahdollistaa esimerkiksi kirkkosalin käyttämisen monitoimisalina päiväkodin tarkoituksiin tai vaikka lasten konsertteihin, pääsuunnittelija, arkkitehti Jaakob Solla kertoo.

Monitoimitalossa on runsaasti tiloja, jotka ovat ulkopuolisten varattavissa. Muun muassa monitoimisalia ja ruokailutilaa voi varata päiväkodin käyttöajan ulkopuolella. Varattavissa ovat myös neuvottelutilat, kerhotilat, yhteiskeittiö sekä seurakuntasalit.

– Yksi tärkeimmistä tavoitteista on ollut se, että rakennus on helposti saavutettavissa ja kaikille avoin. Riimi toimii alueen kohtaamispaikkana ja tuo monipuoliset palvelut saman katon alle, sanoo Turun kaupungin tilapalvelujohtaja Leevi Luoto.

Kylätalolla on monta roolia.

Monitoimitalon yhteiskäyttöä ja sen tuomia mahdollisuuksia on pohdittu yhdessä yhdistysten ja kaupunkilaisten kanssa koko hankkeen ajan.

Runosmäen monitoimitalo Riimi
Riimin kirkkosalia voidaan käyttää myös monitoimisalina samassa rakennuksessa sijaitsevan päiväkodin tarkoituksiin. Sisätilojen kalustus valmistuu myöhemmin keväällä. Kuva: Heikki Räisänen.

– Taloon tulevaa toimintaa on rakennettu tulevien käyttäjien yhteistyönä pidempään kuin taloa fyysisesti rakennettiin. Saamme kauniit ja toimivat tilat monenlaiseen toimintaan. Eri toimijoiden elämää yhteisessä talossa yhdistävät teemat kasvu, oppiminen, kohtaaminen ja merkityksellisyys, sanoo Maarian seurakunnan kirkkoherra Laura Maria Latikka.

Riimi on Turun kaupungin ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän yhteisprojekti. Kaupunki omistaa tiloista 75 prosenttia ja seurakuntayhtymä loput 25 prosenttia. Taustalla on näiden kahden keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö KKOY Runosmäen monitoimitalo. Hankkeen pääurakoitsija on NCC Suomi Oy.

– Monitoimitalo on ensimmäinen hanke Runosmäen laajassa kehittämissuunnitelmassa ja se vapauttaa tontteja muuhun täydennysrakentamiseen. Tämä on merkityksellinen hanke, joka on ollut itsellenikin todella mielenkiintoinen. Olen ollut alalla 30 vuotta ja ensi kertaa pääsin nyt rakentamaan kirkkoa, kertoo NCC:n työpäällikkö Jari Piili.

Riimin arkkitehtuuri hatunnosto 1970-luvun lähiöarkkitehtuurille.

Runosmäen kaupunginosa sijaitsee Turun pohjoisosassa noin neljän kilometrin päässä keskustasta. Runosmäessä on paljon 1970-luvulla rakennettuja kerrostaloja ja se oli aikanaan Turun suurin lähiörakentamisen kohde.

Lähtökohdan Riimin arkkitehtuuriin on antanut arkkitehti Pekka Pitkäsen samalla tontilla aiemmin sijainnut yksikerroksinen koulu.

– Pekka Pitkänen oli yksi merkittävimpiä turkulaisia modernin ajan arkkitehteja, ja halusimme kunnioittaa hänen muotokieltään sekä 1970-luvun lähiöarkkitehtuuria. Riimi on suhteellisen matala rakennus ympärillä oleviin kerrostaloihin nähden, ja sen viides julkisivu eli kattojulkisivu avautuu lähiympäristön kerrostaloihin, Jaakob Solla toteaa.

Runosmäen monitoimitalo Riimi
Riimi on suhteellisen matala rakennus ympärillä oleviin kerrostaloihin nähden. Lähtökohdan Riimin arkkitehtuuriin on antanut arkkitehti Pekka Pitkäsen samalla tontilla aiemmin sijainnut yksikerroksinen koulu. Kuva: Heikki Räisänen.

Riimi on suoraviivainen, pääosin kaksikerroksinen kokonaisuus, jonka kirkkosali ja moderni kellotapuli kohoavat 16 metrin korkeuteen. Julkisivuissa vuorottelevat vaalea poltettu tiili sekä kullanväriset metalliosat.

– Riimi muodostuu neljästä rakennusosasta, joiden väliin jäävä tila on kaikille yhteistä ja avointa kylätoria. Yksityisyyttä vaativien palveluiden tilat ovat ulkokehällä, ja mitä lähemmäksi rakennuksen sydäntä tullaan, sitä julkisemmaksi tila muuttuu, Solla lisää.

Maantasolla oleva kirjasto yhdistää eri osat toisiinsa. Rakennuksessa on paljon näkymiä toiminnosta toiseen, mikä helpottaa suunnistamista talossa.

Taiteellakin on yhdistävä tavoite.

Riimiin tilattu taide levittäytyy sekä rakennuksen ulkopuolelle että sisätiloihin. Monitoimitalon taidekokonaisuuden kantavana teemana on ajatus kylätalosta, joka kokoaa naapuruston toimijat yhteen.

Rakennuksen ulkopuolelle sijoittuvan Kerä-taideteoksen toteuttivat helsinkiläiset kuvataiteilijat Anssi Pulkkinen ja Taneli Rautiainen. Teos esittää lipputankoa, joka on taipunut kerälle muistuttaen tuulen- tai linnunpesää. Piiparinpolun puoleisen pääsisäänkäynnin yhteydessä oleva teos on näkyvä maamerkki, joka on samalla ilmava ja leikkisä.

Riimin sisätilojen julkisen taiteen toteutuksesta ovat vastanneet Osuuskunta Canadantuijien taiteilijat Suvi Aarnio, Pia Bartsch, Sara Ilveskorpi, Johanna Sinkkonen ja Sanna Vainionpää. Yhteisötaiteellisen RunoUs-teoksen toteutus aloitettiin vuonna 2022 yhteisötaiteen työpajoilla, joiden pohjalta taiteilijat suunnittelivat yhteensä seitsemän teosta monitoimitalon sisätiloihin.

Taidehankkeen kokonaisbudjetti oli 150 000 euroa. Taiteen edistämiskeskus myönsi taidehankkeelle Prosentti rakennuskustannuksista taiteeseen -avustuksen.

Riimin kirkkosalissa on lisäksi valokuvataiteilija Santeri Tuorin taidetta ja sinne saadaan Anna-Mari Leppisaaren suunnittelemat kirkkotekstiilit. Hankinnat on tehnyt Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä.

Turun Seutusanomat