Mielimaissa-projektin tekijöitä Jari Laurénia ja Vesa Tyniä yhdistää luova intohimo, estetiikan taju, tarinankertojuus sekä läheinen kokemus masennuksesta.
NAANTALI.
Tositarinoista koostuva valokuvataidenäyttely Mielimaissa kiertää ympäri Suomea. Huhtikuun ajan näyttely on esillä Naantalin pääkirjastossa.
Masennus on suurin yksittäinen työkyvyttömyyseläkkeen syy Suomessa. Oikeanlaista hoitoa on vaikea saada ja tabu mielenterveysongelmien ympärillä hankaloittaa hoitoon hakeutumista. Uuden Mielenterveysbarometrin mukaan suomalaisten luottamus mielenterveyspalvelujen laatuun on heikentynyt selvästi vuodesta 2021.
Mielimaissa-projekti käsittelee masennusta ja mielenterveysongelmia henkilökohtaisten tarinoiden kautta, kaunistelematta ja rehellisesti. Projektin tavoitteena on helpottaa mielenterveysongelmista puhumista, tarjota vertaistukea ja murtaa masennukseen liittyviä tabuja. Projektin tekijät, valokuvaajat Vesa Tyni ja Jari Laurén haluavat rakentaa moniäänisempää kuvaa masennuksesta valtamediassa usein toistuvien sankaritarinoiden rinnalle.
Projektista tehdyn tutkimuksen mukaan Mielimaissa-näyttelyt ovat selvästi lisänneet tietoisuutta masennuksesta.
Hämeen ammattikorkeakoulusta sosionomiksi valmistunut Jenni Lankinen tutki opinnäytetyössään Mielimaissa-projektin vaikutuksia ja taide- ja kulttuurilähtöisiä menetelmiä tietoisuuden välittäjinä. Lankinen keräsi tutkimuksen aineiston kyselylomakkeen avulla heinäkuussa 2022 gallerianäyttelyssä Porissa.
– Masennus kosketti henkilökohtaisesti jopa 89 prosenttia tutkimukseen osallistuneista näyttelyvieraista. Siitä huolimatta yli puolet kyselyyn vastanneista kokivat näyttelyn muuttaneen heidän asenteitaan ja ajatuksiaan masennusta kohtaan. Lähes jokainen vastaajista koki näyttelyn nähtyään ymmärtävänsä masennukseen sairastunutta paremmin, Lankinen kertoo.
Mielimaissa-projektin tekijät järjestävät kaikille valokuvauksesta kiinnostuneille kuvakerronnan työpajan.
Työpajassa Vesa Tyni ja Jari Laurén kertovat työskentelystään ja projektissa syntyneiden kuvien taustoista. Samalla saadaan tietoa myös siitä, miten kuvaan rakennetaan kertomus ja pohditaan sitä, miten kuvia luemme. Työpajaan ei ole ennakkoilmoittautumista ja sinne ovat tervetulleita kaikki valokuvauksesta kiinnostuneet. Mukaan on hyvä ottaa itselle tuttu kuvausväline, puhelin sekä järjestelmäkamera sopivat tarkoitukseen yhtä hyvin.
Näyttelyiden herättämät kommentit ja palaute kertoo, että projekti on monille merkityksellinen ja motivoi taiteilijoita jatkamaan.
Muotokuvien lähtökohtana on aina kuvattavan henkilökohtainen kokemus ja kertomus. Teosten kuvausympäristöt ovat konkreettisia fyysisiä tiloja, ei kuvamanipuloinnilla toteutettuja. Näin kuvien henkilöt pääsevät kokemaan sen ympäristön, joka heidän masennuskokemukseensa liittyy.
Jokaisen muotokuvan rinnalla julkaistaan teksti, jossa kuvan henkilö kertoo tarinansa. Tekstit taltioitujen haastatteluiden pohjalta toimittaa äidinkielenopettaja Tuomo Polo. Kaikki Mielimaissa-projektin teoskuvat ja niihin liittyvät tekstit julkaistaan myös projektin verkkosivuilla www.mielimaissa.fi.
Vuonna 2016 valokuvaajat Vesa Tyni ja Jari Laurén joutuivat kumpikin kohtaamaan mielenterveyden ongelmat läheltä.
Yhteinen Mielimaissa-projekti sai alkunsa ja ensimmäiseen muotokuvaan asettui toinen projektin tekijöistä.
– Projektin nimi on sanaleikki, joka kertoo mielenterveysongelmien ytimen. Se on oma maailmansa, jossa kellään muulla ei ole sijaa olla. Nämä maailmat haluamme kuvata. Autamme ihmisiä kurkistamaan näihin maailmoihin ja toivottavasti myös niistä ulos, Tyni ja Laurén sanovat.
Mielimaissa-näyttely on esillä Naantalin pääkirjaston toisessa kerroksessa 2.–30. huhtikuuta. Mielimaissa -luento ja työpaja järjestetään tiistaina 9.4. kello 16–19 pääkirjaston ensimmäisessä kerroksessa.
Turun Seutusanomat
Jenni Lankisen Hämeen ammattikorkeakoulun tutkimus: Taide- ja kulttuurilähtöisten menetelmien hyödyntäminen masennustietoisuuden välittäjänä. – Mielimaissa-projektin vaikutukset on luettavissa osoitteessa www.theseus.fi/handle/10024/780644.