Kotitalousvähennys laajeni fysioterapian ja toimintaterapian kotikäynteihin.
PALVELUT.
Vuoden alusta alkaen fysioterapia- ja toimintaterapiapalvelujen kotikäynnit ovat kuuluneet kotitalousvähennyksen piiriin. Kotitalousvähennyksen edellytyksenä on, että palvelun suorittaa laillistettu fysioterapeutti tai laillistettu toimintaterapeutti.
– Hallituksen tekemällä päätöksellä laajentaa kotitalousvähennystä pyritään tukemaan ikäihmisten kykyä asua omissa asunnoissaan. Kotitalousvähennyskelpoisen kuntoutuksen voi tilata kotiin, palvelutaloon, hoivaosastolle tai vaikka vapaa-ajanviettopaikkaan, reilun 20 vuoden ajan Turun talousalueella kotikuntoutuksia tehnyt Mehiläinen Tutoriksen (ent. Fysioterapiakeskus Veto ja lepo) fysioterapeutti Sari Laine huomauttaa.
Vähennyksen saa terapian hinnasta ja sen lisäksi hintaan lisätään kilometrikorvaus. Kotikuntoutuksen vähennys on 60 prosenttia, ja vähennettävän määrän omavastuu on 100 euroa kalenterivuodessa. Kotitalousvähennystä voi saada 3500 euroa/henkilö/vuosi.
– Palvelu on tarkoitettu kaikenikäisille ihmisille, mutta suurin osa asiakkaistani on ikäihmisiä, joilla ei ole mahdollisuutta lähteä kodin ulkopuolelle kuntoutumaan, Laine sanoo.
Kotikuntoutuksen voi vähentää asiakkaan tai tämän läheisen, kuten lapsen tai puolison, verotuksessa.
– Kotikuntoutusvähennys on uusi vähennysoikeus, eikä se vähennä oikeutta muiden palveluiden kuten siivouksen, pihatöiden ja remonttien kotitalousvähennysoikeuteen, Laine jatkaa.
Naantalin Aurinkosäätiön palvelutalossa asuvan Ilkka Pirilän, 80, luona Sari Laine on nyt käynyt viikoittain nyt vuoden päivät.
Laineen asiakkaisiin kuuluva Pirilä sanoo kuntoutuksen virkistävän ja ryhdistävän hänen elämäänsä.
– Aivoinfarktit ovat vaikuttaneet niin liikkumiseeni kuin vireystilaanikin. Verenkiertoon liittyvien häiriöiden myötä minulla on ollut tasapaino-ongelmia, jotka taas ovat tuoneet tullessaan loukkaantumisia. Sellaiset tietysti saavat murheelliseksi, mutta kuntoutuskäynnit sekä tietysti perheen näkemiset ovat mukava valopilkku arjen keskellä, Pirilä toteaa.
– Kotikuntoutus on tärkeää, koska kun kohtaa vastoinkäymisiä, niin sitä tulee helposti pessimistiseksi, ettei tälle tilanteelle voi tehdä mitään. Sen kyllä sitten taas huomaa, kun tekee jotain, niin onhan sillä iso vaikutus, Pirilä kertoo.
Kotikuntoutus on kokonaisvaltaista palvelua toimintakyvyn parantamiseksi ja tukemiseksi. Sari Laineen mukaan Mehiläinen Tutoris tunnetaankin Meillä on elämä tehtävänä -sloganistaan.
– Asiakkaan kunnon mukaan teemme esimerkiksi jalkatreeniä, tasapainoharjoituksia, faskia- tai kipuhoitoa. Virkistyksestä käy mainiosti myös kuulumisten vaihto ja rupattelu esimerkiksi kahvin ääressä, eli käyntien ei tarvitse olla pelkkää jumppaa. Joskus käymme läpi ruokaan liittyviä asioita, esimerkiksi proteiinin tärkeyttä erityisesti ikäihmisten ruokavaliossa. Pitäisi huolehtia, että kanaa, kalaa ja kasviproteiinia syödään riittävästi, etteivät lihakset pääse surkastumaan, Laine sanoo.
FysioMilla Oy:n yrittäjän, fysioterapeutti Milla Mahilaisen mukaan yleisimmin kuntoutuskäynnit ikäihmisten kotona ovat 45 minuutin pituisia.
– Ensikäynti voi olla pidempikin, koska siinä vaiheessa usein kartoitetaan asiakkaan toimintakykyä ja pärjäämistä kotonaan sekä apuvälinetarpeeseen ja turvallisuuteen liittyviä asioita, kertoo Kaarinan ja Turun alueella toimiva fysioterapeutti Milla Mahilainen.
– Kuntoutuksessa harjoitellaan niitä asioita, jotka eivät kotona suju. Jos esimerkiksi asiakkaalla on vaikeuksia nousta ylös tuolista tai siirtymisissä esimerkiksi sänkyyn tai vessaan, niin tuetaan niitä. Kaikkein tärkeintä on, että iäkäs pärjää kotona päivittäisissä toiminnoissa, Mahilainen lisää.
Lisäksi kartoitetaan tarvitseeko ikäihminen terapeuttisen harjoittelun oheen manuaalista ja fysikaalista terapiaa.
Kotikuntoutuksen voi vähentää asiakkaan tai tämän läheisen, kuten lapsen tai puolison, verotuksessa.
– Edellytykset täyttyy, mikäli kuntoutuskäynti tehdään palveluasunnossa, hoivaosastolla, kotona tai vapaa-ajanasunnolla, Mahilainen toteaa.
Mikäli asiakas hankkii fysioterapiapalvelun palvelutalossa sijaitsevaan asuntoon, kuntoutuskäynti tulee toteuttaa henkilön yksityisesti hallitsemissa tiloissa. Lisäksi muiden tuen saamisen edellytysten tulee täyttyä.
Kotikuntoutukseen voi sisältyä muun muassa liikkumiskyvyn, apuvälineiden tarpeen ja esteettömyyden kartoitusta, liikkumis- ja toimintakyvyn harjoittelua sekä hygieniasta huolehtimisen ja perusarjenaskareista selviytymisen tukemista.
– Voima- ja tasapainoharjoittelut ovat iso osa kotona suoritettavaa kuntoutusta, sillä niiden avulla voidaan ehkäistä kaatumisia. Kaatuminen kun on yksi isoimmista vaaratekijöistä, joka alentaa toimintakykyä ja elämänlaatua, Milla Mahilainen sanoo.
Katariina Mäkinen-Önsoy
Tiesitkö?
• Kotikuntoutuspalvelut on tarkoitettu kaiken ikäisille ihmisille, joiden arjessa selviytymisen kyky on heikko tai heikentynyt. Heikentyminen voi näyttäytyä niin fyysisen, psyykkisen kuin sosiaalisenkin toimintakyvyn alenemisena tai itsestä huolehtimisen hankaluutena.
• Kotikuntoutuksella pyritään ihmisen toimintakyvyn paranemiseen, ohjaukseen ja tukemiseen. Kotikuntoutuksen tavoitteena on mahdollisimman itsenäinen, turvallinen ja sujuva arki asiakkaalle ja hänen läheisilleen asiakkaan omassa elinympäristössä.
• Kaikilla kotikuntoutuskäynneillä tehdään tiivistä yhteistyötä kuntoutettavan omaisten ja läheisten kanssa. Kotikuntoutusta voivat hakea myös itse maksavat asiakkaat ilman lääkärin lähetettä.
• Vuoden 2024 alusta lähtien kotona tai vapaa-ajan asunnolla tuotetusta fysio- tai toimintaterapiasta on mahdollista saada kotitalousvähennystä. Oikeus kotitalousvähennykseen koskee kaiken ikäisiä kansalaisia. Kotitalousvähennyksen saa vain rekisteröidyn kuntoutusyrityksen ja laillistetun terapeutin tuottamasta palvelusta.