Taloyhtiöiden ikä- ja muistiystävällisyyttä kehitetään paikallispilotilla

Taloyhtiöiden ikä- ja muistiystävällisyys -hankkeen Maura Tiuraniemi ja Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Juuso Kallio kertovat, että ensimmäisenä hankevuonna keskitytään ikäihmisten asumisturvallisuuteen.
Taloyhtiöiden ikä- ja muistiystävällisyys -hankkeen Maura Tiuraniemi ja Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Juuso Kallio kertovat, että ensimmäisenä hankevuonna keskitytään ikäihmisten asumisturvallisuuteen.

Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi toimii veturina hankkeessa, joka kokoaa esteettömyyttä, turvallisuutta ja yhteisöllisyyttä edistävät toiminnot taloyhtiöitä palvelevaksi kokonaisuudeksi.

ASUMINEN.

Kiinteistöliiton alueelliset jäsenyhdistykset ovat käynnistäneet hankkeen, jonka päätavoitteena on kehittää taloyhtiöiden ikä- ja muistiystävällisyyttä sekä jakaa aiheeseen liittyvää tietoa. Hanketta rahoittavat ympäristöministeriö ja Kiinteistöliiton jäsenyhdistykset omarahoitusosuuksillaan. Hankkeen päävastuullisena toteuttajana toimii Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi.

Hankkeeseen (2024–2025) on palkattu päätoimiseksi hanketyöntekijäksi turkulainen sosionomi Maura Tiuraniemi, jolla on monivuotinen kokemus taloyhtiöissä asuvien ihmisten kohtaamisesta ja ohjauksesta asumisneuvojana.

– Hanketyöilmoituksen nähdessäni ajattelin, että tämä vuosi olla sopiva työ, koska minulla on sekä sosiaali- että kiinteistöalan koulutukset, kertoo isännöitsijäksi valmistunut Tiuraniemi.

– Asumisneuvonnan kautta ikäihmiset ovat tuttu asiakasryhmä, sekä haasteet, joita heidän asumiseensa liittyy. Asiakkaistani suurin osa oli asunto-osakeyhtiöissä omistusasunnoissa asuvia ihmisiä, joiden joukossa oli paljon ikäihmisiä, jatkaa Tiuraniemi.

Hanketyöntekijä vastaa muun muassa verkostotyöstä, alueellisten ikääntyvien parissa toimivien tahojen yhteistyörakenteiden vahvistamisesta, ikääntyvien asumiseen liittyvästä neuvonnasta sekä näiden toimintamallien kehittämisestä ja dokumentoinnista yhteistyössä kumppaneiden kanssa.

– Työssä on hyötyä hyvistä verkostoista. Kuulun edelleen asumisen toimijat -verkostoon ja toistaiseksi myös viime syksynä perustettuun Miten auttaa keräilypakosta kärsiviä ihmisiä -työryhmään. Useimmiten paloturvallisuusriskiksi kasvanut keräily koskettaa juuri ikäihmisiä, jotka ovat asuneet kodeissaan vuosikymmeniä, Maura Tiuraniemi sanoo.

Esteettömyys, turvallisuus ja yhteisöllisyys -teemaisessa hankkeessa kehitetään toimintamalleja haasteiden ratkaisemiseksi yhteistyössä kuntien ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

– Teemojen ympärillä on tehty jo tähän mennessä valtavasti työtä ja tuotettu materiaaleja esimerkiksi muistiyhdistysten kanssa. Hankkeemme alkoi ympäristöministeriön ja alueellisten kiinteistöyhdistysten yhteisestä huolesta koskien suurta osaa ikääntyneistä ihmisistä, jotka asuvat yhä pidempään yksityisissä asunto-osakeyhtiöissä, erityisesti kerrostaloissa, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Juuso Kallio toteaa.

Rajapintaa ja kokemusta aiheesta Kiinteistöliitto Varsinais-Suomelle on karttunut esimerkiksi Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen Turvallisesti kotona (2020–2021) -hankekumppanuudesta. Hankkeen tuotoksena syntyi Muistiystävällinen taloyhtiö -opas.

– Yksityisten asunto-osakeyhtiöiden rooli siinä, että ikäihmiset voivat asua ja pärjätä kodeissaan pidempään, kasvaa monella tapaa. Aiheeseen liittyy teknisiä haasteita, kuten esimerkiksi esteettömyysratkaisuja, sekä sosiaalinen puoli, miten kotihoidon kanssa toimitaan taloyhtiössä, ja miten taloyhtiö sosiaalisena yhteisönä taipuu esimerkiksi muistisairaan tarvitsemaan apuun, Kallio lisää.

Yhtenä keskeisenä tekijänä hankkeessa on taloyhtiöiden korjausrakentaminen ja hankkeiden suunnittelu.

Esteettömyyden parantamiseksi jaetaan tietoa ja hyviä käytäntöjä.

– Taloyhtiössä kannattaa panostaa yleisen asumisturvallisuuden parantamiseen kiinteistön kunnossapitoa suunnitellessa ja tunnistaa myös ikääntyvien sekä muistiltaan heikentyneiden asukkaiden turvallisuushaasteet. Selkeät värit, opasteet, kyltit ja kerrosnumerot eivät ole turhia. Hissin rakentaminen hissittömään taloon on merkittävä yksittäinen esteettömyyttä parantava tekijä, sanoo Juuso Kallio Kiinteistöliitto Varsinais-Suomesta.

Syksyllä hankkeessa on luvassa Suomen maakuntien isommat paikkakunnat käsittävä koulutuskiertue. Hankkeessa kartoitetaan ja laaditaan materiaaleja sekä luodaan paikallisesti toimivia käytäntöjä.

– Hyödyllisiä oppaita on tehty, mutta taloyhtiön näkökulmasta tieto on ollut tähän mennessä hajallaan. Hankkeessa tietoa kerätään yhteiseen pankkiin Kiinteistöliiton verkkosivuille, Juuso Kallio kertoo.

– Oppilaitosyhteistyö kiinnostaa, jos vaikka joku ottaisi tämän opinnäytetyöaiheekseen, Maura Tiuraniemi innostaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Taloyhtiöiden ikä- ja muistiystävällisyys -hankkeen tavoitteena on rakentaa eri toimijoiden välinen yhteistyö taloyhtiötä palvelevaksi, suunnitelluksi kokonaisuudeksi. Ikä- ja muistiystävällinen taloyhtiö huomioi ikääntyvien asukkaiden tarpeet ja voimavarat sekä tukee toimillaan asukkaiden turvallisuutta ja hyvän, aktiivisen arjen mahdollistumista.

• Yhtenä keskeisenä aiheena hankkeessa on taloyhtiöiden korjausrakentaminen ja hankkeiden suunnittelu. Esteettömyyden parantamiseksi kerätään ja jaetaan tietoa sekä hyviä käytäntöjä helposti saavutettavaksi. Mallia jaetaan valtakunnallisesti kouluttamalla eri alueiden toimijoita.

• Valtakunnallinen ikääntyvien asumiseen liittyvä neuvontapuhelin Kiinteistöliiton jäsentalojen edustajille on avautunut hankkeen tiimoilta.

• Kiinteistöliiton verkkosivuille tullaan keräämään kaikille avoin aineistopankki hankkeen teemoista. Kaikille avoimista koulutuksista tiedotetaan myös Kiinteistöliiton sivuilla.