Mediakasvatuksen teemaviikko käynnissä

Mediataitoviikko on helmikuussa vietettävä kansallinen teemaviikko. Kuva: Mediataitokoulu.fi / Lassi Kaikkonen.
Mediataitoviikko on helmikuussa vietettävä kansallinen teemaviikko. Kuva: Mediataitokoulu.fi / Lassi Kaikkonen.

Mediataitoviikon tavoitteena on kehittää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen.

MEDIA.

Mediataitoviikkoa vietetään tällä viikolla 5.–11. helmikuuta. Mediakasvatus on läsnä kuntien, koulujen, varhaiskasvatuksen ja kirjastojen toiminnassa ympäri vuoden, mutta tällä teemaviikolla siihen liittyviin kysymyksiin tartutaan monesta eri näkökulmasta.

Lounais-Suomen yleisten kirjastojen mediakasvatussuunnitelman tarkoituksena on esitellä monilukutaidon eteen tehtyä työtä alueen kirjastoissa sekä antaa suunta toiminnan kehittämiselle.

Kirjaston mediakasvatussuunnitelma perusopetukselle 2023–24 muistuttaa, että monilukutaidon vahvistamisella on tärkeä sijansa koulun ja kirjaston välisessä yhteistyössä.

Hyvään medialukutaitoon tarvitaan kunnollinen peruslukutaito, jonka kehittymistä ja ylläpitämistä kirjasto tukee läpi lukuvuoden. Kirjaston koululle tarjoamiin palveluihin kuuluvat kirjaston käytön ja tiedonhaun opetus, kirjavinkkaus sekä muut mediakasvatukselliset hankkeet.

Valtakunnallinen digikokoelma tuo lasten ja nuorten suomen- ja ruotsinkieliset e-kirjat sekä e-äänikirjat kaikkien saataville. Suomenkielisiin kirjoihin on 50 ja ruotsinkielisiin 10 yhtäaikaisen käyttäjän lisenssi, joten saman teoksen voi lainata yhtä aikaa koko luokalle. Kokoelmaan pääsee kirjautumaan Vaski-kirjastokortilla.

Mediataitoviikon Someneuvola pidetään Teamsissa.

7.2. klo 17–18 vanhemmille puhutaan siitä, kuinka aikuinen voi tukea lapsen tai nuoren mielen hyvinvointia sosiaalisen median pyörteissä. Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Vaikka huoltajista voi usein tuntua, että lapset ja nuoret tietävät peleistä ja somesta enemmän kuin he itse, jokainen lapsi ja nuori tarvitsee media- ja pelikasvatusta tullakseen taitavaksi mediankäyttäjäksi. Pelien ja somen ympärille levittäytyvä ilmiökenttä on laaja, ja digiympäristöissä toimiminen vaatii vuorovaikutus-, itsesäätely- sekä tunne- ja turvataitoja. Huoltajien tieto siitä, mitä heidän lapsensa vapaa-ajallaan tekee ja kyky tukea lasta, on suojaava tekijä monilta hyvinvoinnin haasteilta, myös peli- ja nettihaitoilta.

Teams-tilaisuuden linkki löytyy Pelituen koulutuskalenterista.

Nuoren mieli mediatulvassa -verkkovanhempainiltaan voi sen sijaan osallistua 8. helmikuuta kello 18.30–20.

Ilmoittautuminen tapahtuu Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) Mediataitokoulu-sivuston kautta.

Verkkovanhempainillan aiheena on ”Miten tukea nuoren mielen hyvinvointia somen ja digitaalisten pelien äärellä?” Tilaisuus avaa nuorten digitaalista mediakulttuuria ja antaa vinkkejä, miten nuoren mielen hyvinvointia ja turvataitoja digitaalisissa mediaympäristöissä on mahdollista vahvistaa.

Nuorten kasvattajille ja huoltajille suunnatun verkkovanhempainillan järjestävät Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Pelastakaa Lapset ry osana FISIC-hanketta ja Safer Internet -toimintaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö? 

Mediataitoviikko on helmikuussa vietettävä kansallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on kehittää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen.