Lempin kintaat mynämäkeläisessä yhteisneulonnassa

MYNÄMÄKI.

Wirmon Martat järjestää yhteisneulonnan, jossa kudotaan käsineet, jotka Lempi Palonen on neulonut Mynämäessä ennen vuotta 1929. Malli on Kansallismuseon kansallistieteellisestä kokoelmasta ja Marika Haloila on tehnyt neulontaohjeet niin, että kintaat voidaan kutoa yhdessä.

Ohjeet on julkaistu Wirmon Marttojen somessa @wirmonmartatry. Niitä voi noutaa myös joko yhteisötila Tuukista sovittuna aikana tai Mynämäen pääkirjastosta, sekä tulostaa maksutta Wirmon Martat ry:n puodista.

Lempin kintaat oli kudottu luonnonvalkoisesta ja mustasta villalangasta. Muuten niitä on kuvailtu näin Suomen kansallismuseon sivuilla: ”Kintaiden suu on kaksinkertaiseksi taitettu ja neulottu pitsineuletta. Ranneke sileää neuletta, jossa on pystyraidat. Varsi on yhteensä 9 cm pitkä. Muuten kintaat on neulottu kirjoneuleena. Kuvio on ruutupohjainen, ja tekijän mukaan mallin nimi on ”hämähäkinverkko”. Kärkikavennukset on tehty kintaiden sivuilla ja kuvio jatkuu kärkeen asti. Peukalo on lisätty suoraan ja myös se on kuvioitu.”

Turun Seutusanomat