Finnish Design Shopin logistiikkakeskus ja Sirkkalan koulu palkittiin Turun hyvän rakentamisen kohteina

Sirkkalan koulu. Kuva: Wellu Hämäläinen.
Sirkkalan koulu. Kuva: Wellu Hämäläinen.

Hyvän rakentamisen palkintojen saajat 2023 julkaistiin 2. helmikuuta Bryggman-seminaarin yhteydessä.

TURKU.

Turun hyvän rakentamisen palkinto jaetaan vuosittain laadukkaalle ja onnistuneelle kokonaisuudelle. Tällä kertaa Turun kaupunkikuvatyöryhmän lisäksi myös yleisö sai äänestää suosikkiaan viidestä ehdokkaasta. Kaupunkikuvatyöryhmän valinta oli Finnish Design Shopin logistiikkakeskus. Yleisön voittajaksi ehdokkaista nousi Sirkkalan koulu keräten reilun kolmanneksen äänistä.

Finnish Design Shopin logistiikkakeskus. Kuva: Avanto Arkkitehdit Oy.
Finnish Design Shopin logistiikkakeskus. Kuva: Avanto Arkkitehdit Oy.

– Finnish Design Shopin logistiikkakeskus on kunnianhimoisesti suunniteltu rakennustyyppinsä edustaja. Sen arkkitehtuuri on ammentanut aiheita ympäröivästä luonnosta, ja suunnittelu on viety laadukkaasti läpi pihalta sisätilojen yksityiskohtiin asti. Lopputuloksena on rakennus, joka tuntuu massiivisuudestaan huolimatta olevan juuri oikeassa paikassa keskellä suomalaista metsäluontoa, kuvailee Turun kaupunkikuva-arkkitehti Nea Tuominen.

Tuomisen mukaan Finnish Design Shop on ensimmäinen suomalainen logistiikkakeskus, joka on saavuttanut BREEAM-ympäristöluokituksen toiseksi korkeimman Excellent-tason. Se on esimerkillinen rakennus lajissaan, jonka toivoisi saavan seuraajia kehäteiden suurten volyymien arkkitehtuurissa.

Sirkkalan koulu hurmasi yleisön oivaltavalla vanhan ja uuden rakennuskannan yhdistämisellä.

Yleisö sai äänestää viidestä Turun kaupunkikuvatyöryhmän valitsemasta ehdokkaasta parasta Kerro kantasi -palvelun kautta tammikuun alussa. Voittajaksi nousi Sirkkalan koulu reilulla kolmanneksella äänistä.

Sirkkalan koulua kehuttiin avoimissa vastauksissa kauniisti toteutetuksi kokonaisuudeksi, joka sopii hyvin ympäristöön. Useassa vastauksessa toistui myös vanhan ja uuden rakennuskannan oivaltava ja hieno yhdistäminen.

Yleisöäänestyksessä ääniä annettiin yhteensä 844. Äänistä Sirkkalan koulu sai 39, Scandic Hamburger Börs 34, Aurum 14, Turku Energia InfraCity 8 ja Finnish Design Shopin logistiikkakeskus 5 prosenttia.

Sirkkalan koulun kokonaisuudessa on uudisrakennuksen lisäksi kaksi 1800-luvun lopun ja yksi 1900-luvun alun hirsirunkoinen puurakennus sekä 2000-luvulla rakennettu koulurakennus, jotka peruskorjattiin.

– Punatiilinen sisäpihan lisärakennus yhdistää korttelin kokonaisuudeksi luontevasti. Korttelissa olevia vanhoja hirsisiä koulurakennuksia on lisärakentamisen yhteydessä korjattu laadukkaasti. Piha on suunniteltu ja toteutettu tasokkaasti lasten maailmaan eläytyen, jolloin tiiviin rakentamisen lomaan on saatu toteutettua aktiivinen ja kokoaan suuremmalta tuntuva piha, kertoo Nea Tuominen.

Voittajat julkaistiin 2.2. Bryggman-seminaarin yhteydessä. Palkinto on jaettu vuodesta 2018. Hyvän rakentamisen palkinnon ovat aiemmin saaneet Syvälahden monitoimitalo (2018), Ruissalon telakka (2019), Telakkarannan nosturiravintola, Crane 22 (2020), Turun Ylioppilaskyläsäätiö rakennuttajana (2021) ja Turun toripaviljongit (2022).

Turun Seutusanomat

 

 

Tiesitkö?

Hyvän rakentamisen palkinto jaetaan vuosittain kohteelle, joka voi olla:

  • viimeisen kolmen vuoden aikana valmistunut rakennuskohde, joka on toteutettu korkealaatuisesti ja innovatiivisesti, tai joka on parantanut kaupunkiympäristön viihtyisyyttä
  • taho tai toimenpide, joka on pitkäjänteisesti edistänyt laadukasta rakentamista
  • kaupunkisuunnittelukohde, jossa on onnistuneesti luotu puitteet hyvän elinympäristön ja viihtyisän kaupunkiympäristön syntymiselle.