Naantalista Raisioon paikallistettua pihapuhetta teatterinäyttämöllä

Hanna Mehdon ensimmäinen ohjaustyö Sylvia, Tuija ja pihapuhe on kukkia tulvillaan.
Hanna Mehdon ensimmäinen ohjaustyö Sylvia, Tuija ja pihapuhe on kukkia tulvillaan. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Heli Laaksosen näytelmän värikäs verbaliikka puhkeaa kukkaan huumaavan tuoksuisen pionin lailla.

TEATTERI. 

Raisiolainen Hanna Mehto ohjaa ensimmäisen näytelmänsä Raision Teatterille. Ohjaajan saappaisiin näyttämöltä hypähtävälle Mehdolle oli aikaisessa vaiheessa selvää, minkä teoksen hän haluaisi debyyttiohjauksenaan tehdä. Lisäksi kotikaupungin teatteri tuntui tutulta ja turvalliselta, joten miksipä ei?

– Olin pitkään halunnut ohjata, mutta rohkeus ei vain aiemmin riittänyt. Koin, että täällä kotipaikassa sitä uskaltaa kokeilla. Halusin tehdä jotain paikallista, iloista ja viattomuudessaan rakastettavaa, joka voisi tuoda väripilkettä talven keskelle, Mehto iloitsee.

Lauantaina 20.1. ensi-iltansa Raision Teatterilla saavaa Sylvia, Tuija ja pihapuhe -näytelmää Mehto kuvailee iloiseksi, kesäiseksi ja naurua pirskahtelevaksi, jossa on myös kantaaottava puolensa.

– Tunnen Heli Laaksosen teksteissä yhteyttä omaan sielunmaisemaani, missä yhdistyy tietty naivistisuus, lapsenomainen elämänilo ja ympäristön ihastelu. Puhutaan vaikeistakin asioista, mutta niistä ei masennuta, vaan suhtaudutaan ilon kautta ja mennään eteenpäin.

– Tärkeänä teemana on ympäristöystävällisyys, mikä niin ikään on tärkeää sekä minulle että Helille, jatkaa Mehto.

Sylvia, Tuija ja pihapuhe -kantaesitys koettiin Naantalin Teatterissa vuoden 2020 alussa.

Heli Laaksonen kirjoitti näytelmän alun perin siis Naantaliin sijoittuvaksi.

– Kysyin lupaa paikallistaa tekstin Raisioon ja Heli suostui. Eli täällä sitä ollaan Takanäyttämö Taskussa Krookilan kotiseutumuseota esittävissä lavasteissa, Hanna Mehto toteaa.

Se oli rakkautta ensisilmäyksellä, kun hän näki turkulaisen Jo-Jo Teatterin tuottaman version Heli Laaksosen näytelmästä Rauman Kuuskajaskarin kesäteatterissa vuonna 2021.

– Siitä jäi niin hyvä mieli, että ei osannut muuta kuin hymyillä!

Ohjaaja osoittaa kiitoksensa työryhmälle, joka on toiminut yhteen paremmin kuin hän uskalsi odottaakaan.

– He ymmärsivät heti, mitä tarkoitan ja saivat jutun juonesta kiinni. Voisin sanoa, että näyttelijät lähtivät mukaan samalla innolla kuin mitä minulla on ollut koko ajan, ja se todella näkyy kaikessa tekemisessä, kiittelee Hanna Mehto.

– Rooleihin saatiin esittäjät kyselyperiaatteella. Kysyin Anne Teijulaa, koska näin hänet täydellisenä Sylviana. Taina Malmikare ja Olli Oksanen hoksattiin Tuijan ja Jaakon rooleihin tuottajan kautta. He ovat kaikki taitavia näyttelijöitä, jotka ovat tehneet teatteria pitkään, Mehto lisää.

Kaikki näytelmässä esillä olevat lavasteet, asut ja tarpeisto on tehty täysin kierrätysmateriaaleista. Työryhmään kuuluu teatterin pitkäaikaisia aktiiveja, kuten esimerkiksi teatterin hallituksessakin vaikuttavat Mirja Ahonen, Urpo Helenius ja Jouni Lehtonen.

Raision Teatterin Sylvia, Tuija ja pihapuhe on jo pitkälti loppuunmyyty. Lisäesityksiä on mahdutettu Takanäyttämö Taskun lyhyeen esityskauteen vielä muutamille päiville.

Esityskausi: 20.1.–10.2.2024.

Katariina Mäkinen-Önsoy