Uutta asumisoikeuden järjestysnumeroa on voinut syksystä alkaen hakea vain ARAsta.
ASUMINEN.
1.1.2024 alkaen ovat olleet voimassa ainoastaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta (ARA) haetut asumisoikeuden järjestysnumerot.
Asumisoikeusasuntojen hakemista uudistettiin, jotta järjestelmä palvelisi paremmin todellisessa asunnontarpeessa olevia hakijoita. Uudistuksen tarkoituksena on yksinkertaistaa ja nopeuttaa asunnon hakuprosessia.
Asukasvalinnassa siirryttiin 1. syyskuuta ARAn ylläpitämään valtakunnalliseen järjestysnumerorekisteriin. Siitä lähtien uutta valtakunnallista järjestysnumeroa on voinut hakea vain ja ainoastaan ARAlta.
Järjestysnumeroa haetaan uudesta järjestelmästä riippumatta siitä, missä päin maata asumisoikeusasuntoa hakeva asuu. Uusilla järjestysnumeroilla haetaan asumisoikeusasuntoja kaikkialta Suomesta.
Uudet järjestysnumerot ovat voimassa kaksi vuotta numeron antamispäivästä, ja hakijalla voi olla kerrallaan vain yksi ARAn numero, joka maksaa 9,20 euroa.
Järjestysnumeron määräaikaisuuden tarkoituksena on kohdistaa asumisoikeusasuntojen tarjontaa paremmin sellaisille henkilöille, joilla on välitön asunnon tarve verrattuna sellaisiin henkilöihin, jotka ovat hakeneet järjestysnumeroa aikaisemmin, mutta joiden asunnon tarve ei välttämättä ole enää ajankohtainen.
Kunnalta haetut numerot olivat voimassa 31.12.2023 saakka. 1.1.2024 lähtien käytössä ovat ainoastaan ARAn järjestysnumerot.
Asumisoikeuden järjestysnumeron saa siis jatkossa ARAn järjestysnumerorekisteristä. Se on verkkopalvelu, johon pitää kirjautua esimerkiksi pankkitunnuksilla. Palvelua voi käyttää nettiselaimella sekä tietokoneella että mobiililaitteilla. Hakemuksen teon ja järjestysnumeron maksamisen jälkeen, verkkopalvelu ilmoittaa heti järjestysnumeron.
Hakemuslomakkeen voi täyttää myös paperisena. Lomakkeen voi hakea kunnan tai valtion palvelupisteestä sekä tulostaa ARAn verkkosivuilta. Hakemuksen ja maksukuitin voi lähettää ARAlle joko postitse tai sähköpostilla osoitteeseen asumisoikeus@ara.fi.
Uuden asumisoikeuslain asukashallintoa koskevat säännökset ovat astuneet voimaan 1.9.2022.
Lain tärkeimmät muutokset asumisoikeusasunnossa asuville ovat tiedonsaantioikeuksien ja vaikutusmahdollisuuksien parantuminen sekä hallitusedustajien määrän lisääminen.
Asumisoikeusasioiden kehittämiseksi on perustettu valtakunnallinen neuvottelukunta, johon osallistuu sekä asumisoikeusyhteisöjen että asukkaiden edustajia. Asukkaiden ja asumisoikeustalon omistajan välinen yhteistyöelin käsittelee jatkossa yhtiötason asioita. Tällaisia voivat olla esimerkiksi korjaussuunnitelmat, järjestyssäännöt ja käyttövastikkeiden tasauksen periaatteet.
Asumisoikeuslain uudistus on tullut voimaan asteittain 1.1.2022 alkaen. Viimeiset muutokset tulivat voimaan 1.9.2023. Lakiuudistus on muun muassa siirtänyt tehtäviä kunnilta ja aluehallintovirastolta asumisoikeusyhteisöille ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselle ARAlle.
Pelastuslakiin tuli useita muutoksia vuoden vaihteessa. Asumisoikeusasunnoissa asuvia koskeva keskeinen muutos on, että siirtymäajan jälkeen vastuu palovaroittimen hankinnasta siirtyy asukkaalta yhtiölle. Laki astui voimaan vuoden 2024 alusta kahden vuoden siirtymäajalla.
Katariina Mäkinen-Önsoy