Presidenttiehdokkaiden lista käytännössä valmis

    Presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään 28. tammikuuta. Ennakkoon voi äänestää keskiviikosta 17. tammikuuta tiistaihin 23. tammikuuta asti.

    VAALIT

    Tammikuussa pidettävien presidentinvaalien ehdokaslista on nyt käytännössä valmis, kun SDP:kin sai Jutta Urpilaisesta virallisesti ehdokkaan. Joitakin pienpuolueiden tai valitsijayhdistysten ehdokkaita voi vielä mukaan tulla, mutta tuleva presidentti on jo 99,99-prosenttisella varmuudella varmistanut ehdokkuutensa.

    Tuoreimpien kannatustutkimusten mukaan ykkösnimi on tällä hetkellä Kokoomuksen ehdokas Alexander Stubb, jonka kannatus näyttäisi mielipidekyselyjen mukaan olevan 24 prosentin luokkaa.

    Pekka Haavisto, joka on valitsijayhdistyksen ehdokas ja vihreiden kannattama, on tällä hetkellä toisena noin 20 prosentin kannatuksellaan.

    Olli Rehn on myös valitsijayhdistyksen ehdokas, toki Keskustan tukema, ja hänen kannatuksensa näyttäisi olevan tällä hetkellä kymmenen prosentin kieppeillä.

    Niinikään valitsijayhdistyksen ehdokkaana mukana olevan Mika Aaltolan kannatusluvut ovat viime aikoina pudonneet ja ovat nyt viiden prosentin luokkaa.

    Kaikki kolme edellä mainittua ovat keränneet vaadittavat 20.000 kannattajakorttia ja ovat näin ollen valitsijayhdistyksensä virallisia ehdokkaita vaaleissa.

    Perussuomalaisten ehdokas Jussi Halla-aho on viimeisimmissä mielipidemittauksissa saanut noin kymmenen prosentin kannatuksen.

    Halla-ahon perässä tasavahvoina ovat tällä hetkellä Vasemmistoliiton Li Andersson ja SDP:n Jutta Urpilainen, molempien kannatus näyttäisi olevan seitsemän prosentin luokkaa.

    Urpilaisen kannatusluvut nousivat heti, kun hän ilmoitti lähtevänsä ehdokkaaksi. Urpilaisen ilmoitustahan odotettiin varsin kauan, sillä hänen ehdokkuuttaan kannatettiin demaripiireissä jo loppukesästä.

    KD:n Sari Essayahin kannatus on tätä nykyä parin prosentin kieppeillä ja Liike Nytin Harry Harkimon kannatus yhden prosentin luokkaa.

    Edellä mainitut kannatusluvut perustuvat tutkimusyhtiö Verianin (entinen Kantar Public) Helsingin Sanomille 20.-21. marraskuuta tekemään tutkimukseen.

    Turun Seutusanomat nostattaa presidentinvaalien huumaa paitsi printtilehdessä, myös nettisivuillaan omassa vaaliosiossa. Ehdokkaat, heidän kampanjaväkensä tai puolueensa voivat lähettää mielipidekirjoituksia Turun Seutusanomien vaalisivuilla julkaistavaksi. Kirjoitukset tulee lähettää päätoimittaja Marko Vuosjoelle osoitteeseen marko.vuosjoki@turunseutusanomat.fi.

    Kirjoituksen mitta maksimissaan 2500 merkkiä ja kuten aina vaalien alla, kirjoituksen sisältö ja tyyli asiallinen.