Liikkuva jalkojenhoitohuone huristelee varsinaissuomalaisissa kunnissa

Jalkojenhoitaja Thanh Tran kertoo, että Lounais-Suomen Diabetes ry:n jalkojenhoitoauto on uusin teippauksin varustettu entinen ambulanssi.
Jalkojenhoitaja Thanh Tran kertoo, että Lounais-Suomen Diabetes ry:n jalkojenhoitoauto on uusin teippauksin varustettu entinen ambulanssi. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Lounais-Suomen Diabetesyhdistyksen jalkojenhoitaja Thanh Tran jalkautuu jalkojenhoitoautollaan ympäri maakuntaa.

TERVEYS.

Lounais-Suomen Diabetes ry on kehittänyt uudenlaisen muodon tarjota jalkojenhoitopalveluja entistä laajemmin koko maakunnan alueella. Terveydenhuollollisen jalkojenhoitajan liikkuva yksikkö tarjoaa aivan samat puitteet ja välineet hoidolle kuin Diabetesaseman perinteinen jalkojenhoitopistekin.

– Kesällä jalkojenhoitoauto oli koekäytössä ja syksystä alkaen se on ollut toiminnassa vakituisesti. Täysin vastaavanlaista liikuvaa jalkojenhoitopalvelua ei ole tietääkseni missään muualla – ainakaan tässä mittakaavassa, Diabetesaseman esihenkilönä toimiva diabeteshoitaja Marjo Grönfors toteaa.

Jalkojenhoitoauton huomiota herättävän keltaisen ulkokuoren alta löytyy kompakti, rauhaisa ja mukava jalkojenhoitohuone.
Jalkojenhoitoauton huomiota herättävän keltaisen ulkokuoren alta löytyy kompakti, rauhaisa ja mukava jalkojenhoitohuone.

Turun keskustassa 15 vuoden ajan toimineen yhdistyksen moniammatillisella Diabetesasemalla työskentelee diabeteshoitajan ja lääkärien lisäksi viisi jalkojenhoidon ammattilaista. Yksi heistä on jalkojenhoitaja Thanh Tran, jonka viikoittaiset työtehtävät jakaantuvat sekä pysyvälle että liikkuvalle Diabetesasemalle.

– Välillä on viikkoja, jotka menevät täysin mobiiliyksikössä, parhaimmillaan viidessä eri kunnassa, Tran sanoo.

– Jalkojenhoitoauto on otettu hyvin vastaan asiakkaiden keskuudessa. Alkuun se ihmetytti monia, miten hoito voi onnistua autossa, mutta puitteet ovat yllättäneet ihmiset myönteisesti. Jalkojenhoito on aivan yhtä laadukasta kuin Diabetesasemalla paikan päällä olisi, Tran lisää.

Alun perin lähihoitajaksi valmistunut Tran suoritti jalkojenhoidon osaamisalan ammattitutkinnon (AT) keväällä 2021. Viime keväästä alkaen hän on työskennellyt Turun Diabetesasemalla.

Diabeteksen hoitamiseen erikoistuneen yhdistyksen palveluita voi käyttää kuka tahansa.

Thanh Tran kertoo, että yhtä lailla esimerkiksi reumaatikot ja psoriasista sairastavat tarvitsevat kliinistä jalkojenhoitoa toimintakykynsä säilyttämiseksi.

– Yleisimmin kliinistä hoitoa vaativat kynsi- ja iho-ongelmat. Tarkistamme joka kerta jalkojen kunnon ja tarvittaessa ohjaamme eteenpäin esimerkiksi haavojen jatkohoitoon tai erikoiskenkien hankintaan, Tran jatkaa.

Maakunnassa kiertävän jalkojenhoitoauton ansiosta myös pienempien kuntien asukkaiden on entistä helpompi tavoittaa jalkojenhoitaja sekä lääkärin lähetteellä että itse maksavana asiakkaana.

– Asiakkaat voivat soittaa Diabetesaseman puhelinnumeroon varatakseen ajan. Vapaita aikoja saa tulla myös kysymään minulta, kun huomaa jalkojenhoitoauton olevan pysäkillään, Tran toteaa.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) kilpailutuksessa Lounais-Suomen Diabetes ry on valittu palveluntuottajaksi, jolla on oikeus tarjota lääkärin lähetteen saaneille asiakkaille maksutonta jalkojenhoitoa. Varhan strategiaan ja palvelulupaukseen kuuluu muun muassa liikkuvien palvelujen tukeminen.

– Terveydenhuoltolakiin perustuvaa palvelua pitää tarjota diabeetikoille ja riskiryhmille. Liikkuvaan ratkaisuun päädyttiin, koska osa kunnista edellyttää, että jalkojenhoitopalvelu tuodaan asiakkaiden saataville kunnan alueella. Läheskään jokaisella paikkakunnalla ei ole omia jalkojenhoitopalveluita, joten niitä tilataan yksityiseltä palveluntuottajalta, diabeteshoitaja Marjo Grönfors sanoo.

Katariina Mäkinen-Önsoy