Aktiiviset liikkujat innostavat toisia ikäihmisiä mukaan

Pirjo Solin on toiminut Liiku lähellä, viesti vertaisena -hankkeen vertaisviestijänä hankkeen alkumetreistä lähtien.

LIIKU LÄHELLÄ

Vertaisviestinnällä on oma, merkittävä roolinsa Liiku Lähellä, viesti vertaisena -hankkeessa. Vertaisviestijät ovat aktiivisia ikäihmisiä, jotka jakavat tietoa liikuntaryhmistä toisille seniorikansalaisille.

Yksi aivan hankkeen alkumetreistä lähtien mukana ollut vertaisviestijä on Pirjo Solin, joka on käynyt liikkumassa Halisten sisäliikuntaryhmässä.

– Osallistuin Liiku Lähellä -hankkeen suunnittelupalaveriin, kun meitä ikäihmisiä oli koottu yhteen Kotikunnakseen. Alusta lähtien oli mielestäni tärkeää, että ikäihmisille saadaan liikuntamahdollisuuksia lähelle heidän kotejaan, ja että he saavat asiasta myös tietoa, kertoo Pirjo omista lähtökohdistaan.

Heti kun Halisten liikuntaryhmä saatiin mukaan hankkeeseen, Pirjo kävi mukana liikkumassa ja ryhtyi myös jakamaan tietoa liikuntaryhmästä.

– Halisten ryhmässä, joka pidetään nuorisotila Huudissa, on ollut mukana 10-15 senioria jumppaamassa. Olen jakanut tietoa ryhmän toiminnasta ja muutama seniori on tullut mukaan nimenomaan minun kannustamana, kertoo Pirjo.

Vertaisviestintä on siis toiminut juuri niinkuin sen on tarkoituskin.

– Minun toimintatapani on ollut sellainen, että kun lähden käymään kaupassa tai kirjastossa, otan Liiku Lähellä -esitteitä mukaan. Ja kun ikäiseni ihminen tulee vastaan, annan hänelle esitteen ja kerron liikuntamahdollisuuksista. Ihmiset, joiden kanssa olen näin jutellut, ovat olleet oikein mukavia ja jopa otettuja, kun heille tällaista tietoa tarjotaan – vieläpä toisen ikäihmisen toimesta.

Toki Pirjo on myös tutuille naapureilleen laittanut esitteitä postilaatikkoihin, mutta hän on halunnut tehdä vertaisviestintää hyvin henkilökohtaisella tavalla.

– Olen toiminut pitkään myös Turun Seudun Vanhustuen vertaistoiminnassa, joten en arkaile toisten ihmisten kohtaamista. Tällainen henkilökohtainen kohtaaminen on minun tapani, jokainen vertaisviestijähän tietenkin toimii itselleen sopivalla tavalla.

Pirjo Solin on liikunnan puolestapuhujana oiva esimerkki. Ikänsä liikkunut Pirjo on pysynyt arjessa aktiivisena, kun peruskunto on rautaa. Pirjon omia liikuntasuosikkeja ovat pyöräily, kävely ja uinti sekä vesijuoksu.

– Liikunnan avulla ikäihmiset pysyvät kunnossa ja arkiset askareet sujuvat helpommin. Ja liukkailla keleillä pysytään pystyssä, kun kroppa ja lihakset toimivat!, muistuttaa Pirjo.

Hän kertookin, että heti kuultuaan Liiku Lähellä -hankkeesta, hän halusi olla mukana.

– Hanke kuulosti heti juuri sellaiselta, mitä ikäihmiset tarvitsevat. Mukavaa liikuntaa vertaisten seurassa, eikä mitään pakkopullaa. Ja on tärkeää, että nämä mahdollisuudet ovat ikäihmisten helposti saavutettavissa.

Turun kaupungin ja Turun Lähimmäispalveluyhdistyksen hallinnoiman Liiku Lähellä, viesti vertaisena –hankkeen vertaisviestijäksi lähtevät perehdytetään tehtävään, jonka muodon vertaisviestijät voivat itse valita.

Jotkut vertaisviestijät jakavat liikuntaryhmien mainoksia silloin tällöin kävelylenkeillään, toiset taas Pirjo Solinin tavoin innostavat ikäihmisiä mukaan henkilökohtaisilla kohtaamisilla. Jokaisella vertaisviestijällä on oma tapansa tehdä tätä arvokasta työtä.

Vertaisviestijät, jotka lähtevät mukaan, voivat siis itse olla päättämässä omia tehtäviään, niiden määrää ja toimintamallia. Kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen, ja vertaisviestijän rooli hankkeessa sovitaan hänen omien mahdollisuuksiensa ja toiveidensa mukaisesti.

Jos olet kiinnostunut Vertaisviestijänä toimimisesta, ole yhteydessä Turun Lähimmäispalveluyhdistykseen: Projektisuunnittelija Anni Niemi, puhelin 044-7095878 tai sähköposti anni.niemi@kotikunnas.fi.