Maskun remontoidun pääkirjaston avoimet ovet huipentuu taideiltaan

Taideillan ohjelmassa on elämänpuun tanssia, mytologiaa, juurevaa laulua sekä runomeditaatio.

MASKU.

Maskun pääkirjasto avataan remontin jälkeen käyttöön tiistaina 15. elokuuta, jolloin kirjastossa on avoimien ovien päivän ohjelmaa kello 12–19. Osana avajaispäivää järjestetään kirjastosta löytyvän Elämänpuu – kasvun siemeniä -näyttelyn taideilta kello 18.

Kolmen taiteilijan yhteisnäyttely on kiertänyt aiemmin Vehmaan ja Lemun kirjastoissa. Näyttelyn herättämät keskustelut ovat olleet niin antoisia, että taiteilijat halusivat tuoda näyttelyn myös Maskun pääkirjaston uusittuihin tiloihin.

Taideillassa Tiltu Nurminen Nousiaisista sekä Veera Ruohomäki ja Satu Haapala Maskusta tarjoilevat yleisölle mytologian tarinoita, rakkaudellisia ajatuksia sekä nautinnollisia runo- ja äänimaailmoja. Taiteilijat kertovat myös näyttelyn teoksista ja niiden synnystä.

Tiltu Nurminen: Herääminen, 2023, 53 x 53 cm, akvarellikollaasi.
Tiltu Nurminen: Herääminen, 2023, 53 x 53 cm, akvarellikollaasi.

Nurminen on pohdiskellut akvarellikollaaseissaan ihmisenä olemisen taitoja ja sitä, miten erilaisista elämänhaasteistakin kertyy arvokasta viisautta ja ymmärrystä.

– Kiemuralle kasvanut puu voi olla ihan yhtä elinvoimainen kuin sen vieressä seisova suora yksilö. Niiden reitti samaan pisteeseen vain on erilainen. Kiemuroiden kautta puu on hankkinut viisautta ja kokemusta. Sen kyky kohdata uusia puhureita on entistäkin parempi. Hidas ja monimutkainen kasvu on tuonut sille tiiviitä vuosirenkaita ja sitkeyttä sekä syvät juuret, Tiltu Nurminen muistuttaa.

Veera Ruohomäki on teoksissaan palannut juurille. Se mikä hoitaa ja hellii mieltä, kantaa usein kauneinta hedelmää.

– Minua puhuttelee loputtomiin mytologia; se miten maailmaa on tuhansia vuosia selitetty, miten tarinoihin on punoutunut kertojien syvimpiä toiveita ja pelkoja. Tarinoiden kautta mennyt kurottaa minuun, tekee näkyväksi jotain omista juuristani, jotka jatkavat kasvuaan ja ravitsevat kaikkea sitä mikä rakastaa valoa, Ruohomäki sanoo.

– Taideillassa voit jättää huolesi hevosen kannettavaksi ja pysähtyä kaksoiskuutamon loisteeseen.

Satu Haapala puolestaan kertoo, miten ihmisenä kasvaminen ja vaikeuksista selviämisen keinot näkyvät näyttelyrunoissa.

– Laulan myös rummun säestyksellä Elämänpuu-teemaan liittyvää omaa musiikkiani, joka kertoo meidän ihmisten yhteydestä toisiimme ja samalla myös maahan, maapalloon ja kaikkeen elävään, Haapala kertoo.

Taideillan päättävässä runomeditaatiossa kuullaan uusia, yöaikaan syntyneitä runoja Veera Ruohomäeltä, herkkiä ja vahvoja Satu Haapalan runoja sekä Tiltu Nurmisen helisevän väreilevää, hetkessä resonoivaa äänimaisemaa.

Elämänpuu – kasvun siemeniä -näyttelyn taideiltaa vietetään osana Maskun pääkirjaston avoimia ovia tiistaina 15.8. kello 18 Maskun pääkirjastossa, osoitteessa Keskuskaari 3. Näyttely on esillä Maskun pääkirjastossa syyskuun loppuun asti kirjaston aukioloaikoina.

Turun Seutusanomat