Rentoa seurapeliä – petankkia voi harrastaa niin sisällä kuin ulkonakin

Pétanque-kuulat kilahtelevat talvikaudella Leaf Centerillä ja kesäkaudella Kupittaan liikuntakeskuksessa. Turun Pétanque-seuran Jorma Karhunen, Esa Tuominen ja Kai Aaltonen kertovat, että joukkueilla on yleensä kolme kuulaa ja snadi, eli kohdepallo.
Pétanque-kuulat kilahtelevat talvikaudella Leaf Centerillä ja kesäkaudella Kupittaan liikuntakeskuksessa. Turun Pétanque-seuran Jorma Karhunen, Esa Tuominen ja Kai Aaltonen kertovat, että joukkueilla on yleensä kolme kuulaa ja snadi, eli kohdepallo. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Ulkokenttäkauden avausta Turun Pétanque-seurassa vietettiin toukokuussa, jolloin harjoitukset ja viikkokisat siirtyivät Kärsämäestä Kupittaalle.

HARRASTUKSET.

Pallo on ollut Turun Pétanque-seura ry:n hallussa lähes 40 vuotta. Kyseessä on seuran aktiivien Jorma Karhusen, Kai Aaltosen ja Esa Tuomisen mukaan monella tapaa mukava harrastus.

– Aloittelijan on helppo tulla tutustumaan peliin. Kuulia ei tarvitse olla omasta takaa ja ohjausta saa aina. Pelaamaan pystyy ympäri vuoden, sillä meillä on käytössä sisäkenttä Leaf Centerillä ja ulkokenttä Kupittaalla, he kertovat.

Turun Pétanque-seuraan kaivataan uusia jäseniä. Tällä hetkellä seura on 41-jäseninen, kun parhaimpina vuosina heitä oli noin sata.

– Harrastus sopii aivan kaikille sukupuoleen tai ikään katsomatta. Seuran toimintaan kutsutaan mukaan kaikenikäisiä naisia ja miehiä; vanhempaa väkeä, nuoria aikuisia ja junioreja. Laji käy myös liikuntarajoitteisille, kunhan käsi vain pelaa, he jatkavat.

Seuran harjoitukset ovat kesäkaudella Kupittaalla maanantaisin kello 17, tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin kello 11. Keskiviikkoilloissa käydään kaikille avoin kesäviikkokisa.

Yhteistyötä seura tekee esimerkiksi Suomen Sydänliiton jäsenjärjestön Varsinais-Suomen Sydänpiirin kanssa.

Lisäksi Suomen NMKY-liiton hallinnoiman ja koordinoiman Liike-hankkeen myötä Turun NMKY:n liikuntaetsivä Tanja Adel on ollut yhteydessä paikalliseen pétanque-seuraan.

– Viime kerralla pétanque-opetustilaisuuteemme osallistui kaksikymmentä Sydänpiirin paikallisjäsentä. Lajiin on käynyt liikuntaetsivän kannustuksesta tutustumassa myös 16–29-vuotiaita liikuntatoiminnan ulkopuolelle jääneitä nuoria, Turun Pétanque-seuran valmentaja Esa Tuominen kertoo.

Tuominen oli välillä pois seuran toiminnasta 2000-luvun alkuvuosina jalkapallojunioreita valmentaessaan, mutta laji houkutteli hänet takaisin seuraan viitisen vuotta sitten.

Kai Aaltonen on Turun Pétanque-seuran uusin jäsen. Hän aloitti harrastuksen reilu kaksi kuukautta sitten.

– Taustani on joukkuelajeissa kuten salibandyssä ja lentopallossa, sekä jalkapallossa niin pelaajana kuin valmentajana. Kaksi vuotta sitten sairastuin aivoinfarktiin, jonka jälkeen työkyvyttömyyseläkepäätöksen saatuani päätin, että kotiin en jää makaamaan. Aloin etsiä sopivaa tekemistä ja tähän porukkaan törmäsin Kupittaalla, Aaltonen sanoo.

Yksi parhaimmista asioista harrastuksessa on sen mukanaan tuomat uudet ystävyydet.

– Olemme kaikki erilaisia, mutta petankissa jokainen on samanarvoinen. Kaikkia tulee kunnioittaa, eikä saa häiritä. Heitto voi mennä pieleen, mutta menköön, toteaa Jorma Karhunen.

Ranskasta alun perin lähtöisin olevan kuulapelin historia alkaa olla paikallisellakin tasolla jo mittava.

Hamburger Börsissä 24.5.1987 perustettu Turun Pétanque-seura on vakiinnuttanut asemansa seudulla. Länsi-Suomen alueella lajia voi harrastaa Turun lisäksi Eurassa, Loimaalla, Mynämäessä, Porissa, Raumalla ja Sastamalassa.

Toukokuun puolessa välissä Kupittaalla alkanut Grand Prix -viikkokilpailu jatkuu 23.8. asti. Ulkokenttä löytyy Kupittaa 5 -tekonurmikentän takaa, vanhan Hippoksen raviradan takasuoralta.

– Tätä voi pelata täysin harrastuksena tai jos kilpailuhenkisyyttä löytyy, niin on mahdollista osallistua kilpailuihin. Keskiviikkoisin järjestettävä viikkokilpailu on kaikille avoin, sinne voi tulla katsojana vapaasti seuraamaan peliä tai nimellistä osallistumismaksua vastaan liittyä peliin mukaan, Esa Tuominen vinkkaa.

Petankissa pelataan SM-, EM- ja MM-tasoilla. Seuraavan SM-sekaduppelin ja -sekatrippelin Turun Pétanque-seura järjestää 17.–18. kesäkuuta kello 10 Kupittaalla. Kisoja saa tulla vapaasti seuraamaan katsojana.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Turun Pétanque-seura ry järjestää tyhy- ja tykypäiviä työporukoille. Yhteystiedot löytyvät seuran verkkosivuilla.
• Harjoituksiin, viikkokisoihin sekä kilpailutapahtumiin voi tulla tutustumaan petankkiharrastukseen.