Runoilta avaa Poimit sydämeni kirjahyllystä -näyttelyn

Mökki Galleria
Kaarinan Mökki Galleriassa vietetään 5. huhtikuuta kello 18 runoilija Heli Laaksosen Poimit sydämeni kirjahyllystä -näyttelyn avajaisia. Kuva: Turun Seutusanomien arkisto.

Kun runoilija Heli Laaksonen puhalsi kirjahyllystä löytämänsä kollegan sydämen henkiin, kahden eri aikaan eläneen runoniekan kohtaamisesta syntyi mielikuvituksellinen duetto.

KAARINA.

Kaarinan Mökki Galleriassa vietetään 5. huhtikuuta kello 18 runoilija Heli Laaksosen Poimit sydämeni kirjahyllystä -näyttelyn avajaisia. Näyttelyn avaustilaisuus on samalla myös runoilta, jossa Heli Laaksonen kertoo runojen ja maalausten synnystä ja tarinoista niiden takana.

Elokuussa 2021 julkaistu teos on uudenlainen runovuoropuhelu, joka ilmestyy sekä kirjana, äänikirjana että runoista inspiroituneina maalauksina. Kirjan kohderyhmänä ovat kaikki, joilla on sydän ja lukutaito.

Poimit sydämeni kirjahyllystä -runovuoropuhelu sai alkunsa, kun Laaksonen tutustui sattumalta Latvian rakastetuimpiin runoilijoihin kuuluvan modernistin Aleksandrs Čaksin (1901–1950) runoihin. Satavuotiaat, aivan tuoreet runot puhuttelivat niin, että Laaksonen alkoi kääntää niitä suomeksi – yleiskielelle – ja kirjoitti jokaiseen myös vastausrunon – omalla tutulla lounaismurteellaan. Pandemia-ajan pysähtynyttä tunnelmaa pystyi näin karkottamaan mielestään. Oman pään sisäisestä, ihanasta vapaudesta kirja muistuttaa myös lukijoitaan. Laaksosen runon tapaan: ”sanojen kans voi maalata tupakinkeltase seinä lehtikultaseks ja ittes uljaaks haukaks, vaik ol kolmen pisteen pirkko”.

Kirjan nimen syntyä Laaksonen kuvailee näin: ”Kirjailija laittaa sydämensä kirjaan, hyllyltä otettavaksi – mutta on niinkin, että kirjailija hyllystä huutelee, kutsuu lukijaansa ja voi hänen sydämensä viedä. Poimit sydämeni kirjahyllystä on kääntämäni säe latvialaisen Aleksandrs Čaksin Sormus-runosta. Siinä rakastettu löytää kirjahyllyyn piilotetun sydämen oikopäätä. Niin kuin Čaks minun.”

Poimit sydämeni kirjahyllystä -näyttelyyn on vapaa pääsy. Mökki Galleria toimii pienissä tiloissa ja sisään mahtuu vain kolmisenkymmentä ihmistä kerrallaan, joten varsinkin avajaistilaisuuteen kannattaa saapua ajoissa.

Runovuoropuhelusta inspiraationsa saanut näyttely on avoinna Mökki Galleriassa 5.4.–3.5. keskiviikosta lauantaihin (lukuun ottamatta pääsiäisaikaa 7. – 8. huhtikuuta).

Katariina Mäkinen-Önsoy