Naantalissa, Sauvossa ja Mynämäessä isoimmat sähkönsäästöt

    Kasvihuoneviljely on yksi toimialoista, jonka kustannukset ovat nousseet sähkön hinnan nousun myötä. Maataloudessa onkin säästetty valtavasti sähköä viime vuoden loppupuolella.

    ENERGIA

    Sähkönjakeluyhtiö Caruna on julkaissut sähkönkäyttötilastoja viime vuoden osalta. Energiakriisi näkyy Carunan asiakkaiden käyttäytymisessä, sillä kautta linjan Carunan jakeluverkon alueella sähkönkäyttö on vähentynyt – etenkin kotitaloudet ovat säästäneet rutkasti energiaa.

    Turun Seutusanomien jakelualueella eniten ovat säästäneet naantalilaiset, sauvolaiset ja mynämäkeläiset – säästöä on tullut paitsi kotitalouksissa, myös maataloudessa, liike-elämässä ja teollisuudessa.

    Kokonaisuutena Naantalissa päästiin viime vuoden lopulla 26 prosentin sähkönsäästöön – toki tässä on syytä huomioida, että Caruna on Naantalissa jakeluverkkoyhtiönä taajama-alueen ulkopuolella.

    Sauvossa sähkönsäästö oli liki 24 prosenttia ja Mynämäessä 23,4 prosenttia. Kautta linjan sähkönsäästö kunnittain vaihteli kahdenkymmenen prosentin kieppeillä.

    Kaarinassa säästö oli 18,3 prosenttia, Liedossa 15,9 prosenttia, Paimiossa 19,2 prosenttia, Maskussa 19,7 prosenttia, Ruskolla 18 prosenttia ja Nousiaissa 21,2 prosenttia. Raisiossa sähkönsäästö jäi muita alhaisemmaksi, 13,7 prosenttiin.

    Eri käyttäjien välillä tehtäessä vertailuja nähdään, että eniten sähköä suhteellisesti on säästetty maataloudessa ja kotitalouksissa. Edellä mainittujen kuntien alueella omakotitaloasujat säästivät sähköä 23,8 prosentin verran, mutta maatiloilla pantiin vieläkin paremmaksi. Maataloudessa säästettiin sähköä 29,8 prosenttia. Teollisuudessa säästö jäi 12,1 prosenttiin – hyvä luku sekin – ja liike-elämässä säästö oli 8,9 prosenttia.

    Maatalouden puolella lukemat ovat niin merkittävät, että Carunastakin todetaan, että varmasti tuotantoa on jouduttu leikkaamaan.

    Carunan mukaan todellinen säästö alkoi syyskuussa ja kiihtyi loppuvuotta kohti mentäessä.

    – Carunan datan mukaan sähkönsäästö alkoi näkymään syyskuussa 2022 ja kasvoi loppuvuotta kohden. Sähkönkäytön väheneminen näkyy myös huipputuntien alempana keskikulutuksena. Myyntiyhtiötä vaihtaneiden sähkönsäästö jatkui joulukuussa suurempana kuin muilla, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

    Talven 2022 kulutushuippu oli 16. joulukuuta kello 8–9. Edelliseen vuoteen verrattuna säästö oli merkittävä, sillä sähköä kulutettiin tuolloin 21,8 prosenttia vähemmän joulukuun 2021 huippukulutukseen verrattuna.