YksYkkösen yritysalueelle rakentuvalle Paimion Kiertotalouskampukselle suunnitteilla olevan biokaasulaitoksen läheisyyteen on kaavailtu myös tankkausasemaa.
PAIMIO. BioGPaimio Oy suunnittelee biokaasulaitoksen rakentamista moottoritien kupeeseen Paimion Kiertotalouskampukselle. Paimion YksYkkösen yritysalueelta on katsottuna valmiiksi Turku–Helsinki moottoritien ja Iso-Iivarintien risteyksessä sijaitseva tontti uusiutuvaa energiaa tuottavalle laitokselle.
Paimiosalissa pidettiin 3. maaliskuuta infotilaisuus, jossa kerrottiin biokaasulaitoshankkeen etenemisestä.
– Hankkeen käynnistysvaiheessa tekemämme virheen takia työ- ja elinkeinoministeriöltä saatu nykyinen rahoitus on rauennut, joten sitä täytyy hakea uudelleen, toteaa Paimion Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Mika Ingi.
Varsinais-Suomen Ely-keskus antoi viime vuoden lokakuussa YVA-päätöksen.
Päätöksen mukaan BioGPaimio Oy:n suunnittelemaan biokaasulaitoshankkeeseen sovelletaan lain mukaista ympäristövaikutusten arviointimenettelyä (YVA). Ely-keskuksessa katsottiin ympäristölupamenettelyä laajempi hajuhaittojen arviointi perustelluksi, koska laitoksen läheisyydessä sijaitsee muun muassa asuinalue, päiväkoti sekä muita toiminnanharjoittajia.
– Hankkeen mitoitus on sellainen, että ympäristölupamenettelyä edellytetään, biokaasuhankkeiden projektijohtajana Envor Groupilla toimiva Mika Laine sanoo.
– Tavoitteena seuraavaksi on viedä ympäristövaikutusten arviointia ja ympäristölupahakemusta eteenpäin. Mutta sitä ennen meidän täytyy saada yleinen hyväksyntä hankkeelle. YVAa ei tehdä, jos näyttää siltä, että hanke ei ole tervetullut alueelle. Toivomme, että hanke menestyy siinä suhteessa, Laine lisää.
Hankeselvityksen mukaan laitoksesta ei normaalitilanteessa aiheudu hajuhaittaa ympäristöön. Hajuhaittojen minimoimiseksi puhdistamon prosessiyksiköt rakennetaan alipaineistettuihin sisätiloihin ja haisevien prosessiyksiköiden poistoilma johdetaan käsiteltäväksi hajunpoistoyksikköön.
Laitoksen prosessikuvauksen mukaan säilönurmirehu otetaan vastaan laitosalueella sijaitseviin laakasiiloihin ja lietelanta lietelantasäiliöön. Nurmirehu ja lietelanta syötetään murskainvaunujen kautta mädätysreaktoreihin. Lopputuotteina syntyy mädätettä ja biokaasua.
– Lähtökohtana Paimion laitoksella on, että se käsittelee ensisijaisesti maatalouden biomassoja, Mika Laine Envor Groupilta kertoo.
Hankkeella on tarkoitus kasvattaa energian omavaraisuutta maassamme.
Biokaasulaitoksen uusitun investointisuunnitelman tavoitteena on toteuttaa hanke aiottua suurempana, suunnitellun 30 000 megawattitunnin sijasta tavoittelemme yli 40 000 megawattitunnin vuosituotantoa. Investoinnin arvo nousee yli 20 miljoonaan euroon.
BioGPaimio Oy:n on Envor Group Oy:n, Paimion kaupungin ja Erpe Oy:n yhteisyritys.
Katariian Mäkinen-Önsoy