Nousiaisten lukiolla juhlittiin Erasmus+-vaihto-opiskelijoita

Kansainväliselle toiminnalle jatkoa

Alberto Fernández, Jirka Netik, Carlos Barrera, Denisa Zounarová, Laura Kinnunen, Julie Bostiková ja Pedro Ingelmo espanjalaisten ja tsekkiläisten vaihto-opiskelijoiden Erasmus+Fest-tapahtumassa Nousiaisten lukiolla 5. lokakuuta. Kuvat: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Espanjan ja Tsekin liput liehuivat ylväinä Nousiaisissa pitkästä aikaa onnistuneen kansainvälisen opiskelijavaihdon kunniaksi.  

KOULUTUS. Nousiaisten lukion opiskelijat kokoontuivat lokakuun alussa juhlistamaan lukion oman Erasmus+-hankkeen kautta toteutettuja opiskelijavaihtoja. Alun perin kaksivuotiselle Me as a European – promoting EU citizenship, language and intercultural skills -hankkeelle (2019–2022) saatiin lisäaikaa kuluvan lukuvuoden kevääseen asti koronan tuomien rajoitusten takia.

Euroopan avautuessa jälleen pikkuhiljaa Nousiaisiin saapui hankkeen myötä vaihto-opiskelijoita Tsekistä ja Espanjasta. Kahden kuukauden mittainen Erasmus+-vaihto alkoi elokuussa ja päättyi lokakuussa.

Kaikki kuusi nousiaislaisissa isäntäperheissä asunutta vaihto-opiskelijaa, Julie Bostiková, Denisa Zounarová, Jirka Netik, Carlos Barrera, Alberto Fernández ja Pedro Ingelmo, käyvät lukion viimeistä vuotta.

Nuoret kertovat tutustuneensa paikallisiin luontokohteisiin, muun muassa Vepsän saareen ja Kurjenrahkan kansallispuistoon.

Eroavaisuuksia ja toisaalta myös samankaltaisuutta tsekkiläiset Zounarová, Netik ja Bostiková kertovat kokeneensa opiskelun ohella myös luonnon monimuotoisuudessa ja säässä.
– Meillä on lukiossa sama lukujärjestys läpi vuoden, ei kurssimuotoisuutta. Lisäksi me kannamme mukanamme vielä pinoa kirjoja ja muistiinpanovälineitä, kun taas täällä opiskelijoilla on läppärit, he huomaavat.
– Kun saavuimme, emme tienneet mitä odottaa säätilan suhteen. Loppujen lopuksi sää täällä oli näiden kahden kuukauden aikana melko samanlainen kuin kotikaupungissammekin, he jatkavat.

Espanjalaiset Ingelmo, Fernández ja Barrera ovat tsekkiläisten kanssa samaa mieltä siitä, että opiskelijavaihto olisi voinut kestää pidemmänkin aikaa.
– Kaksi kuukautta ei ole riittävä aika suomen kielen opetteluun, mutta tänä aikana sai huomata osaavansa enemmän englantia kuin oli etukäteen arvellutkaan, he iloitsevat.
– Tärkeää on ottaa vastaan jokainen omana itsenään eikä jännittää erilaisuutta, eri kulttuureihin tutustumista ja vieraan kielen käyttämistä, he lisäävät.

Edellisestä vaihdosta, jolloin kolme Nousiaisten lukion opiskelijaa matkasi Tsekkiin, ehti vierähtää puolitoista vuotta. Tässä kuussa sen sijaan Espanjaan kahden kuukauden vaihtoon lähtevät espanjalaisten isäntäperheinä toimineet nuoret.

Viiden lukion yhteiseen hankkeeseen osallistuvista oppilaitoksista kaksi muuta sijaitsevat Ranskassa ja Itävallassa.

Vaihdot näiden lukioiden kanssa pyritään toteuttamaan kevään 2022 aikana.

Nousiaisten yhtenäiskoulun keittiön henkilökunta innostui leipomaan upean kakun lukion Erasmus+Fest-tapahtumaan.

Koko hankkeen koordinaattorina toimivan Nousiaisten lukion kieltenopettaja Laura Kinnusen mukaan Me as a European on tuonut mukanaan hyviä kokemuksia pitkäkestoisesta oppilasvaihdosta.
– Hankkeen tarkoituksena on vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ja edistää ymmärrystä toisia kohtaan, Kinnunen sanoo.

Opettajakollegat Espanjasta ja Tsekistä ovat Kinnusen tapaan iloisia onnistuneesta opiskelijavaihdosta.
– Vaikean lukuvuoden jälkeen oli upeaa saada kansainväliset vaihdot jälleen käyntiin. Vaihto-ohjelmat avaavat merkittävällä tavalla nuorten mahdollisuuksia vaikka jatko-opinnoille ja työskentelylle eri maissa, opiskelijoiden saattajina toimivat opettajat Isabel Navea ja Jaroslav Bílek toteavat.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Instagram-tililtä @measaeuropean voi seurata viiden eurooppalaisen lukion yhteistä Erasmus+-hanketta.

Tiesitkö?

Euroopan Unionin panostus nuoriin, kansainvälistymiseen ja koulutukseen näkyy erityisesti käynnissä olevalla Erasmus+-ohjelmakaudella kaksinkertaistuneen rahoituksen myötä. EU:n apuraha kattaa suurimman osan vaihdon kustannuksista, joten se antaa tasavertaiset mahdollisuudet kaikille nuorille päästä kansainvälistymään

Vuonna 2021 alkanut uusi Erasmus+ -ohjelmakausi keskittyy entistä enemmän vastuullisuuteen, kestävään kansainvälistymiseen, osallisuuteen ja digitaalisuuteen.