Yhteinen näyttely innostaa lapsia sanataiteilemaan

Sanat, joihin yletyn -yhteisösanataidenäyttelyyn kerätään aineistoa

Sanataideohjaaja ja Turunlahden perhepäivähoidon varhaiskasvattaja Jenni Turunlahti kotipihallaan Iso-Heikkilässä. Kuvat: Minttu Turunlahti.

Sanat, joihin yletyn -yhteisösanataidenäyttelyyn osallistujien ilmoittautumiset ja valmiit aineistot tulee olla turkulaisella sanataideohjaajalla Jenni Turunlahdella huhtikuun loppuun mennessä.

TURKU. Tänä keväänä Turun alueen lapset pääsevät joukolla leikkimään sanoilla ja kielellä, sillä käynnissä on Sanat, joihin yletyn -yhteisösanataidenäyttelyn aineistonkeruu. Lasten omia runoja, tarinoita ja muita sanataidetyöskentelyn aikana syntyneitä teoksia kootaan yhteisösanataidenäyttelyksi. Näyttely ripustetaan jokirantaan, Barkerin puiston leikkipaikalle osana Olohuone 306,4 km2 -kaupunkitaidefestivaalia 3.–5. kesäkuuta. Näyttelyn kokoamisesta vastaa sanataideohjaaja Jenni Turunlahti.

– Otan ryhmien ja yksittäisten lasten ilmoittautumisia ja valmista aineistoa vastaan huhtikuun loppuun saakka. Projektiin voi osallistua tekemällä Sanat, joihin yletyn -sanataidetehtävän tai tuottamalla vapaasti ideoitua materiaalia. Lopulliseen näyttelyyn Barkerin puistoon valikoituu monipuolinen otanta eri-ikäisten ja -kielisten lasten teoksia, mutta virtuaaligalleriaan projektin nettisivuille saavat ihan kaikki halukkaat teoksensa esille. Virtuaaligalleria jää myös esille varsinaisen näyttelyn jälkeen, joten sitä voi käydä ihastelemassa vielä myöhemminkin, Turunlahti kertoo.

Olohuone 306,4 km2 -tapahtuman teemana on tänä vuonna KORKEAmatala, josta innoittuneena Turunlahti kehitti Sanat, joihin yletyn -sanataideleikin, ja ajatus ulkoilmanäyttelystä syntyi.
Runo syntyy leikkien. Turunlahden perhepäivähoidon lapset harjoittelevat korkeiden ja matalien sanojen nappaamista sanataideohjaaja Jenni Turunlahden johdolla.

– Olen innoissani siitä, että lapset pääsevät mukaan tapahtumakokonaisuuteen omilla teoksillaan. Se viestittää laajemminkin, että myös yhteiskuntamme pienimmät äänet ovat merkityksellisiä, ja että meidän aikuisten on tärkeää antaa lasten omille ajatuksille tilaa ja näkyvyyttä. Haluan myös korostaa lasten tekijyyttä taiteen kentällä, sillä pienikin lapsi osaa tehdä oman runon, lorun tai tarinan, ja se on arvokasta, Turunlahti selventää ja toteaa, että sanataidekasvatus itsessään on vielä aika vähän tunnettua. Sanataiteella viitataan kaikkeen, mitä sanoilla ja kielellä voi tehdä; tarinoihin, satuihin, runoihin, loruihin, lauluihin, leikkiin ja niin edelleen.

Turunlahden mukaan taidetta ja taidetoimintaa on oltava siellä, missä ihmisetkin ovat. Olohuone  306,4 km2 -kaupunkitaidefestivaalin ideana on, että koko kaupunki toimii taiteen tekemis- ja kokemispaikkana, ja siksi sanataidenäyttelyn paikaksi valikoitui juuri leikkipuisto, joka on lapsiperheille tuttu miljöö.

Saavutettavuuden vuoksi teokset syntyvät yksittäisten työpajojen sijaan ympäri kaupunkia päiväkodeissa, perhepäivähoitajien luona, kouluissa, iltapäiväkerhoissa ja kodeissa eli lasten omissa paikoissa tuttujen aikuisten avustuksella.

Koska turkulaiset lapset ovat monikielisiä, saadaan lopullisessa näyttelyssä nähdä sanataidetta useilla eri kielillä. Lähtökohtana on, että jokainen osallistuja saa käyttää sitä kieltä, joka tuntuu itselle luontevalta.

Yksi projektiin osallistuvista lapsiryhmistä on englannin- ja espanjankielistä kerho- ja leiritoimintaa järjestävän Kielikoulu ELF:in natiivipuhujien ryhmä, joka tuottaa oman materiaalinsa englanniksi. Ryhmän ohjaaja, englanninopettaja Elina Hällström ilahtui, kun kuuli mahdollisuudesta tuottaa projektiin englanninkielisiä teoksia yhdessä lasten kanssa.

– Meidän oppilaat ovat tottuneet laulamaan ja loruttelemaan ja kuuntelemaan tarinoita englanniksi. Sanataiteen eri muodot on mahtava tapa saada painettua mieleen kielen koukerot äännejärjestelmästä kielen rytmiin ja tietysti sanastoon. Yleensä meidän oppilaiden englannin- tai espanjankieliset leirilaulut raikuvat ympäri kaupunkia, siellä missä leiri tai kerho milloinkin pidetään. Nyt kun toimintamme pyörii pääosin etänä, on ihana saada lasten ääni kuitenkin kuulumaan tämän projektin kautta, Hällström kommentoi.

Jenni Turunlahti toivoo, että aineiston keruu ja itse näyttely innostavat niin isoja kuin pieniäkin runoilijoita ja tarinaniskijöitä luovaan itseilmaisuun ja kielellä leikittelyyn.

– Tehdään yhdessä ennennäkemätön sanataideteko! Turunlahti kannustaa.

Turun Seutusanomat

 

 

Jaa juttu sosiaalisessa mediassa!