Opetus käynnistyy helmikuussa Turun työväenopistossa

Turun työväenopistossa voi osallistua muun muassa kädentaitokursseille.

Opiskelijat eivät ole antaneet koronavirustilanteen estää uuden oppimista.

OPINNOT.

900 kurssia vuodessa, 15 000 kurssilaista ja opetustunteja 20 000: pelkästään jo luvut kertovat Turun työväenopiston laajasta kurssitarjonnasta. Valinnan varaa löytyy: sukututkimusta, psykologiaa, filosofiaa, monia eri kieliä, kädentaitoja, musiikkia, kirjallisuutta, liikuntaa ja draamaa. Tässäkin on vain osa kurssikattauksesta lueteltuna.

– Jos etätyö jatkuu, niin on hyvä hetki aloittaa vaikkapa uusi harrastus. Työväenopisto tarjoaa laajasti eri aineita, ja esimerkiksi uusi valtaus voisi olla tutustuminen Sijoittamisen perusteisiin-kurssi. Toki joka aineesta löytyy uutuuksia, kuten kädentaidoissa on helppojen arkivaatteiden ompelua ja miesten oma virkkauskurssi. Musiikissa ukulelen soittaminen on ollut kovassa nousussa ja alkeiskurssi alkaa heti helmikuussa, Turun työväenopiston rehtori Sanna Orusmaa sanoo.

Kaiken kaikkiaan opisto tarjoaa lähes 500 kurssia kevätlukukaudelle.

– Kielenkursseista suosituimpia ovat englanti ja espanja. Se voi tulla yllätyksenä. Kielten lisäksi joogakurssit täyttyvät nopeasti. Joogaa tarjotaan niin paljon, kuin liikuntatiloja riittää.

Lukuvuoden alku oli kiireinen Turun työväenopistolla. Koronavirustilanteen vuoksi piti hankkia tonkkakaupalla desinfiointiainetta, suunnitella lisäsiivouksen tarvetta, tilata kasvojamaskeja ja visiirejä ja tarkistaa luokkatilat.

– Piti suunnitella myös etäopetustiloja siltä varalta, että siirryttäisiin etäopetukseen. Kurssien laskutuskäytäntö muuttui myös niin, että kurssimaksut oppilaille lähtivät vasta marraskuussa, mahdollisten kurssien keskeytysten ja poikkeuksien takia. Oli hienoa, että syksy sujui niinkin hyvin lähiopetuksessa, vaikka elokuussa näytti, ettei syksy tule onnistumaan perinteisesti lähiopetuksessa Orusmaa kertoo.

Opiskelijoita ja opettajia piti ohjeistaa koronaan liittyvistä turvatoimista, jotka muuttuivat syksyn kuluessa. Lisäksi opiston täytyi puolittaa ryhmäkoot, jotta turvavälit toteutuisivat. Orusmaan mukaan yleisökato pelotti alkusyksystä, mutta lopulta laskua normaaliin osallistujamäärään oli vain noin 10 prosenttia.

– Opiskelijoita oli yllättävän paljon, eikä korona ei saanut kurssilaisia katoamaan. Perustimme lisäryhmiä joillekin kursseille sitä mukaan, kun saimme opetustiloja, sillä tulijoita oli. Opiskelijoiden ilo, energia ja motivaatio kursseille pääsemisestä tsemppasi jaksamaan turvatoimien parissa. Heidän positiivisuutensa ja innokkuutensa yllätti, ja opisto haluttiin pitää toiminnassa.

Kevätlukukaudella opiskelijat pääsevät paneutumaan kursseihin kuitenkin hieman myöhemmin kuin tavallisesti, sillä lukukauden alku siirtyi tammikuulta helmikuun alkuun koronavirustilanteen takia. Kurssien pituuteen muutos ei vaikuta.

– Kursseja ei ole lyhennetty, eikä poistettu, vaan opetuskausi siirrettiin kolmella viikolla kohti kevään loppua. Kursseja on varaa jatkaa toukokuulle, sillä kurssit päättyvät yleensä pääsiäisen ja vapun tienoilla. Tänä vuonna otetaan toukokuu vielä hyötykäyttöön ja annetaan koronatilanteen Turussa rauhoittua tammikuun ajan.

Liisa Kallio