Lumitöitä, haravointia, nurmikon leikkuuta – omakotitalkkaripalvelun kautta työt hoituvat nopeasti ja edullisesti

Omakotitalkkari Harri Nieminen pitää nykyisestä työstään, johon kuuluu monipuolisesti erilaisia töitä.

Talkkaripalvelua hyödyntäneet asiakkaat kokevat sen tärkeäksi avuksi arjessa.

ASUMINEN.

Varsinais-Suomen alueella työskentelee 40 kiinteistönhoitajaa eli omakotitalkkaria, jotka ovat töissä Omakotiliiton jäsenyhdistyksillä. Kyseessä on omakotitalkkaripalvelu, jota voivat hyödyntää jäsenyhdistyksiin kuuluvat henkilöt. Talkkarin työtehtäviin kuuluu muun muassa puutarhatyöt, lumityöt, klapien teko ja sisäänkanto sekä ikkunoiden pesu.

– Nämä ovat niin sanottuja jokamiestöitä, joita talon omistaja itsekin tekisi. Usein asiakkaat eivät pysty niitä itse hoitamaan esimerkiksi sairauden tai korkean iän takia. Niissä tapauksissa omakotitalkkari auttaa, Suomen Omakotiliiton Varsinais-Suomen piirin ja Liedon Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Harri Nurmi kertoo.

Talkkarin työ on useimmiten kausiluonteista. Esimerkiksi viime viikon lumimyräkän jälkeen tarve lumitöiden tekijälle kasvoi roimasti.

– Kesällä taas pihatyöt, kuten haravointi ja nurmikon leikkuu, työllistävät eniten. Työ tapahtuu aina tilaajan työkaluilla, ja talkkari tulee paikalle ja hoitaa työn niiden avulla. Sisäsiivouksia ei tehdä tällä hetkellä, jos on pienintäkään flunssaoiretta. Se on toki vienyt töitä jonkin verran, Liedon Omakotiyhdistyksen työnjohtaja Jouni Mäkinen sanoo.

Tarvittaessa talkkarin saa työtilanteesta riippuen nopeastikin paikalle.

– Talkkarit ovat aina valmiita lähtöön, ja asiakas voi saada tunnissa työntekijän paikalle. Jos jokin toinen tilaus on edellä, niin työ siirtyy eteenpäin esimerkiksi seuraavaan päivään ruuhkasta riippuen, Mäkinen kertoo.

Talkkaripalvelu on ollut käytössä yli kymmenen vuotta Omakotiliiton Varsinais-Suomen piirin alueella. Nurmen mukaan palvelua on tarjolla myös muualla Suomessa, mutta eniten se on keskittynyt Etelä-Suomeen. Omakotiliiton Varsinais-Suomen Piirin 40 jäsenyhdistyksestä yli puolella on omakotitalkkaritoimintaa.

– Varsinais-Suomen piiri tukee tätä toimintaa auttamalla yhdistyksiä talkkarien rekrytoinnissa, paperitöissä ja palkanmaksussa. Tällä tavalla jäsenyhdistyksillä on matala kynnys lähteä mukaan, kun piirin osaavat työntekijät hoitavat nippeliasiat, Nurmi kertoo.

Talkkarin rekrytoinnissa tehdään yhteistyötä TE-toimiston ja kuntien työllistämispalvelujen kanssa. Tavoitteena on työllistää pitkäaikaistyöttömiä. Liedossa omakotitalkkarina toimiva Harri Nieminen löysi nykyisen pestinsä juuri TE-toimiston kautta.

– Olin aiemmin pitkään työttömänä, ja nyt on kolme kuukautta tätä työtä takana. Olen kyllä tykännyt, mitä nyt välillä paikat kolottaa lumitöiden jälkeen. Se on pientä kuitenkin, Nieminen naurahtaa.

Omakotitalkkari velottaa noin 10 euroa tunnilta. Edullisuuden taustalla on muutamia eri tekijöitä.

– Kyseessä on jäsenpalvelu, ja siksi se on edullinen jäsenasiakkaille. Tämä ei ole kaupallista toimintaa. Myös asiakkaiden omien työkalujen käyttö pitää tuntihinnan alhaisena, Nurmi kertoo.

Omakotitalkkarin työ ei ole pelkästään fyysistä, sillä usein asiakkaat haluavat myös vaihtaa kuulumisia ja keskustella ajankohtaisista asioista.

– Tässä työssä sosiaalisuus on tärkeää, sillä osa asiakkaista voi olla yksinäisiä. Työn lomassa osa asiakkaista haluaakin myös keskustella päivän kuulumiset. Siksi onkin tärkeää, että pärjää ihmisten kanssa, Nurmi sanoo.

Nieminen on huomannut työssään saman.

– Asiakkaat ovat mukavia ja heidän kanssaan tulee keskusteltua paljon. Työkeikka voi esimerkiksi alkaa niin, että ensin vain jutellaan ja sitten tehdään töitä. Siinä ohessa saavat molemmat kertoa asioistaan, hän kertoo.

Liisa Kallio