Turun Linnankadulla Muistola-nimisessä toimitalossa majailee maahanmuuttajataustaisten naisten asioihin keskittynyt yhdistys Daisy Ladies. Jo lähes 20 vuotta jatkuneen toiminnan tavoitteena on parantaa Suomeen muuttaneiden naisten asemaa sekä lisätä heidän osallisuuttaan suomalaisessa yhteiskunnassa.
TURKU. Naisjärjestö Daisy Ladies organisoi perjantaina kulkueen tulevan naisten päivän kunniaksi. Kokoontuminen tapahtuu järjestön tiloissa Muistolassa (Linnankatu 41) kello 13 ja kulkue lähtee liikkeelle kello 13.30.
– Kävelemme Teatterisillalle ja siellä laskemme Aurajokeen kukkien terälehtiä. Matkalla lauletaan ja mukaan voi ottaa kaikenlaisia värikkäitä plakaatteja, ohjeistaa yhdistyksen toiminnanjohtaja Hülya “Hissu” Kytö.
Ennen kulkuetta Muistolassa vietetään ihan tavallista päivää. Tällä hetkellä naisia on toiminnassa 12 eri maasta.
– Täällä opetetaan monenlaisia taitoja. Lähes jokaisella naisella on lapsia ja joillain lapsenlapsiakin. Kun opetamme jotain heille, siitä hyötyy aina koko klaani, Kytö muistuttaa.
Suurin osa naisista osallistuu toimintaan työkokeilijoina. Tarkoitus on oppia suomen kieltä ja atk-taitoja sekä saada tukea työllistymiseen, kotoutumiseen ja verkostoitumiseen. Naiset laittavat opetuskeittiössä joka päivä myös eri kulttuurien ruokia toinen toisiltaan oppien. Edulliselle ja monikultturiselle lounaalle voi tulla kuka tahansa.
Hissu Kytö perusti yhdistyksen lähes 20 vuotta sitten tuodakseen maahanmuuttajataustasia naisia yhteen ja helpottaakseen heidän elämäänsä. Taustalla vaikutti hänen omat vaikeat kokemuksensa.
– Olen itse kärsinyt ulkomaalaisena naisena aika paljon. Opin kaiken kantapään kautta välillä itkien ja välillä nauraen. Olen aika sitkeä täti. Mutta kaikki naiset eivät ole yhtä vahvoja. Nyt olen jo 72-vuotias, eikä minulla ole mitään hätää, mutta aina minulla on sydämessä se ajatus, että minun on tehtävä jotain auttaakseni muita, Kytö kertoo.
Vuonna 1971 Suomeen tullut Kytö uskoo, että puhe on paras lääke. Muistolassa naiset oppivat luottamaan toisiinsa, ystävystyvät ja saavat apua myös vaikeimpiin pulmiinsa. Muistolassa alkoi juuri maahanmuuttajanaisille suunnattu maksuton juristipäivystys. Heti ensimmäisissä päivystyksissä vapaaehtoinen juristi Ulla Pakarinen on ruotinut lastensuojeluun ja ihmiskauppaan liittyviä kysymyksiä.
Nordic Ladies taistelee naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan
Daisy Ladies on käynnistänyt Nordic Ladies -nimisen hankkeen. Se on pohjoismainen yhteistyöhanke naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Tavoitteena on rakentaa kansainvälinen yhteistyöverkosto, joka saisi aikaan konkreettisia tekoja.
Daisy Ladiesin vertaisohjaaja Neriman Al Take kertoo, että yksi suurimmista ongelmista on viranomaisten pelko. Esimerkiksi kotiväkivallasta kertomiselle on aina korkea kynnys, mutta vieraassa maassa se kynnys on vielä paljon korkeampi.
– Naisten on tosi vaikea lähteä kertomaan poliisille asioistaan. Suurimmalla osalla on se pelko, että heidät erotetaan lapsistaan, hän kertoo.
Daisy Ladies onkin saanut poliisilta paljon positiivista palautetta siitä, miten he ovat pystyneet rakentamaan siltoja maahanmuuttajanaisten ja viranomaisten välille.
– Viranomaiset eivät aina tiedä, miten väkivaltaa kokeneen naisen kanssa kannattaa kommunikoida. Me voimme olla apuna uhrin ja viranomaisen välillä, Al Take kertoo. Heiltä löytyy myös tulkki monelle kielelle oman talon sisältä.
Toisaalta hankkeessa on huomattu, että aina naiset eivät edes käsitä, millainen uhka heillä kotona on. Väkivallan muotoja on niin monenlaisia: henkeä uhkaavan väkivallan lisäksi esimerkiksi silpominen, lapsiavioliitot, liikkumisen rajoittaminen tai kielen opettelun estäminen ovat väkivaltaa. Tilannetta hankaloittaa monissa kulttuureissa vielä se, että väärä tieto kulkeutuu äidiltä tyttärelle. Usein se on ollut juuri oma äiti, joka on sanonut, että väkivaltaan pitää vain sopeutua.
Ennen kuin naiset kertovat väkivallan kokemuksistaan, tarvitaan luottamusta. Sitä syntyy usein toiminnan kautta.
– Me ei tyrkytetä tai painosteta. Naiset kyllä puhuvat, kun luottamus on syntynyt, Al Take sanoo.
Usein keskustelu alkaakin vaikka käsitöiden tai kokkauksen äärellä sen jälkeen, kun ensin on kuultu luento seksuaaliterveydestä tai naisten oikeuksista.
EU:ssa pohditaan samoja kysymyksiä
Nordic Ladies -hankkeen suojelija, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen vieraili viime torstaina 27. helmikuuta Muistolassa.
– Olen todella innostunut tästä projektista. Te teette käytännössä juuri sitä, mistä EU:ssa naistenoikeuksien valiokunnassa puhutaan. Erityisen innostunut olen tästä pohjoismaisesta yhteistyöstä. Toivottavasti tämä hanke voisi laajentua seuraavaksi vaikka Baltian maihin ja lopulta koko EU:n alueelle, hän kommentoi.
Pietikäinen pitää hyvänä asiana myös sitä, miten Daisy Ladies luo siteitä maahanmuuttajien ja suomalaisnaisten välille.
– Viitisen vuotta sitten tehdyn tutkimuksen mukaan Suomen maahanmuuttajanaisista yli 60 prosenttia ei ollut koskaan käynyt kenenkään syntyperäisen suomalaisen kotona. Se kertoo siitä, millaisia näkymättömiä muureja yhteiskunnassa on. Maahanmuuttajamiehillä vastaava tilanne oli alle 40 prosentilla, Pietikäinen kertoo.
Muistolassa ollaan huomattukin, että asioita saadaan aina parhaiten eteenpäin, kun mukana on joku suomalainen. Yhteistyön tulee kuitenkin lähteä maahanmuuttajien tarpeesta.
– Minä en voi määritellä, mikä on se tapa, jolla te haluatte tulla kohdatuiksi. On tärkeää, että hankkeessa on alusta asti se ote, että maahanmuuttajat itse suunnittelevat ja suomalaiset tulevat mukaan tueksi, Pietikäinen pohtii.
Turkuun tarvitaan uusi turvakoti ja vanhusten palveluja maahanmuuttajavanhuksille
Tapaamisessa Muistolan väki toi esiin ongelmia liittyen naisten turvakotiin.
– Jokainen tietää, missä on Turun turvakoti. Kun nainen on siellä, mies voi järjestää jonkun sukulaisen päivystämään turvakodin lähistölle ja näin hän saa heti tietää, kun nainen poistuu talosta. Tänne pitäisi saada sellainen turvakoti, jonka sijainti olisi salainen, Hissu Kytö sanoo.
Neriman Al Take on samoilla linjoilla. Hän ihmettelee myös sitä, että bussipysäkki on suoraan turvatalon edessä.
– Jos oman yhteisön jäsen näkee, että jää siinä pois, niin siitä ei seuraa mitään hyvää, hän toteaa.
Toisena asiana Daisy Ladies toivoisi Turkuun omaa toimintaa maahanmuuttajavanhuksille. Kulttuurierojen vuoksi moni ei halua suomalaisiin vanhainkoteihin. Daisy Ladies on suunnitellut järjestävänsä päivätoimintaa ikäihmisille, mutta toiminnalta puuttuu tilat ja rahoitus.
Janica Vilen