”Itsetunnon vahvistaminen on iso osa urheiluvalmennusta!”

Turun Urheiluliitto on kolmen Tähtimerkin seura

Kolmen Tähtimerkin Turun Urheiluliiton edustajat Kaisa Seppälä (vasemmalla) ja Siiri Soininen treenaavat 8–9 kertaa viikossa, tavoitteenaan kilpa-aerobicin maailmanmestaruuskilpailut Bakussa toukokuussa.

Tähtiseura-status takaa laadukkaan, urheilijaa kunnioittavan sekä tasa-arvoisen ohjauksen ja valmennuksen. TuUL:ssa laadukkaan toiminnan kehittäminen on jokapäiväistä.

TURKU. Suomalaisten urheilu- ja liikuntaseurojen eettinen, urheilijaa kunnioittava ja tasa-arvoinen toiminta on ollut viime aikoina erityisen paljon tapetilla. Turun Urheiluliitossa nämä arvot ohjaavat jokapäiväistä toimintaa ja toiminnan kehittämistä.

Turun Urheiluliiton voimistelijat harrastavat lajiaan seurassa, jolle on myönnetty kolme Tähtiseuran statuksesta kertovaa Tähtimerkkiä. Voimistelu- ja liikuntajaosto sekä telinevoimistelujaosto pitävät yhdessä hallussaan Tähtiseuran statusta kaikissa kolmessa kategoriassa; lasten harrastetoiminnassa, aikuisten harrastetoiminnassa sekä kilpa- ja huippu-urheilussa. Kilpailupuolella Tähtistatus on sekä miesten että naisten telinevoimistelussa ja myös kilpa-aerobicissa.

– Tähtiseura-laatuohjelma on minulle erittäin arvokas työkalu, jonka avulla pystyn arvioimaan seuramme jokapäiväistä toimintaa – ja edelleen kehittämään sitä yhdessä seuran toimijoiden kanssa, kertoo voimistelu- ja liikuntajaoston sekä telinevoimistelujaoston toiminnanjohtaja Jenni Jeromaa-Alho.

Tähtiseuran statuksen säilyttäminen vaatii töitä

Olympiakomitean myöntämä Tähtiseura-status ei ole ikuisesti pysyvä, vaan toiminnan laatu on pidettävä jatkuvasti vaaditulla, korkealla tasolla. Auditointia, jossa toiminnan laatua arvioidaan, tehdään muutaman vuoden välein.

– Tähtiseurana pysyminen edellyttää toiminnan jatkuvaa kehittämistä. Meillä esimerkiksi jokaiselle ohjaajalle rakennetaan henkilökohtainen koulutuspolku, jossa otetaan huomioon ohjaajan elämäntilanne, oma kiinnostus valmennukseen ja resurssit kouluttautumiseen. Kouluttautuminen takaa, että jokainen seuran ohjaaja osaa toimia ryhmänsä parhaaksi, kertoo Jeromaa-Alho.

Urheilun eettinen tilanne on ollut viime viikot erityisen vahvasti esillä, kun pääkaupunkiseudulla toiminut taitoluisteluvalmentaja sai vuoden kilpailukiellon valmennettaviensa ala-arvoisen kohtelun takia. Turun Urheiluliiton voimistelun toiminnanjohtaja Jenni Jeromaa-Alho ei halua millään lailla kommentoida kyseistä tapausta, mutta korostaa sitä, miten tärkeää urheiluharrastuksessa on urheilijoiden itsetunnon vahvistaminen.

– Meidän kaikessa toiminnassamme on ensisijaisen tärkeää, että jokaisen on hyvä olla! Jokaisen lapsen ja nuoren on lähdettävä treeneistä iloisena ja punaposkisena, sanoo Jeromaa-Alho.

– Itsetunnon vahvistaminen on iso osa urheiluvalmennusta, korostaa toiminnanjohtaja.

Some-maailma tuonut omat haasteensa

Yksi nykypäivän jo vakiintuneista ilmiöistä on sosiaalinen media. Jokaisella kännykässään oleva reaaliaikainen some-kanava onkin tuonut uusia haasteita myös urheiluseurojen toimintaan.

– Some-säännöt käydään vähintään vuosittain läpi perusteellisesti – niin ohjaajien, urheilijoiden ja harrastajien kuin myös lasten vanhempien kanssa, kertoo Jeromaa-Alho.

Koulutuksissa käydään tarkasti läpi, mitä some-kanavissa voi julkaista ja mitä ei. Turun Urheiluliiton voimistelupiireissä sovitaan myös yhteiset käyttäymissäännöt liittyen esimerkiksi kilpailutapahtumiin.

– Me haluamme, että seuramme edustajat ja myös lasten huoltajat käyttäytyvät esimerkillisesti. Kaikki lähtee niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin toisten seurojen edustajien ja kannattajien reilusta tervehtimisestä, valottaa Jeromaa-Alho.

Rankkaa, mutta palkitsevaa

Voimistelun harrastaminen kilpatasolla on äärimmäisen fyysistä ja siten myös rankkaa, mutta etenkin menestyksen ja itsensä ylittämisen kautta myös valtavan palkitsevaa. Lähes kymmenen kertaa viikossa harjoittelevat kilpa-aerobiccaajat Kaisa Seppälä, 16, ja Siiri Soininen, 15, toteavat tämän kuin yhteen ääneen.

– Treenaaminen on rankkaa, etenkin nämä aamutreenit ovat minulle hankalia, kun olen niin aamu-uninen, kertoo Siiri Soininen torstaisen aamutreenin jälkeen.

Kaisa ja Siiri kuitenkin tulevat ja lähtevät treeneistä juuri kuten toiminnanjohtaja haluaa – iloisina ja punaposkisina. Eivätkä tytöt pääse tavoitteisiinsa, elleivät laita itseään tiukoille.

– Tämän vuoden ykköstavoitteeni on päästä Suomen edustajana maailmanmestaruuskisoihin, jotka pidetään Bakussa toukokuussa, toteaa Kaisa Seppälä.

– Minulla on ihan sama tavoite, nauraa Siiri Soininen vieressä.

Tyttöjen kovat tavoitteet eivät ole tuulesta temmattuja, sillä molemmila on jo arvokisakokemusta Euroopan mestaruuskilpailuista.

Marko Vuosjoki